AB,
DÜNYA 23.02.2023 09:42:00 774 0

AB,"YARDIM İÇİN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ"

AB Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Komisyon Üyesi Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma, İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla biraraya geldi.

Varhelyi, Türkiye’ye küresel destek için Brüksel’de bir bağışçı konferansı düzenlenmesi için çalıştıklarını belirtti

Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma, İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla biraraya geldi.

Varhelyi toplantıda, "Türk halkının yanındayız" mesajını verdi.

Varhelyi, "Yardım etmek üzere buradayız çünkü değer veriyoruz, çünkü dostuz, çünkü müttefikiz. Bunu ne kadar vurgulasak azdır. İşte bu nedenle geldik" ifadelerini kullandı.

Desteğin hızla ulaştırılacağını söyleyen Varhelyi, depremin yalnızca kısa vadedeki değil aynı zamanda orta ve uzun vadedeki etkilerinin de azaltılmasına yardımcı olacaklarını kaydetti.

Depremin ilk saatlerinden itibaren yardımları hızlı bir şekilde harekete geçirdiklerini belirten Varhelyi, 21 üye ülkenin arama kurtarma ekiplerini gönderdiğini, çok kritik ilk 72 saatte, hayat kurtarmak amacıyla yürütülen çalışmalara yardımcı olmak üzere, sahada AB'nin 1750’den fazla görevlisinin ve 111 arama köpeğinin bulunduğunu belirtti.

Varhelyi, beş üye ülkenin medikal ekip gönderirken, bir üye ülkenin de medikal vakaları tahliye edebilmek amacıyla uçak gönderdiğini belirtti. "Derhal dört adet sahra hastanesi kurduk" diyen AB yetkilisi, 18 üye ülkenin barınak, tıbbi ekipman, kıyafet gibi destekler gönderdiğini kaydetti.

"Yardımları hızlandırmak için çalışıyoruz"

"Şunu da biliyoruz ki bölgede durum dolayısıyla sıkıntı yaşayanlar açısından ne kadar hızlı da olsa, yardımlar yeterince hızlı gelmiyor gibi görünebilmekte" diyen Varhelyi, yardımların daha hızlı iletilebilmesi için AB dönem başkanı İsveç ve Türkiye ile atılabilecek adımları tasarlama gayretinde olduklarını belirtti.

İlk aşamada acil hitiyaçlar için yaklaşık 5 buçuk milyon Euro'luk bir kaynağı devreye sokabildiklerini belirten yetkili, bunun sadece en acil ihtiyaçlara ve arama-kurtarma çalışmalarına, gecikmeye mahal vermeksizin destek olabilmek amacıyla atılan bir ilk adım olduğuna vurgu yaptı.

Bölgede daha önce benzeri görülmeyen bir inşa çalışması yapılacağına değinen yetkili, Türkiye’ye küresel destek için Avrupa, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve İsveç Başbakanı düzeyinde derhal bir bağışçılar konferansı düzenlemesi gerektiğini kaydetti. Varhelyi konferansın birkaç hafta içinde düzenlenmesini umduğunu kaydetti.

Avrupa Komisyonu'nun yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu söyleyen Varhelyi, "Türkiye'nin bu bölgesinde hayatın normale dönebilmesi için yeni evlerin, yeni okulların, yeni hastanelerin ve yeni kreşlerin yapımına katılmaya hazırız" diye konuştu.

Bunun zaman alacağını ve maliyetli olacağını belirten AB yetkilisi, şu an önemli olanın sahadaki çalışmaların başlayabilmesi için elden geldiğince hızlı hareket etmek olduğunu kaydetti.

"AB ciddi dayanışma sergiledi"

Ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "AB bu zor zamanımızda ciddi bir dayanışma sergiledi. İsveç Dönem Başkanlığı'na, AB üyeleri, aday ülkeler ve AB kurumlarına verdikleri destek ve dayanışma için teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Avrupa Birliği'nin depremlerin ilk günü yardımları devreye sokabilmek için Entegre Siyasi Kriz Müdahalesi'ni (IPCR) aktif hale getirdiğini ve Türkiye'nin de üyesi olduğu AB Sivil Savunma Mekanizması'nın devreye sokulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, böylece AB'nin acil yardımlarının hemen Türkiye'ye yönlendirildiğini kaydetti.

Mekanizma çerçevesinde Türkiye'ye 32 arama-kurtarma ekibi ve 5 tıbbi ekip gönderildiğini belirten Çavuşoğlu, 1750 arama kurtarma görevlisinin yoğun çalışmalarıyla 79 vatandaşın enkaz altından kurtarıldığını bildirdi. Çavuşoğlu, 18 AB üyesi ülkenin ayni yardım da gönderdiklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, 50 bin kış çadırı, 100 binden fazla battaniye ve 50 bin ısıtıcının AB mekanizmaları sayesinde sağlandığını kaydetti. AB'nin stratejik rezervlerinin de seferber edildiğini belirten Çavuşoğlu, bu kapsamda örneğin İsveç'in 2500 yatak kapasiteli 500 geçici konut ünitesi yardımında bulunduğunu kaydetti.

Uluslararası yardım konferansı planlanıyor

Bakan Çavuşoğlu ayrıca AB Komisyonu ve dönem başkanı İsveç'in Türkiye ve Suriye'de depremden zarar görenlere destek için Brüksel'de uluslararası düzeyde bir konferans düzenlemeyi öngördüğünü aktardı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'nin dayanışma fonu ve katılım öncesi araştırma fonu IPA'nın araçlarından da yararlandığını bildirdi.

Çavuşoğlu bugünkü temaslar sırasında yardımların ve işbirliğinin sürdürülebilir, yeterli ve esnek olması konusunda hemfikir kaldıklarını belirtti.

"Birçok şehir yeniden inşa edilecek"

Çavuşoğlu, "Birçok şehri yeniden inşa edeceğiz. Özellikle Antakya, yine Hatay'ın bazı ilçeleri, Gaziantep'in 2 ilçesi, Kahramanmaraş ve ilçeleri, Adıyaman, Malatya vs. Birçok yerde adeta yeni şehirler kuracağız" diye konuştu.

Çavuşoğlu, toplamda 90 ülkeden 11 binden fazla arama kurtarma personelinin Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Çadır konusunun öncelikli olduğunu belirterek, bu soruna da değinen Çavuşoğlu, 114 binden fazla çadır taahhüdü aldıklarını, aynı şekilde yurtdışından satın alınan çadır sayısının 58 bin civarında olduğunu, birçok firmayla görüştüklerini ve kapasitelerini arttırmak için çalıştıklarını söyledi.

Çavuşoğlu "90 binden fazla çadır yurtdışından ülkemize geldi. Bunun bazılarını ülkeler gönderdi, bazılarını satın aldık. Şu anda sevkiyatı planlanan çadır sayısı 44 bine geldi. Tabii çadır ilk etapta önemli ama 1 yıl boyunca vatandaşlarımızı çadırlarda barındırmak istemiyoruz, daha iyi imkanlar sunmak istiyoruz dolayısıyla çadır kentlere ilaveten konteyner kentler kurmak istiyoruz" dedi.

"Konteyner getirmek kolay değil"

Şu ana kadar yurt dışından gelen konteyner sayısının 495 olduğunu belirten Çavuşoğlu, konteynerler getirmenin kolay olmadığına dikkat çekti. Çavuşoğlu, "Bu katlanabilir konteynerler, ya da burada geldiği zaman Türkiye'de bunu konteyner haline getirecek şekilde parçalarını getirmek için çalışıyoruz. Şu anda bin civarında konteyner yolda, özellikle Katar'dan çıkanlar yolda, 10 bin civarında yurt dışında bulduğumuz konteynerin de Türkiye'ye gelmesi için planlamasını yapmış durumdayız" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, battaniye, uyku tulumları, ısıtıcılar ve giyecek için her ülkeden kampanyalar başlatıldığını, bunların büyükelçiliklere getirilerek Türkiye'ye taşındığını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Türkiye'de de her yerde konteyner üretimi konusunda devletimizin ilgili bilimleri teşvikler de veriyor, alanlar da tahsis ediliyor ki taşıması zor olduğu için, zaman aldığı için yerinde üretime de ağırlık veriyoruz" diye konuştu.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı