AB
DÜNYA 18.07.2023 13:24:00 770 0

AB'den Rusya'ya Karadeniz Tahıl Girişimi için kınama

AB açıklamasında, "Rusya, Ukrayna deniz limanlarını yasadışı şekilde abluka altında tutmaya bir son vermeli ve Karadeniz'de seyrüsefer serbestisine izin vermelidir" denildi.

Karadeniz Tahıl Girişimi: Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ni sonlandırması konusunda Yüksek Temsilci tarafından Avrupa Birliği adına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Avrupa Birliği, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ni sonlandırma kararını kati surette kınar. Rusya, aldığı kararla, Ukrayna savaşı ve Ukrayna deniz limanlarına uyguladığı abluka yoluyla yarattığı küresel gıda güvenliği krizini daha da şiddetlendirmektedir. Rusya, Ukrayna deniz limanlarını yasadışı şekilde abluka altında tutmaya bir son vermeli ve Karadeniz'de seyrüsefer serbestisine izin vermelidir.
Karadeniz Tahıl Girişimi, Ukrayna tahılının küresel pazarlara ihraç edilmesini sağlayarak, savunmasız muhtaç insanlara yardım edilmesinde büyük önem taşımıştır. AB-Ukrayna “Dayanışma Hatları” ile birlikte, Karadeniz limanlarının kısmen yeniden açılması, Rusya'nın Ukrayna işgalinin neden olduğu benzeri görülmemiş yüksek gıda fiyatlarının istikrara kavuşturulması ve düşürülmesinde önemli rol oynamıştır. Küresel temel gıda fiyatları geçen yıl istikrarlı bir şekilde düşerek, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi'nin Mart 2022'de ulaştığı zirveden %23 gerilemesine yol açmıştır. 
Karadeniz Tahıl Girişimi, yaklaşık 33 milyon ton tahıl ve gıda maddesinin binden fazla gemiyle 45 ülkeye güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlamıştır. Buna Afganistan, Etiyopya, Kenya, Sudan, Somali ve Yemen'deki insani yardım operasyonlarını desteklemek amacıyla Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından kiralanan gemilerle gönderilen 725.000 tonluk önemli miktarda tahıl da dâhildir. Savaş sırasında dahi Ukrayna, 2022 yılında WFP'nin en büyük buğday tedarikçisi olmaya devam etmiş ve WFP'nin küresel buğday tahıl alımının yarısından fazlasını temin etmiştir.
Tüm bunlar şu anda risk altındadır. Rusya gıdayı silah olarak kullanmaya devam etmektedir.  Anlaşmaları feshetmek suretiyle Rusya, Ukrayna'dan insan tüketimine yönelik tahılların önemli ana ihracat yollarından birini tek başına bloke ederek dünya çapında tahıl sevkiyatının aksaması ve küresel gıda fiyat enflasyonunun körüklenmesinin yegâne sorumlu olmuştur.
AB, Rusya'yı kararını yeniden gözden geçirmeye ve Karadeniz Tahıl Girişimi'ni derhal yeniden uygulamaya önemle davet eder.
AB, başta tarım ürünleri olmak üzere tüm malların AB-Ukrayna "Dayanışma Hatları" yoluyla küresel pazarlara zamanında ve istikrarlı bir şekilde ulaştırılmasını desteklemeye devam etmek için hiçbir çabadan kaçınmayacaktır. AB, küresel gıda güvensizliğini ele almak üzere kapsamlı Avrupa Takımı (Team Europe) müdahalesinde etkilenen ortak ülkelerle birlikte çalışmaya devam edecektir.
AB, Karadeniz Tahıl Girişiminin yeniden başlatılmasına yönelik tüm çabaları desteklemeye devam edecektir."(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı