ABD
DÜNYA 15.12.2022 08:39:00 1008 0

ABD'DEN İMAM OĞLU TEPKİSİ:HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜYLE BAĞDAŞMIYOR"

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sözcü yardımcısı Vedant Patel, “Türkiye’ye temel özgürlüklere saygı gösterme ve davayı hızlı ve adil bir çözüme kavuşturma çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis ve siyasi yasak kararına ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı, karardan hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyerek, “Türkiye’ye temel özgürlüklere saygı gösterme ve davayı hızlı ve adil bir çözüme kavuşturma çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sözcü yardımcısı Vedant Patel bugün basın mensuplarıyla telefon üzerinden düzenlediği brifingde VOA Türkçe’nin konuyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Sözcü yardımcısı, “İfade özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan hakaret yasalarına dayanılarak, İmamoğlu’nun bugün iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılmasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyuyoruz'' dedi, İmamoğlu’na verilen cezayı haksız bir ceza olarak niteledi ve cezanın temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü bağlamında insan haklarına saygıyla bağdaşmadığını söyledi.

ABD’li sözcü, “Sivil toplum, medya, siyaset, iş dünyası liderlerine karşı süregelen iddianameler ve bu kişilerin uzun süreli tutukluluk hallerinden ciddi endişe duymaya devam ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı ifade özgürlüğü, barışçı toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün her sağlıklı demokrasi için temel bir hak olduğunu vurguladı, ''Türkiye'yi bu temel özgürlüklere saygı göstermeye ve bu davayı hızlı ve adil bir çözüme kavuşturmaya çağırmayı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Freedom House: "Demokratik bir hükümet siyasi muhalefetten korkmaz"

Merkezi başkent Washington'da bulunan sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) da mahkemenin İmamoğlu kararını kınadı.

Kuruluş Twitter'dan paylaştığı açıklamada kararın "Türk seçmenlerin iradesine zarar verdiğini ve demokratik ilkelerin açık bir ihlali olduğunu" kaydetti.

"Demokratik bir hükümet siyasi muhalefetten korkmaz" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, asliye mahkemesinin kararı iptal etmesi çağrısı yapıldı.


İnsan Hakları İzleme Örgütü: "Demokratik sürece yönelik bir saldırı"

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü de (HRW) kararı, "2023 seçimlerine giden süreçte Türkiye'de siyasi muhalefete yönelik haksız ve siyasi olarak hesaplanmış bir saldırı" olarak niteledi.

Açıklamada mahkemenin almış olduğu karar, "İmamoğlu'nun ifade özgürlüğü haklarının ihlali ve İstanbul'un milyonlarca seçmeninin siyasi temsilcisini seçme hakkına bir müdahale" olarak değerlendirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün program direktörü yardımcısı Tom Portaous, "İmamoğlu aleyhindeki karar 2023 seçimleri yaklaşırken hükümetin muhalefetin önemli isimlerini susturmaya hazır olduğunu gösteren demokratik sürece yönelik bir saldırıdır" ifadelerini kullandı.


AP raportörü: “Çok üzücü bir gün”

Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu’ndan da İmamoğlu kararına tepki geldi. Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor, adaletin siyasi amaçlar için kullanıldığını belirterek, “Çok üzücü bir gün” mesajını paylaştı.

Twitter hesabından Ekrem İmamoğlu ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşan AP raportörü Amor, “Akıl almaz bir şey gibi görünüyordu ama oldu. İstanbul Belediye Başkanı kamu yetkilisine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak aldı! Türkiye’de adalet çok vahim bir durumda, iğrenç şekilde siyasi amaçlar için kullanılıyor. Çok üzücü bir gün” ifadelerini kullandı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı