ABD
DÜNYA 8.11.2020 12:08:00 1068 0

ABD'nin ilk siyahi başkan yardımcısı Kamala Harris oldu

Biden ve diğerleri 2020'de Demokratların adaylığı için yarıştığında, ülkenin ilk kadın başkanı olmayı ABD Başkan Yardımcısı seçilerek ülkenin ilk kadın ve siyahi başkan yardımcısı olarak tarihe geçti.

56 yaşındaki Harris'in 2024'teki ABD Başkanlık seçimlerinde 20 Ocak'ta göreve başladığında 78 yaşında olacak Joe Biden'ın ikinci kez aday olmamaya karar vermesi durumunda Demokratların Başkan adayı olacağını öne sürüyor. Ancak Harris bu tahminlere dair şimdilik yorum yapmaktan kaçınıyor.

Edison Research adlı araştırma merkezi ve ABD’nin önde gelen TV kuruluşları, Başkan Donald Trump'ın seçim mücadelesini yargı önünde sürdürme sözü vermesine rağmen, resmi olmayan nihai sonuçlara dayanarak Biden ve Harris'in kazandığını duyurdu. 

Kaliforniya Senatörü Kamala Harris, San Francisco'daki ilk kadın başsavcı ve aynı zamanda Kaliforniya Başsavcısı olarak seçilen ilk siyahi kadın olduğu için görünmeyen engelleri yıkma konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip.

Harris’in ceza hukuku alanındaki tecrübelerinin bu yıl ülkeyi kasıp kavuran protestoların ardından, Biden yönetimine ırksal eşitlik sorunları ve polis davranışlarında reform meselesinin ele alınmasında faydalı olması, ayrıca Harris’in yargı adaylıklarında kıdemli danışman olması bekleniyor.

Jamaikalı baba ve Hindistan kökenli annenin çocuğu olarak ABD’de dünyaya gelen Harris, Biden ve diğerleri 2020'de Demokratların adaylığı için yarıştığında, ülkenin ilk kadın başkanı olmayı hedeflemişti. Ancak Harris, sağlık hizmetleri konusundaki görüşlerindeki dalgalanmanın olumsuz etkisi ve başsavcılık hizmetindeki geçmişiyle ilgili pozisyonu nedeniyle bir tanıtım kampanyasının ardından geçen Aralık ayında yarış dışı kalmıştı.

Öte yandan Biden, partinin adaylığını kazanmaya çalışırken ve geçen Ağustos ayında yapılan oylamada onu yoldaşı olarak seçerken Harris'in kendisine söylediği sert sözlerin bazılarını görmezden geldi. Özellikle partinin seçimi kazanma umutları için çok önemli olan kadınları, aydınları ve siyahi seçmenleri kazanmaya çalışarak yeteneğini kanıtladı.

Senato'ya girme ve Beyaz Saray'da bulunma çabaları sırasında bir bağışçı ağı kuran Harris, Biden'ın kampanyasının son aylarında rekor kıran bağışlarının da temelini oluşturdu. Harris’in seçilmesi, Demokrat tabanlar arasında ve partinin bağışçıları arasında bir motivasyon havası oluşturdu. 

2016 başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton'ın kampanyasında çalışan stratejik planlamacı Demokrat Joel Benenson yaptığı açıklamada, "Harris, Biden'ın seçimlerde yardımcısı olarak her zaman en ikna edici karakter olmuştur. Çünkü Biden’ın etnik ve kuşaksal hatlarda demokratik ittifakı birleştirmesine yardımcı olma yeteneğine sahip. Ayrıca parti tabanı üzerinde de bağlılık derecesinin artmasını sağladı" ifadelerini kullandı.

İlericilerin, Harris'in Kaliforniya'da bir başsavcı iken polisin ateş açmalarını ve haksız mahkumiyetleri soruşturmak için yeterince çaba sarf etmediği yönündeki suçlamaları, Harris’in başkanlığı kazanma çabalarının başarısız olmasına katkıda bulundu. Ancak bu suçlamalar Harris’in Biden'ın oy pusulasında olduğu süre boyunca neredeyse hiç gündeme gelmedi. 

Harris, geçen yıl tüm çalışanlarıyla yaptığı bir toplantıda olduğu gibi sicilini her savunduğunda tereddüt ediyordu. Harris kariyeri boyunca "derinden kusurlu olduğunu ve reforma ihtiyacı olduğunu bildiği için ceza hukuku sistemini reformdan geçirmek için” çalıştı.

Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçi kampanya ekibi, Harris'i Biden’ın başkanlığının perde arkasındaki gücü ve nüfuzu elinde tutan sol Demokratın bir aracı olarak tasvir etmeye çalıştı.

Harris, görünüşe göre Biden onu seçmeden önce ekibinden bazılarının kendisinin güvenilir bir ortak olamayacak kadar aşırı hırslı olduğuna dair endişelerini ortadan kaldırmayı başardı.

Ekip üyelerinden biri olarak çalışabileceğini kanıtlayan Harris, spot ışığında olmayan bir rolü kabul ederek çevrimiçi toplantılar yaptı ve hatta medyada pek yer almayan bazı toplantılara bizzat katıldı.

Aynı zamanda toplantılarda Biden başkan seçilirse ve Trump'a gayretli bir saldırı başlatırsa ülkeye ne yapacağından bahsetti.

Harris, Ekim ayında dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence ile karşı karşıya geldiği tartışmada Biden ile ilgili yaptığı açıklamada, “Joe ve ben benzer şekilde yetiştirildik. Sıkı çalışmanın değerleri, kamu hizmetinin değeri ve asaleti ve tüm insanların onuru için mücadelenin önemine dair ilkelerle yetiştirildik” şeklinde konuştu.

Harris, başkan yardımcısı adayı olarak görevlerini Senato'daki sorumluluklarıyla dengelemeye çalıştı.

Kamala Harris,  bir savcı olarak geçmiş deneyiminden yararlanarak geçen ay ABD Yüksek Mahkemesi yargıcı olarak atanmasına ilişkin teyit duruşmasında Yargıç Amy Connie Barrett'a yönelttiği sorularla alanındaki yeteneğini gösterdi. Harris’in Barrett'a yönelttiği sorularda Biden'ın sağlık hizmetleri ve iklim değişikliği kampanyasının odağını içeren mesajlar yer aldı.

Harris’in Senato'daki tek siyah kadın olarak, Washington sokaklarında protestocularla yürüyüş yapması ve bazı liberallerin desteğini almasının ardından ırksal adalet meselesi ve Minneapolis polisinin Mayıs ayında Afro-Amerikalı George Floyd'u öldürmesinin ardından polis davranışlarında reform konularında ses çıkaran bir figür olarak ön plana çıktı.

Geçen ay "60 Dakika" adlı TV programına katılan Biden, yaşına bakılırsa, kendisinin sağlık durumu kötüye giderse başkanlığı Harris’in devralmaya hazır olacağına dair kendisine yöneltilen soruya cevaben hemen 5 neden saydı.

Biden açıklamasında, “Birinci neden Harris’in ilkeleri. İkincisi çok zeki olması. Üçüncüsü çok katı olması, dördüncüsü yüksek değerlere sahip olması ve beşincisi ise ABD’nin en büyük eyaletinde boyut olarak sadece ABD Adalet Bakanlığı’na denk olan Adalet Bakanlığı'nın yönetiminde büyük deneyime sahip olması. Umarım bu bir soru haline gelmez."

Harris, seçim kampanyasının değişmez ismi haline gelen avukat Doug Emhoff ile evlendi ve eşinin önceki evliliğinden olan iki çocuğunun üvey annesi oldu. İki çocuğu Harris’e, "Mama (anne) Kamala" ifadesinin kısaltması olan "Mumala" diye sesleniyor.(Kaynak: Şarku’l Avsat)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı