ABD
DÜNYA 22.03.2021 10:53:00 533 0

ABD'den "İran,Washington’daki askeri üsse ve bir ABD komutanına saldırı planladı"iddiası

ABD istihbaratından iki üst düzey yetkili, İran’ın ABD’nin başkentinde bulunan Fort McNair Askeri Üssü’ne ve ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı’na tehditler savurduğunu söyledi.


Londra/Şarku’l Avsat
İki yetkili, geçtiğimiz ocak ayında Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından ele geçirilen bilgilerin, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) Fort McNair Askeri Üssü’ne karşı “USS Cole tarzı yıkıcı saldırılar” düzenlemeyi düşündüğünü gösterdiğini söyledi.

2000 yılının Ocak ayında bir intihar saldırısı gerçekleştirilmişti. Aden Limanı’na demirlemiş USS Cole savaş gemisine küçük bir tekne yanaşmış ve patlatılmıştı. Saldırı sonucu 17 denizci hayatını kaybetmişti.

Medyaya konuşma yetkileri olmadığı için kimliklerinin gizli tutulması şartıyla Associated Press (AP) haber ajansına konuşan iki yetkiliye göre ele geçirilen bilgiler, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Joseph M. Martin’in ölümle tehdit edildiğini ve Fort McNair Askeri Üssü’ne sızılması ve gözetlenmesi için planlar yapıldığını ortaya çıkardı.

Fort McNair, ABD’nin en eski askeri üslerinden biri sayılıyor ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Martin’in resmi ikametgahı da burada gözüküyor.

Bu tehditler, orduyu Fort McNair Askeri Üssü’nün etrafındaki güvenlik seviyesini artırmaya iten sebeplerden biriydi.

AP bu haber hakkında yorum yapmaları için Pentagon, Ulusal Güvenlik Konseyi ve NSA ile temasa geçti. Ancak AP’nin bu talebi reddedildi.

Ocak ayında önerilen takviyeleri tartışmak üzere sanal ortamda gerçekleştirilen bir toplantı sırasında Washington Askeri Bölge Komutanı Tümgeneral Omar Jones, üssünde yaşayan askeri komutanlara karşı “inandırıcı ve spesifik” tehditler olduğuna işaret etmişti. Bunun üzerine ordu kıyı şeridi boyunca devriyeleri artırmış, daha çok yasak bölge tabelaları dikmiş ve Washington Kanalı’nı gözetlemek için kameralar yerleştirmişti.

İki yetkili ele geçirilen bir konuşmanın, DMO’ya bağlı Kudüs Gücü üyeleri arasında geçtiğini ve konuşmada 2020 yılının Ocak ayında Bağdat’ta ABD tarafından gerçekleştirilen bir saldırıda hayatını kaybeden eski Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin intikamını almak için olası seçeneklerin masaya yatırıldığını söyledi.

Joe Biden’ın 20 Ocak’ta başkanlık görevini devralmasıyla eş zamanlı olarak İran rejimi lideri Ali Hamaney’e ait bir site, eski ABD Başkanı Donald Trump’a benzeyen bir golfçüyü ve üzerinde insansız hava aracının (İHA) uçtuğunu gösteren bir poster yayınlamıştı. Posterin üzerinde “İntikam kaçınılmazdır” şeklinde bir yazı vardı.

Reuters haber ajansına göre Hamaney, 16 Aralık’ta Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımında “General Süleymani’nin öldürülme emrini verenler ve aynı şekilde bu emri uygulayanlar cezalandırılmalı. Uygun bir zamanda intikam kesinlikle alınacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Ancak saldırı emrini veren Trump’tan söz etmemişti.

1 Ocak'ta Süleymani’nin ilk ölüm yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, bu saldırının karşılığını verecek kişinin ABD’nin içinden çıkabileceğini söylemişti.

Bundan üç gün önce Kaani, ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eski Savunma Bakanı Mark Esper, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı ve Süleymani’nin öldürülmesinden sorumlu olan diğer kişileri hedef almakla tehdit etmişti.

Kaani o zaman Twitter hesabından yaptığı açıklamada “ABD Başkanı, CIA Başkanı, Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Süleymani suikastına karışan diğer ABD’li yetkililere, Selman Rüşdi’nin gizli hayat tarzını öğrenmeleri gerektiği uyarısında bulunuyoruz. Zira İslam Cumhuriyeti, Süleymani'nin haksız yere dökülen kanının intikamını alacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Kaani başka bir paylaşımda daha bulunarak “Düşman kemikleri öğütülme aşamasında. ABD’liler şu ana kadar hem ekipman hem de programlama yönünden tokat yedi. Ancak Kasım Süleymani’nin intikamının asıl amacı ABD’yi bölgeden çıkarmaktır” demişti.

Kaani aynı gün içinde yapılan kapalı bir oturumda parlamenterlere, bölgede bulunan İran yanlısı milislerin Kasım Süleymani’nin intikamını almaya hazır olduklarını söylemişti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı