Adana
GÜNDEM 11.04.2022 10:31:00 1338 0

Adana'da çiftçiler CHP'li Ayhan Barut'a dert yandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un buluştuğu üretici köylüler adeta isyan etti.

Tek suçları ve günahlarının üretmek olduğuna dikkat çeken çiftçiler, "Çiftçilik bitik. Üretmek ateşten gömlek bu giyilir mi? Hayvana bakıyoruz yok, üretiyoruz yok. Yok oğlu yok" diye yaşadıklarına tepki gösterdi. Ayhan Barut ise, "Son bir yılda gübreden mazota, tohumdan zirai ilaca her şeyin fiyatı fahiş oranda arttı, zamlar çiftçinin belini büktü. Feryat eden çiftçinin sesine kulak verin" dedi.

ÜRETİCİ KÖYLÜLERLE BULUŞTU

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, beraberindeki Karataş İlçe Başkanı Seçkin Sakar ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Karataş Ovası'ndaki köyleri ziyaret etmeyi sürdürüyor. Son olarak Karataş İlçesi'ne bağlı Yeni Murat, Damlapınar, Ataköy, Tuzkuyusu, Hasırağacı ve Tuzla'da üretici köylüler ve hayvan yetiştiricileri ile bir araya gelen Ayhan Barut, feryat eden çiftçinin sorunlarını dinleyip taleplerine kulak verdi.

"70 YAŞINDAYIM, BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM"

Karataş Hasırağacı Köyü'nde yaşadıkları sorunları uzun uzun anlatarak sesini duyurmaya çalışan kırmızı biber üreticisi Hayri Safkan, şunları kaydetti:
"Geçen yıl 30 dönüme kırmızı biber ektim, zarar ettim, üstüne 150 bin lira cebimden para verdim. Allah için tutunacak dalımız kalmadı. Biraz turp ektim aç kalmayalım diye, biraz satıyorum, onun da çoğu mazota gidiyor. Artık biber ekmedim. Biber gördüm mü, düşman görmüş gibi oluyorum aynı. Zarar ettik, ateşten gömlek bu. Giyilir mi? Allah için aldığımız naylon torbanın hesabını yapıyoruz. Çiftçilik bitik ama köydeyiz yapacak bir şey yok. Mala bakıyoruz yok, ekiyoruz yok. Yok oğlu yok. Ne yapsak zarar. Yem veremeyen arkadaşımızın hayvanı açlıktan öldü, yem yok çünkü. MHP'den başkasına oy vermedim, 70 yaşına geldim. Kötüye kötü diyeceksin. Ben böyle bir şey yaşamadım. Biz köylüyüz, toprak ve mal ile uğraşıyoruz. Boşa kürek sallamışız. Tarım Bakanlığı Allah'tan Karataş'tan buraya bir memur göndermiyorlar, 'Ne yapıyorsunuz?' diye."

"ZAMLAR ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ"

Çiftçilerin mağdur olduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ise, "Çiftçi dertli. Gezdiğimiz her köyde bir dokunduk bin ah işittik. Çiftçinin en büyük sorunu üretememek. Üretmek için kullandıkları girdileri temin edemiyorlar. Özellikle son bir yılda gübreden mazota, tohumdan zirai ilaca her şeyin fiyatı fahiş oranda arttı. Yüzde 100 ile yüzde 400 oranında zamlar çiftçinin belini büktü. Çiftçi zamların geri alınmasını istiyor. 'En büyük suçumuz üretmek, üretmekten başka günahımız yok' diyen çiftçi destek bekliyor. Zamların geri alınmasını, mazottaki verginin kaldırılması gerek. Tarım Bakanlığı ve iktidara sesleniyoruz. Feryat eden çiftçinin sesine kulak verin" diye konuştu.

"YEM PARASINA YETMİYOR"

Hayvan yetiştiricisi Ömer Safkan da, "Çiftçi kazanmıyor, tüketen de pahalıya yiyor. Üç tane hayvanım var sağdığım. Aylık cebimden 2 bin lira yeme harcıyorum. Sattığım sütün parası da gidiyor. Sütü 3.5 liraya satıyorum, kurtarmıyor. Süt fiyatı en az 6 lira olması lazım bizi kurtarması için. Dönüme 9 kilo gübre desteği var. Bu olur mu hiç" dedi.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli