?ADANA KARPUZU MARKA OLACAK?
EKONOMİ 18.06.2017 14:23:10 726 0

?ADANA KARPUZU MARKA OLACAK?

Adana Türkiye´nin en önemli üretim merkezlerinden Adana´da, seradan sonra açık alanda ekimi yapılan karpuzun da hasadına başlandı.

-      Adana´da, yılda yaklaşık 800 bin ton rekolte sağlandığını belirten Başkan Doğan, bu haftadan itibaren markette, manavda, pazarda satılan sera karpuzunun yerini, açıkta yetiştirilmiş karpuz alacak.

-      Tüketici meyveyi seçerken, dış kabuk renginin canlı ve yeşil olmasına, renginin değişmemiş olmasına dikkat etmeli. Görünümü en taze meyveyi almalı. İkincisi karpuzun sapı taze olmalı ki meyve taze ve lezzetli olsun. Ayrıca, sapın üzerinde bulunan tüyler dökülmüş olmalı.

 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye´nin yıllık 4 milyon ton civarında olan karpuz üretiminin yüzde 20´sini Adana´nın karşıladığını belirtti. Adana´nın sahil bölgesindeki yüksek tünellerde Mayıs ayının ilk haftası başlayan karpuz hasadının ardından, açıkta yetiştirilen karpuz için de hasat dönemine girildiğini ifade etti.

Kentin en büyük çiftçi örgütlerinden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, aroması, meyve eti rengi ve tadıyla sıcak Ramazan günlerinin iftar sofralarını süsleyen en önemli serinlik kaynağı olduğunu söyledi.

Hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatının da her bütçedeki vatandaşın alabileceği seviyede olduğunu belirten Dogan, "Karpuz şu anda kilosu 40/50 kuruştan satılıyor. Hem uygun fiyatlı hem sağlıklı" dedi.

Toplam 120 bin dekar alanda karpuz ekimi yapılan Adana´da, yılda yaklaşık 800 bin ton rekolte sağlandığını belirten Başkan Doğan, ?Serada yetiştirilen erkenci karpuzun hasadı tamamlandı. Bu haftadan itibaren markette, manavda, pazarda satılan sera karpuzunun yerini, açıkta yetiştirilmiş karpuz alacak. Açıkta karpuz hasadı da Temmuz ayı ortalarına kadar sürecek? dedi.

Kokusu, aroması, lezzeti ve rengiyle ünlü Adana karpuzuna  ?coğrafi tescil? almak için geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığına başvuruda bulunduklarını anımsatan Doğan, amaçlarının, Adana karpuzunu Türkiye´de ve dünyada daha fazla tanınan bir marka haline getirmek olduğunu söyledi.

Yaz aylarının vazgeçilmezi, vitamin ve mineral kaynağı karpuzun sağlık için mutlaka tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ?Karpuz, doğanın en güçlü antioksidanlarından. Yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri içeren, son derece besleyici bir meyve. Ayrıca, sindirime iyi gelen besin lifi bakımından da oldukça zengin. Serinletici özelliğiyle karpuz sıcak yaz günlerinde sofralardan eksik olmamalı, bolca tüketilmeli? dedi.

Karpuz seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Doğan, ?Tüketici meyveyi seçerken, dış kabuk renginin canlı ve yeşil olmasına, renginin değişmemiş olmasına dikkat etmeli. Görünümü en taze meyveyi almalı. İkincisi karpuzun sapı taze olmalı ki meyve taze ve lezzetli olsun. Ayrıca, sapın üzerinde bulunan tüyler dökülmüş olmalı. Eğer bu tüyler dökülmüşse meyve olgun, dökülmemişse hamdır? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı