ADD’DEN DİYANET AKADEMİSİ YASASINA TEPKİ
GÜNDEM 24.03.2022 19:44:00 1699 0

ADD’DEN DİYANET AKADEMİSİ YASASINA TEPKİ

ADD, geçen hafta TBMM’de çıkan Diyanet Akademisi Yasasına dikkat çekerek, “Yüz Yıl Sonra Yeniden Asker Kaçağı Yuvası Medreseler mi?” diye sordu. Açıklamada, yasanın yeniden TBMM’ye iadesi istendi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, geçen hafta TBMM’de çıkan Diyanet Akademisi Yasasına tepki gösterilerek, “Tevhid-i Tedrisat ( Eğitim Birliği ) Yasası'nı yok sayan, aynı zamanda akademide eğitim görecek erkek öğrencilerin "alacakları eğitimin kesintiye uğramaması" gerekçesiyle askerlikten muaf sayılmalarını da öngörerek adeta yeni bir MEDRESE yaratan bu yasanın Anayasaya aykırı olduğu açıktır” denildi.
ADD bildirisinde, “Yasa Gazi Meclisimizde kabul edilirken tek bir HAYIR" oyu çıkmaması ise, ibret verici bir olay olarak kayda girmiş, çok büyük çoğunluğuyla Atatürk'e ve Laik Cumhuriyet'e gönülden bağlı aziz milletimizi derinden üzmüş, ciddi tepkisini çekmiştir” İfadeleri kullanıldı.
ADD Genel Merkezi açıklaması aynen şöyle:
“Geçtiğimiz hafta, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen DİYANET AKADEMİSİ YASASI toplumda infial yaratmış, Meclis'ten geçişi sırasında hiç "RED" oyu çıkmamış olması ise, büyük şaşkınlık ve üzüntü ile karşılanmıştır. 
Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanununda ve 375 Sayılı KHK'da değişiklik yapılmasına dair bu yasa ile, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen bazı faaliyetler kurulacak DIYANET AKADEMİSİ bünyesinde yapılacaktır. 
Yasaya göre; dini yüksek ihtisas, dini ihtisas ve eğitim merkezlerinden oluşacak DİYANET AKADEMİSİ, başkanlığın görev alanıyla ilgili araştırma, yayın, konferans, panel, seminer, sempozyum ve benzeri dini, ilmi, sosyal, kültürel etkinlikler, kurs ve sertifika programları düzenleyecek, başkan tarafından verilen diğer görevleri yerine getirecek ve doğrudan başkana bağlı olacaktır. 
DİYANET AKADEMİSİ; Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu, üniversiteler, lisans düzeyinde dini eğitim veren yükseköğretim kurumları ve müftülükler ile görevinin gerektirdiği diğer ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve kurullarla iş birliği ve ortak çalışma yapabilecek mesleki ve bilimsel ilişkiler kurabilecek, araştırmalarda bulunabilecek, eğitim programları uygulayabilecek danışma kurulları ve komisyonlar oluşturabilecektir. 
ASKERLİKTEN MUAF OLACAKLAR 
Kurulacak DİYANET AKADEMİSİ'ni geniş yetkilerle donatan, Milli Eğitim Sistemi dışında ayrı bir eğitim-öğretim kurumu oluşturan, Anayasanın 174. maddesi ile korunan ve halen yürürlükte olan Tevhid-i Tedrisat ( Eğitim Birliği ) Yasası'nı yok sayan, aynı zamanda akademide eğitim görecek erkek öğrencilerin "alacakları eğitimin kesintiye uğramaması" gerekçesiyle askerlikten muaf sayılmalarını da öngörerek adeta yeni bir MEDRESE yaratan bu yasanın Anayasaya aykırı olduğu açıktır. 
ATATÜRK'ÜN YÜZ YIL ÖNCEKİ BÜYÜK TEPKİSİ 
Ulusal Kurtuluş Savaşımız devam ederken, Büyük Taarruz öncesi Gazi Mustafa Kemal Paşa, 1-4 Nisan 1922 tarihleri arasında; Konya ve ilçelerinde bir dizi ziyaret ve denetlemelerde bulundu. Bu kapsamda Konya'daki iki medrese de ziyaret edildi. Medrese öğrencilerinin hiçbir bilgiye sahip olmadıklarının görülmesi ve bu öğrencilerin askere alınmaması isteğinin de iletilmesi üzerine Başkomutan hiddetlenerek, "Savaş sona erince bunlarla dala ciddi konuşacağım, mali dayanaklarından, vakıflarından yoksun edeceğim. Bu vakıflar mollaların yaşama kaynaklarıdır." dedikten sonra, Anadolu'nun her yerine yayılmış medreselerin   çokluğuna, dinç, sağlam delikanlıları askerden kaçan binlerce medrese bulunduğuna ve bu asker kaçaklarının sayısının bir kolordu büyüklüğünde olduğuna dikkat çekerek  "Millet kan içinde yüzerken, halkın en iyi yetişmiş evlatları cephede dövüşür, vatan için canlarını feda ederken, siz burada genç sapasağlam delikanlıları besiye çekmişsiniz. Bu asalakları askere alınması için hemen yarın emir vereceğim” sözleriyle tepkisini gösterdi. 
Bu acı gerçeğin Atatürk tarafından dile getirilmesinden yüz yıl sonra, AKADEMİ adı altında MEDRESELERİN yeniden canlandırılmak ve öğrencilerinin askerlikten muaf tutulmak istenmesi, Atatürk ve Cumhuriyetle açık bir hesaplaşma, bir rövanş alma çabası olarak yorumlanmaktadır. 
Yasa Gazi Meclisimizde kabul edilirken tek bir HAYIR" oyu çıkmaması ise, ibret verici bir olay olarak kayda girmiş, çok büyük çoğunluğuyla Atatürk'e ve Laik Cumhuriyet'e gönülden bağlı aziz milletimizi derinden üzmüş, ciddi tepkisini çekmiştir. 
Yasa; bir AP Milletvekilinin Cumhuriyetimiz için “90 yıllık REKLAM ARASI'nı kapatıyoruz” bir AKP MYK üyesinin "Yeni bir devlet kuruyoruz", bir AKP Genel Başkan Yardımcısının 1 yıl önce "Bugüne kadar yaptığımız her şey aslında hazırlıktı. Hazırlıklarımızı tamamlamamız 19 yıl sürdü ve asıl şimdi başlıyoruz", bir AKP Belediye Başkanının 2023 seçimleri 100 yılının hesaplaşması olacak" sözleri, dönemin Cumhurbaşkanlığı Danışmanı SADAT başkanınca düzenlenen "İslam Devleti ve İslam Anayasası Sempozyomu"nda söylenenler ve Ayasofya açılışında ya da hafızlık icazet törenlerinde, hem de devlet erkanının önünde elde kılıçla yahut minberde Atatürk'e edilen hakaretler, okullarımızda çocuklarımızı harem selamlık düzende oturtmak isteyen çağdışı zihniyetler ve benzeri sayısız söylem ve eylemle birlikte düşünüldüğünde, "Asıl şimdi başlıyoruz" sözleriyle neyin amaçlandığı sorusu yanıtını beklemektedir. 
Unutulmamalıdır: LAİKLİK ulusumuzu bir arada tutan temel ilke ve demokrasinin olmazsa olmazı, ATATÜRK ve Üniter Ulus Devletimiz'in Kuruluş Ayarları da değeri her geçen gün daha anlaşılması gereken, uygar dünyanın onurlu ve saygın bir ülkesi olmamızı sağlayan, hepimizin altında güvenle yaşadığı CUMHURİYET KUBBEMİZ'İN KİLİT TAŞLARI' dır, asla oynanmamalıdır. 
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ: Sayın Cumhurbaşkanı'nın TBMM'ne iade etmesini beklediği bu yasanın yaratacağı tahribata tüm toplum kesimlerinin dikkatini çekmekte, yürürlüğe girerse iptali için olanda gücüyle mücadele etmeyi ve EĞİTİM BİRLİĞİ (TEVHİD-I TEDRİSAT) YASASI’nı kararlılıkla savunmayı görev saydığını kamuoyuna saygı ile duyurmaktadır. "

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı