ADANA İL İNSAN HAKLARI İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
YEREL 3.10.2022 07:48:00 650 0

ADANA İL İNSAN HAKLARI İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Vali Elban “Dünya kurulduğundan beri insanların geleneksel kuralları, aile yapıları, bulundukları sosyal yapıları, inanışları gereği hep birileri birilerini diğerinden daha aşağıda ya da yukarıda görme eğilimi içindedir"dedi.


Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu(TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, TİHEK Kurul Üyeleri Harun Mertoğlu ve Mehmet Emin Genç’in yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sosyal ve mesleki kuruluşlar, yükseköğretim kurumları, basın yayın kuruluşları, ve araştırmacıların da katıldığı toplantı Yüreğir Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

İnsan hakları sorunlarını tartışmak ve insan hakları konularında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda bir değerlendirmede bulunan Vali Elban “Dünya kurulduğundan beri insanların geleneksel kuralları, aile yapıları, bulundukları sosyal yapıları, inanışları gereği hep birileri birilerini diğerinden daha aşağıda ya da yukarıda görme eğilimi içindedir. Hatta bu durum bazen sözlü ya da fiili olarak aşağılamalara ya da farklı uygulamalara neden olmuştur. Bu davranışı sergileyenlerin bir kısmı bilerek yapmış bir kısmı ise doğduğu günden itibaren böyle bir ayrımcılığın, yanlışlığının içinde durumun farkına varmadan büyümüş. Aslında bütün hak dinlerde Allah katında insanların eşit olduğuna dair ilahi emirler ve düzenlemelerin olmasına rağmen insanlar en başta kendi dinleri açısından bir ayrım içine girmiş ve diğer insanları farklı görme eğiliminde olmuştur.”dedi.

Sözlerini dünyadaki devletlerin arasında da keskin mücadelelerin başladığı ve tüm dünyadaki insanların da bu duruma uyum sağladığını belirterek sürdüren Vali Elban “Tüm bunları kabul ediyoruz ve bu uygulamaların hepsinin adil olduğunu, uygulamaların eşit olduğunu, kimseyi rahatsız edecek bir şey olmadığını hakim olan kültür ve tutumların hakim olamayanlar tarafından bu şekilde kabul edilegelmiş maalesef. Ancak bu yanlışlık, bu durumlardan rahatsızlık duyan insanlar tarafından dile getirilmeye başlandı. Bunun önlenmesiyle ilgili birçok uluslararası metin, evrensel bildirgeler, ulusal ve uluslararası mekanizmalar gündeme geldi. Özellikle de bizim hukukumuzda da pek çok ülkenin hukukunda da ayrımcılıkla ilgili birçok konu suç kapsamına girdi. Suç kapsamına girenler Ceza Hukuku’nun gündeminde. Bazı konular var ki Ceza Hukuku bakımından suç olarak tanımlanmayan ancak uygulamada insanları rahatsız eden eşit olmayan birini diğerinden farklı tutan uygulama, tutum, davranış, inanış ve gelenek görenekler mevcut. Bunların giderilmesi ve bazı tespitlerin yapılması için bir mekanizmaya ihtiyaç duyuldu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruldu. Kurulduğu günden beri de çok önemli görevleri yerine getirdi.”dedi.

Günlük hayatımızda eşitlik, ayrımcılıkla ilgili tavırlar konusunda farkına varmadan, alışkanlıklarımız gereği belli tutumlar içinde olduğumuzu belirten ve en ufağından başlayarak bu tutum ve davranışlardan vazgeçmemiz gerektiğini kaydeden Vali Elban konuşmasını “Toplantı vasıtasıyla özellikle de yapılan davranışların yanlışlığı konusundaki davranışlarımızın geliştirilmesi konusunda birçok faydalı bilgi elde edeceğimizi düşünüyorum. İnsan olmanın gereği hepimiz eşit olduğumuza göre bu toplantımızın yaygın yanlış davranışlarımızın giderilmesine destek olmasını temenni ediyorum. Toplantının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”sözleriyle tamamladı.

Toplantı yapılan değerlendirmelerle sürdü.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

BARBAROS MAHALLESİNE MODERN SEMT PAZARI

ADASO’DAN VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’E ZİYARET

KUM ZAMBAĞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

SİLİVRİ KADIKÖY’DE KARPUZ FESTİVALİ COŞKUSU YAŞANDI

YÜREĞİR’E 25 YENİ MUHTARLIK BİNASI

Ceyhan’da binlerce insan ‘Zafer’i kutladı

Bodrum Belediye Meydanında Hatay Arsuz Dostluk Anıtı açıldı

AKAY’DAN BİR GÜNDE 5 MAHALLE ZİYARETİ

SEYHAN’DA KREŞ KAYITLARI BAŞLADI

İSTANBUL'DA BÜYÜK ZAFERE BÜYÜK KUTLAMA

Çukurova’da çifte bayram

KARAİSALI KAYMAKAMI MERT KUMCU'YA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

SİLİVRİ DEĞİRMENKÖY’DE DOMATESLER YARIŞTI

Adana Büyükşehir Belediyesi, iş makinesi filosunu büyütmeye devam ediyor

KOZAN GÖLLER YAYLA ŞENLİĞİ YAPILDI

Ceyhan’da 30 Ağustos coşkusu Koray Avcı ile başlıyor

Türk-İş heyetinden Vali Köşger’e ziyaret

BAŞKAN KOCAİSPİR YENİDOĞAN MAHALLESİ SAKİNLERİ İLE BULUŞTU

VALİ KÖŞGER “HAYIRLI OLSUN” ZİYARETLERİNİ KABUL ETTİ

ÇGC Yönetimi Vali Köşger’i ziyaret etti

Ceyhan’da yazlık sinema keyfi

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu