ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley,
DÜNYA 1.07.2023 10:01:00 716 0

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, "Wagner gaddar bir grup"

Wagner Grubu’nun üyelerinin eski mahkumlardan oluştuğuna ve bu mahkumların savaşta bir yem olarak kullanıldığına dikkat çeken Orgeneral Mark Milley, “Taktik becerilerinin özellikle çok iyi olduğunu söyleyemem” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley başkent Washington’daki Ulusal Basın Klübü’nde (National Press Club) konuştu. Gündeminde ağırlıklı olarak Rusya ve Ukrayna’daki gelişmelerin yanısıra Çin’le yaşanan gerilim vardı.

Genelkurmay Başkanı Rusya’da paralı asker ordusu Wagner’in kurucusu ve sahibi Yevgeni Prigojin’in kısa süreli isyanının Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i zayıflatıp zayıflatmadığı konusunda bir sonuca varmak için henüz erken olduğunu söyledi ve konunun Rusya'nın iç meselesi olduğunu bir kez daha vurguladı.

Yevgeni Prigojin’in eylemlerini “isyan ya da darbe girişimi veya ne amaçlandıysa” ifadeleriyle tanımlayan ABD Genelkurmay Başkanı, Ukrayna’da faaliyet gösteren Wagner’in gaddar bir grup olduğu konusunda bir şüphe olmadığını belirtti.

“Taktik becerilerinin çok iyi olduğunu söyleyemem”

Wagner Grubu’nun üyelerinin eski mahkumlardan oluştuğuna ve bu mahkumların savaşta bir yem olarak kullanıldığına dikkat çeken Orgeneral Mark Milley, “Taktik becerilerinin özellikle çok iyi olduğunu söyleyemem” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı, Wagner Grubu'nun savaşçılarının ideolojik bir amaç için değil kar ve para için savaştıklarını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna işgalini İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik doğrudan bir saldırı olarak değerlendiren ABD Genelkurmay Başkanı, “Görevimiz Ukrayna’nın özgür ve bağımsız olarak kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu desteği almasını sağlamak” dedi.

Ukrayna’nın karşı saldırısını da değerlendiren Orgeneral Mark Milley, "Tahmin edilenden daha yavaş gidiyor olması beni şaşırtmıyor" dedi, yavaş ve kasıtlı bir ilerlemenin yaşandığını, bunun savaşın doğasının bir parçası olduğunu kaydetti.


Tayvan’a olası mühimmat satışı için onay

ABD’nin gündeminde Çin’le yaşanan gerilim ve Tayvan’a mühimmat desteği de var. Dışişleri Bakanlığı Tayvan’a iki ayrı paket kapsamında olası mühimmat ve lojistik destek satışına onay verdi.

Pentagon’un Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi de olası satış konusunda Kongre’yi bilgilendirdi. 440 milyon dolarlık iki ayrı anlaşma kapsamında Tayvan’a mühimmat satışının yanı sıra, tekerlekli araç ve silahlar için yedek parça ve onarımı kapsayan lojistik destek de sağlanacak.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı satışların Tayvan’ın Çin’in artan askeri tehdit ve “gri alan” taktiklerine karşı direncini artıracağını söyledi. Tayvan savunma bakanlığı da, Çin’in alabileceği karşılığı test etmek için “gri alan” taktiklerini kullanarak Tayvan yakınlarına insansız hava aracı, balon ve balıkçı teknesi gönderdiğini belirtti.

“Jeo-stratejik tarihi ABD-Çin ilişkisi belirleyecek”

ABD’nin Tayvan’a olası mühimmat satışının Çin’le ilişkilerde gerilime yol açan bir başka unsur olması olası.

Washington’daki Ulusal Basın Klübü’nde Pekin'le ilişkilerde yaşanan gerilime değinen ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, “Bu yüzyılın jeo-stratejik tarihini muhtemelen ABD-Çin ilişkisi ve Washington ile Pekin arasındaki rekabetin savaşa dönüşüp dönüşmeyeceği belirleyecek.” ifadelerini kullandı.

Çin’in henüz Tayvan’ı işgal edip etmeme konusunda karar vermediğini söyleyen ABD Genelkurmay Başkanı, “Ancak her gün Çin lideri Xi Jinping’in uyandığında bugün o gün değil demesini sağlamak istersiniz” diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı