ABD SENATOSU AZİL YARGILAMASINI ANAYASAYA UYGUN BULDU
DÜNYA 10.02.2021 07:19:00 445 0

ABD SENATOSU AZİL YARGILAMASINI ANAYASAYA UYGUN BULDU

Görevde olmayan bir başkan için azil yargılaması yapılmasının anayasaya uygun olup-olmadığı oylamasında  Senato'da 44'e karşı 56 oyla Trump'ın azil davasına devam edilmesine karar verildi

6 Ocak günü destekçilerini Demokrat Partili Joe Biden'ın seçim zaferini tescillemek üzere toplanan Kongre’ye karşı isyana teşvik etmekle suçlanan eski Başkan Donald Trump'ın Senato'daki ikinci azil davasının ilk günü, davaya devam edilmesi yönünde çıkan kararın ardından sona erdi.

VOA Amerika’nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre, görevde olmayan bir başkan için azil yargılaması yapılmasının anayasaya uygun olup-olmadığı konusundaki 4 saat süren tartışmanın ardından bu konuda yapılan oylamaya geçildi. Senato'da 44'e karşı 56 oyla Trump'ın azil davasına devam edilmesi için oy kullanıldı. Trump'ın avukatları görev süresi sona erdiği için Senato'nun Trump'ı yargılamasının yasal dayanağı olmadığını savunmuştu.

Yargılamanın anayasaya uygun olduğu şeklinde oy kullanan Cumhuriyetçi Senatörler Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse ve Pat Toomey oldu. Bunların içinde sürpriz olan isimse Louisiana Senatörü Bill Cassidy'ydi. Cassidy daha önce Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul'un davanın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle sunduğu önergeye destek vermişti.

Tartışmanın ilk kısmında Demokratlar ikinci kısmındaysa Trump'ın avukatları görüşlerini sundu.

Trump’ın savunma avukatı Bruce Castor Jr. azil yargılamasının yapılma nedeninin Trump’ın yeniden kamu görevine gelmesini önlemek olduğunu söyedi. Castor, ‘‘Burada olmamızın gerçek nedeni Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğunun Donald Trump’la siyasi bir rakip olarak gelecekte karşılaşmayı istememesi’’ diye konuştu.

Trump’ın avukatı ‘‘Siyasi demeçlerinden dolayı bu ülkede kişilerin cezalandırılmasını isteyemeyiz. Eğer kişiler inançları nedeniyle kanunsuz eylemlerde bulunuyor ve çizgiyi aşıyorlarsa onların hapse atılması gerekir’’ dedi.

İddia makamını oluşturan Demokrat Partili dokuz azil yöneticisi, ABD Kongresi içindeki Heykel Salonu'ndan geçerek Trump'ın ikinci azil davasının görüleceği Senato'ya doğru ilerlerken görüntülenmiş.

İddia makamını oluşturan Demokrat Partili dokuz azil yöneticisi, ABD Kongresi içindeki Heykel Salonu'ndan geçerek Trump'ın ikinci azil davasının görüleceği Senato'ya doğru ilerlerken görüntülenmiş.

Reuters haber ajansına göre azil yargılaması için çok sayıda silahlı güvenlik gücünün görev yaptığı Kongre binası, üzerinde dikenli teller bulunan yüksek demir parmaklıklarla çevrelendi.

Senato'daki davada savcılık görevi üstlenen ve azil yöneticileri olarak tanımlanan 9 Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi, davayı, Trump destekçilerinin 6 Ocak günü şiddet kullanarak Kongre binasının güvenlik bariyerlerini aştığını ve binaya saldırdığını gösteren video görüntüleriyle başlattı.

Video kaydında Trump destekçilerinin bariyerleri fırlattığı, polis memurlarına vurduğu ve bir noktada bir polis memuruna "Burada birinize karşı bir milyonuz" dediği görüldü.

Demokrat Partili azil yöneticilerinin başkanı Maryland eyaleti Temsilciler Meclisi Üyesi Jamie Raskin, jüri üyeliği yapan senatörlere hitap ettiği konuşmasında, Trump'ı suçlu bulmamaları durumunda senatörlerin bir ”Ocak ayı istisnası” yaratacağını söyledi. Raskin, bunun, başkanların görev sürelerinin son ayında hiçbir bedel ödemeden yasaları çiğnemelerine olanak tanıyacağını söyledi ve ”Ocak ayı istisnası, ülkemizi kuranların en korkunç kabuslarının gerçeğe dönüşmesine davetiye çıkarmak demektir. 6 Ocak'ın geleceğimizi şekillendirmesine izin verme riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

Davaya, Senato'daki çoğunluk partisi olan Demokrat Parti'nin en kıdemli üyesi 80 yaşındaki Vermont Senatörü Patrick Leahy başkanlık ediyor. Trump'ın geçen yılki ilk azil davasına ise Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts başkanlık etmişti. Senato'da 1975 yılından bu yana görev yapan Leahy, çoğunluktaki Demokrat Parti'nin en uzun süredir görev başında olan senatörü olarak Senato'nun "geçici başkanı" sayılıyor. Leahy, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, geçmişte başkanlar dışındaki üst düzey hükümet yetkililerinin azil davalarına Senato'daki çoğunluk partisinin en kıdemli senatörünün başkanlık yaptığını hatırlatmış ve kendisinin bu ünvanla Trump'ın ikinci azil davasına başkanlık yapacağını duyurmuştu.

Trump, Demokrat Partililer'in Senato'daki davada ifade vermesi çağrısını reddetti. Davanın bir hafta ya da daha uzun süre devam etmesi bekleniyor.

Aralarında eski savcıların da bulunduğu 9 Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Senato'daki davada savcılık rolünü üstleniyor. Dokuz azil yöneticisi, davada, Trump'ın 6 Ocak'taki Kongre baskınından sorumlu olduğunu öne sürecek.

İlk günde gündem ne?

Yapılan oylama sonrasında davanın devam etmesi yönünde Senato'dan çıkan kararın ardından bugünden itibaren azil yöneticilerinin yargılama sürecini başlatması planlanıyor. İddia makamının kanıt olarak 6 Ocak'taki Kongre baskınına ait video görüntülerinden kesitler sunması bekleniyor.

Bir sonraki aşama, Trump'ın avukatlarının yapacağı savunma olacak. Kongre liderlerinin Pazartesi günü vardıkları anlaşmaya göre hem iddia makamına hem de savunmaya 16'şar saat tanınacak. Tarafların iddia ve savunma yapacakları toplam 32 saatlik süre en fazla dört güne yayılabilecek. Her iki partiden de senatörler iddia makamı ve savunmaya soru yöneltebilecek.

Azil yöneticilerinin ifadelerine başvurmak üzere görgü tanığı çağırmak ya da delil sunmak istemesi durumunda bu, ancak Senato'da yapılacak oylama sonucunda gerçekleşebilecek.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu