Adana
GÜNDEM 1.05.2023 14:58:00 1522 0

Adana'da 1 mayıs kutlandı

Adana’da binlerce emekçi zamlara, yoksulluğa karşı 1 Mayıs mitinginde bir araya geldi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında Adana’da açıklamalarda bulundu.

Kutlamalara Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Belediye başkanı Soner Çetin, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, TÜRK-İŞ Konfederasyonu Yönetim Kurulu, Türk-İş’e bağlı Sendikaların Genel Başkanları ve üye işçilerin katılımı ile Adana’da kutlandı.

Türk-İş Bildirisini Dilan Yıldız okudu.
Yıldız şunları kaydetti:
"Bugün 1 Mayıs...
Emek ve Dayanışma Günü...
Ekmek, Barış Özgürlük için işçiler birlikte hareket ediyor, taleplerini seslendiriyor. İşçilerin örgütlü mücadelesi zor şartlardan geçerek bugünlere gelmiştir.
Cumhuriyetimizin ilk yüz yılı kurtuluş, kuruluş, ekonomik ve sosyal alanda var oluş mücadelesi temelinde gelişti. Demokrasinin, sosyal hukuk devletinin işçi hak ve özgürlükleri açısından önemi ve değerini işçi sınıfı yaşayarak öğrendi. Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında, her alanda bağımsızlık ile temel insan hak ve özgürlüklerinin egemen olması temel önceliğimiz olmaya devam edecektir.
Bu 1 Mayıs'ta herkes yaralı...
6 Şubat 2023 Pazartesi günü yaşanan ve daha sonra devam eden depremler "asrın felaketi" olarak tanımlandı. Yurdumuz bir yas evine döndü. Geçen senelerde omuz omuza mücadele verdiğimiz arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin bir bölümü artık aramızda değil... Anamızı, babamızı, ailemizi, memleketlerimizi, anılarımızı yitirdik... On binlerce canımız enkazlar altında can verdi... Biz geriye kalanlar ise, felaketin ardından daha da zorlaşan hayat mücadelesinin üstesinden gelmeye çalışıyoruz.
Depremin yaşandığı bu bölgede tekrar ayağa kalkmaya, memleketi ayağa kaldırmaya, yaraları sarmaya ihtiyacımız var. Türkiye İşçi Sınıfı, ne derece fedakâr ve özverili olduğunu, depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren ortaya koydu. Arama kurtarma çalışmalarının en önemli aşamalarında Türkiye İşçi Sınıfı oradaydı. İşçi sınıfının çabalarıyla daha fazla canımızın enkaz altında acı çekerek, soğuktan donarak ölmesinin önüne geçildi. Deprem sonrası yaraların sarılmasında öncü ve etkin rol oynadı.
Örgütlü toplum olmanın, sendikal örgütlenmenin önemi bu felaket sonrası daha iyi anlaşıldı. Yaşanan deprem felaketi, yurdumuzda uzun süreden beri aynı olan şeylerin kökten değişmesi gerektiğini hepimize gösterdi... Bu felaketten belki daha az can kaybıyla çıkılabilirdi...
İnsan kaynaklı hatalar bütünü, kayıpların inanılmaz boyutlarda erişmesinin en temel nedeni oldu...
Günlük çıkarlar uğruna hareket edip, parayı ve onun sağladığı sözde itibarı, insan hayatının önüne koyanlar nedeniyle  kayıplarımız arttı... Buna neden olan zihniyet topyekûn değişmelidir.
Ücretli çalışanların geçim ve yaşama şartları her geçen gün zorlaşmaktadır. Yaşanan enflasyon karşısında ücret artışları kısa bir zaman içinde etkisini yitirmektedir. Vergide ücretliler aleyhine olan yapı köklü olarak çözüme kavuşmamıştır. Daha yılın ilk aylarında vergi oranları yükselmekte, ücretli çalışanlar ağır vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktadır. Asgari ücret artışları enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybetmekte, yapılmak durumunda kalınan artış toplumun ağırlıklı bölümünün gelirini asgari ücret seviyesinde yoğunlaştırmaktadır.
Kamuda taşeron sorunu devam etmektedir. İnsani bir talep olan nakil hakkı konusunda halen bir adım atılmış değildir. Kayıt dışı istihdam sorunu ağırlığını sürdürmektedir.
Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, mevzuattan kaynaklanan sınırlamalar, uygulamada karşılaşılan sorunlar devam etmektedir.
Bütün olumsuzluklara rağmen İşçi sınıfı, yaşama ve çalışma şartlarının insana yakışır olması çabalarını kararlılıkla sürdürecektir.
Günümüzde, kamu kesiminde yaklaşık 700 bin işçinin toplu iş sözleşmeleri müzakereleri sürdürülmektedir. Burada elde edilecek sonuç, çalışma hayatının biçimlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Yüzbinlerce işçi ve ailesi geçim şartlarının iyileşmesini, yaşama şartlarının gıda-konut-ulaşım harcamaları cenderesine çıkarılmasını talep etmektedir.
İşçi sınıfı mücadele azmini kaybetmemiştir. Sorunlarımızın üstesinden gelmek için daha fazla mücadele vermemiz gerekiyor... Deprem, şimdiye kadar uğruna mücadele verdiğimiz işçi hak ve özgürlükleri mücadelesinin aslında hayati bir mesele olduğunu hepimize gösterdi...
Bugün ülkemizin karşı karşıya bulunduğu sorunların bilincinde olarak, demokrasi içinde istikrarı savunmaya devam edeceğiz. İşçiler, demokrasiye yönelen her tehdidin karşısında olmaya devam edecektir. İşçiler bu ülkenin temel ve kalıcı unsurudur.
Bu ülkede bütün insanlarımızın barış ve huzur içinde yaşamasının yolu sosyal devletin işlemesine, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına, işsizliğin yok edilmesine gelirin adaletle paylaşılmasına, hukukun işlemesine kısaca birlikte yaşamanın şartlarının güçlenmesine bağlıdır.
TÜRK-İŞ'in emek mücadelesi aynı zamanda ekmek, demokrasi, birlik, toplumsal barış ve vatan mücadelesidir.
Mücadelemizi büyüteceğiz, dayanışmayla yaralarımızı saracağız. İşçi sınıfı olarak hep beraber ayağa kalkacağız!
Yaşasın 1 Mayıs,
Yaşasın İşçilerin Birliği ve Dayanışması, Yaşasın TÜRK-İŞ..."

"TAŞERON KÖLE İSTEMİYORUZ "

Kalabalığı oluşturan binlerce işçinin alkışları ve tezahüratları arasında kürsüye gelen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, taşeron meselesinin Türkiye’ye yakışmadığını ifade ederek “Bir kamyon dolusu sıkıntımız var. Olanları söylemenin bir anlamı yok, olmayanları söyleyeceğim. Patronu konuşuyoruz tam 5 senedir konuşuyoruz. Siyasi iktidarın ağzından taşeronlarla ilgili konuştuğunu hiç duydunuz mu? Seçime 15 gün kala şimdi konuşuyorlar. Meclis kapanmadan evvel neredeydiniz? Taşeron meselesi bu ülkeye yakışmıyor. Taşeron; enerjide var, sağlıkta var, ulaşımda var. Var oğlu var. Bir kere taşeronun adı kötü. Ne taşeronu. FETÖ’ye taşeron deniyor, PKK’ya taşeron deniyor bu ceketi sırtımızdan alın yırtın, alıp atın. Taşeron köle istemiyoruz” dedi. 

“VERGİDE ADALET İSTİYORUZ”

Konuşması sık, sık alkışlarla ve sloganlarla kesilen Atalay, vergi adaletsizliğine ve kamuda yaklaşık 700 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşme görüşmelerine de değinerek şunları söyledi: “Vergi denen başımızda bir bela var. Ocak ayında aldığımızı Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Aralık’ta yüzde 7 civarında bin 500 lira kadar bir kaybımız var. İşçi kardeşlerimiz Ocak ayında aldığını Aralık ayında alamıyor. Vergide adalet istiyoruz. Vergiyi sabitlemek gerekiyor. Buradan bütün siyasi partilere sesleniyorum; meclise kim geliyorsa bu meseleyi bir an evvel çözün. Çözmezseniz sizi bu meseleyle ilgili her gün karşınızda olmaya, bu mesele çözülene kadar gündeme getirmeye, ülke gündeminden çıkarmamaya devam ederiz. Vergide kapılarındayız. Taşeronda kapılarındayız. Kamu sözleşmeleri Ocak ayından beri devam ediyor. Kamu Koordinasyon Kurulu’nun taleplerini yerine getirirlerse sözleşmenin altına arkadaşlarımızla beraber imza atarız. Yerine getirmezlerse avluya hiç kimseyi sokmayız haberiniz olsun.”
Adana kutlanan 1 Mayıs'a Tarım-İş Sendikası Orman-İş Sendikası Tekgıda-İş Sendikası Şeker-İş Sendikası Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Maden-İş Sendikası Petrol-İş Sendikası Teksif Sendikası Deriteks Sendikası Ağaç-İş Sendikası Selüloz-İş Sendikası Türkiye Haber-İş Basın-İş Sendikası Türkiye Gazeteciler Sendikası Tezkoop-İş Sendikası Türk Koop-İş Sendikası, Basisen Sendikası Bass Sendikası Türkiye Çimse-İş Sendikası Kristal-İş Sendikası Türk Metal Sendikası Türkiye Yol-İş Sendikası Tes-İş Sendikası Demiryol-İş Sendikası Hava-İş Sendikası Tümtis Sendikası Dokgemi-İş Sendikası Türkiye Denizciler Sendikası Sağlık-İş Sendikası Toleyis Sendikası Türk Harb-İş Sendikası Güvenlik-İş, Türkiye Belediye İş Sendikası Hür-İş senidkası ve üyelerikatıldı.

Dünyada 1 Mayıs: Emekçiler meydanlardaydı

Türkiye'de Dünyanın çeşitli ülkelerinde emekçiler meydanları doldurarak 1 Mayıs'ı kutladı.
İstanbul'da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma mitingi için yurttaşlar Maltepe'de toplandı.
Bu yıl Maltepe'de düzenlenen İstanbul 1 Mayıs'ında on binlerce kişi emeğin sesini yükseltmek için buluştu.
Sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan emekçiler, iki koldan yürüyüşe geçerek meydanı doldurdu.

Ankara'da 1 Mayıs için binlerce yurttaş Tandoğan Meydanı'nda toplandı
Ankara Tandoğan Meydanı'nda on binlerce yurttaş 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü için bir araya geldi.
İzmir'de 1 Mayıs için binlerce yurttaş Gündoğdu Meydanı'nda toplandı.

İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarının merkezi Gündoğdu Meydanı'nda toplanmak için on binlerce yurttaş, çok sayıda siyasi parti, sendika ve meslek örgütü sabah saatlerinde toplandı.
DÜNYA'DA KUTLAMALAR

Türkiye'de olduğu gibi dünyada da 1 Mayıs büyük coşkuyla kutlanıyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde emekçiler, daha yaşanılabilir bir hayat için sokaklarda.

Berlin’de polis 1 Mayıs için sokaklara çıkan göstericilere saldırdı

Almanya'nın başkenti Berlin’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışa Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşte, polis göstericilere saldırdı. En az bir kişinin gözaltına alındığı gösteri sırasında, polise havai fişek ve şişe atıldığı ifade edildi.
Tokyo'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Japonya'nın başkenti Tokyo'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının genişletilmesi, insan hakları ve temel işçi haklarının tesisi, demokrasinin geliştirilmesi ve kalıcı barış talebiyle gösteri düzenlendi.
Filipinliler'de '1 Mayıs'ta ABD karşıtı gösteri

Filipinler'in başkenti Manila’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir araya gelen farklı gruplar, işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücret ayrımcılığına dikkat çekmek için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr'ın ABD Başkanı Joe Biden ile ABD-Filipinler ittifakı, ekonomik işbirliği ve halklar arası ilişkiler konulu ikili görüşmesi de protesto edildi.
Endonezya'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir araya gelen Endonezyalı işçiler, işçilerin temel haklarını etkileyen torba yasanın ve istihdam yaratma yasasının iptali talebiyle Parlamento binası yakınında yürüyüş düzenlendi.
Bangladeşli işçiler, daha iyi çalışma koşulu talebiyle yürüdü

Bangladeş'in başkenti Dakka'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla gösteri yürüyüşü düzenlendi. İşçi sendikalarına üye gruplar, daha iyi çalışma koşulları talep etti.

Fransa'da 1 Mayıs'ta 'mezarda emeklilik düzenlemesine' karşı ülke çapında gösteriler başladı
Fransa'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, emeklilik yaşının 2 yıl uzatılmasını içeren düzenlemeye karşı çıkan halk, ülke çapında gösteriler düzenliyor. Fransa'nın büyük sendikalarının çağrısıyla, başkent Paris başta olmak üzere, Strazburg, Marsilya, Toulouse, Vannes, Rouen ve Rennes dahil birçok kentte reform karşıtı kitlesel eylemlerin 13'üncüsü başladı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı