ADANA’DAKİ  KORONAVİRÜS SALGINININ  DURUMU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
SİYASET 9.04.2020 14:59:00 414 0

ADANA’DAKİ  KORONAVİRÜS SALGINININ  DURUMU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

HDP’li Hatımoğulları Sağlık Bakanına , “TTB’nin 30 Mart’ta yayınlamış olduğu Adana raporundaki vaka sayıları ile Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu vaka sayıları arasındaki büyük farkın nedeni nedir?” sorusunu yöneltti

TTB'nin 30 Mart'ta yayınlamış olduğu Adana raporundaki vaka sayıları ile Sağlık Bakanlığının paylaşmış olduğu vaka sayıları arasında büyük farklılıklar bulunduğu gerekçesi ile  HDP Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları konuyu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soru önergesi yöneltti

Hatimoğulları’nın soru önergesi şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 08.04.20

                                                                                                           Tulay Hatımoğulları Oruç, Adana Milletvekili

Türkiye’de 11 Mart 2020 tarihinde tespit edilen ilk Kovid-19 vakasından bugüne, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar yeterli düzeyde şeffaf değildir. Dünya genelinde vaka ve vefat bilgileri şehir, yaş, cinsiyet gibi veriler ile birlikte açıklanmaktadır. Türkiye’de Bakanlığın internet sayfasından yayınladığı sürekli erişilebilen veriler ise sadece Türkiye geneline ilişkindir.

30 Mart 2020’de TTB’nin yayınladığı Adana raporuna göre; Koronavirüs teşhisi veya şüphesi ile yaklaşık 550 hasta hastanede yatmaktadır. Bu hastalar arasında yoğun bakımda bulunan 63’ünden  15’i entübe durumdadır. Bugüne kadar tespit edilebildiği kadarıyla; 2 hasta taburcu olmuştur ve 12 sağlık çalışanı Korona şüphesi ile takip edilmektedir. 3 Nisan tarihinde Sağlık Bakanı tarafından açıklanan veri ise Adana’da 241 vaka ve 4 ölümün olduğu yönündedir.

Adana Valiliği tarafından 5 Nisan’da yapılan açıklamaya göre; 05.04.2020 tarihi saat 24.00’ten itibaren ikinci bir emre kadar 65 yaş ve üstü yurttaşlar ile kronik rahatsızlıklara sahip yurttaşların Adana il sınırları içerisinde sokağa çıkmaları ve kamuya açık alanlarda dolaşmaları yasaklanmıştır. 4 Nisan 2020’de ise yine Valilikçe; “ Tufanbeyli ilçesinde nüfusuna oranla Koronavirüs (KOVİD-19) vaka sayısının beklenenden fazla görülmesi nedeniyle, bu virüsün yayılmasını ve bulaşmasını engelleyerek kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla... 15 gün süreyle bu ilçeye tüm giriş ve çıkışların durdurulmasına” karar verildiği açıklanmıştır.

Bu bağlamda;

1.Adana ilinde şimdiye kadar kaç adet Koronavirüs testi yapılmıştır?

2.Test sonucu pozitif çıkan hastaların ilçe, yaş ve cinsiyete göre dağılımı nedir? İl genelindeki Koronavirüs salgını verilerinin günlük olarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kamuoyuna duyurulması sağlanacak mıdır?

3.Adana’da Koronavirüs tanısı koyulmuş hastaların tedavilerinin yapılması için kaç yatak ve yoğun bakım ünitesi ayrılmıştır? Bu yatakların ve ünitelerin doluluk oranı nedir?

4.Adana’daki güncel vaka ve ölüm sayısı nedir? 3 Nisan’da yapılan açıklamada Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanan 4 yurttaşımızın yaş ve cinsiyete göre dağılımı, vaka sayısı ile oransal dağılımı nedir?

5.Sağlık Bakanlığı internet sitesinde neden sadece Türkiye genelindeki durum paylaşılmaktadır? Vakaların il, cinsiyet, yaş dağılımı ve Kovid-19 tanılı sağlık emekçisi sayısının da güncel olarak web sitesinde paylaşımı sağlanacak mıdır? 

6.Nüfus oranına göre vaka sayının çok olması gerekçesi ile karantiya alındığı duyurulan Tufanbeyli İlçesindeki durum nedir? Neden açıklıkla yurttaşlarla paylaşılmamaktadır? İlçedeki vaka ve ölüm sayısı nedir?

7.Adana’da kronik rahatsızlığı olan tüm yurttaşların sokağa çıkması yasaklanmıştır. Kronik rahatsızlığı olup çalışmak zorunda olan yurttaşların geçiminin nasıl sağlanacağı, temel ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı ve tümünün ücretli izinli olmalarının sağlanmasının yanı sıra işten atılmalarının engellenmesi için de ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız var mıdır?

8.TTB’nin 30 Mart’ta yayınlamış olduğu Adana raporundaki vaka sayıları ile Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu vaka sayıları arasındaki büyük farkın nedeni nedir?”

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı