ABD El Kureyşi’nin Öldürülmesini Doğrulamadı
DÜNYA 2.05.2023 07:44:00 1231 0

ABD El Kureyşi’nin Öldürülmesini Doğrulamadı

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Vedant Patel, operasyonu doğrulayamayacağını ancak El Kureyşi gerçekten öldürüldüyse bunun sevindirici bir haber olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye'de IŞİD lideri Ebu Hüseyin El Kureyşi’nin Türk istihbaratınca öldürüldüğünü duyurmasıyla ilgili ABD’den açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Vedant Patel, operasyonu doğrulayamayacağını ancak El Kureyşi gerçekten öldürüldüyse bunun sevindirici bir haber olacağını söyledi.

Patel, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın brifinginde bir soru üzerine, “Haberleri gördüm. Şu anda teyit edebileceğim bir şey değil ve bu konuda daha fazla bilgi için Türkiye hükümetinin konuşması daha doğru olur. Açıkçası, eğer gerçekten doğruysa, bu sevindirici bir haber olacaktır’’ dedi.

ABD’nin IŞİD'i geriletmek için uluslararası ortaklarıyla seferber olduğunu hatırlatan Patel, “Bu çabalarımız başarılı olmuştur ve olmaya da devam edecektir. ABD güçleri Suriye'de yalnızca IŞİD'in yenilgiye uğratılması ve geriletilmesi yönündeki bu kalıcı hedefi desteklemek üzere bulunmaktadır. Sadece şunu söyleyebilirim; bu ABD'nin derinden bağlı olduğu bir konu ve Türkiye'nin de IŞİD'in yenilgiye uğratılmasına yönelik değerli katkılarını her zaman takdir ettik’’ diye konuştu.

Vedant Patel, “Türk ve Amerikan hükümetleri arasında bu haberle ilgili bir iletişim olmamasının özel bir nedeni var mı?’’ sorusuna ise karşı çıktı. Patel, “Ben böyle bir şey söylemedim. Söylediğim şey, bunu teyit edebilecek durumda olmadığım. Bölgedeki güvenlik dahil bir dizi konuda onlarla yakın temas halindeyiz ve bunu yapmaya devam edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

VOA Türkçe’nin ulaştığı ABD Savunma Bakanlığı ve Beyaz Saray’dan ise henüz açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, “MİT DAEŞ’in sözde lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi kod adlı şahsı uzun süredir takip ediyordu. Bu şahıs, Milli İstihbarat Teşkilatımızın dün Suriye'de gerçekleştirdiği bir operasyonla etkisiz hale getirildi. Yani bu tür DAEŞ'in başındaki kişileri, şurada buradaki terör örgütlerinin başlarını Amerika, vesaire etkisiz hale getirdiği zaman dünyayı ayağa kaldırırlar. İşte buyurun, şu anda biz DEAŞ'la ilgili bir değil, iki değil, üç değil, kaç tanesini etkisiz hale getirdik. PKK ile ilgili kaç tanesini etkisiz hale getirdik” demişti.

IŞİD tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. Bölgede güvenlik güçleri bulunduran muhalif gruplardan Suriye Ulusal Ordusu’ndan da henüz açıklama gelmedi.

Suriyeli kaynaklar, baskının Türkiye destekli isyancı grupların kontrolunda olan ve 6 Şubat'ta hem Türkiye'yi hem de Suriye'yi vuran depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Cinderes kasabası yakınlarında gerçekleştiğini açıkladı.

AFP haber ajansının Suriye'nin kuzeyindeki bir muhabiri, Türk istihbarat yetkilileri ve Türkiye'nin desteklediği yerel askeri polisin, Cumartesi günü Cinderes'te bir bölgeyi kuşattığını bildirdi.

Bölge sakinleri AFP'ye, operasyonun İslami okul olarak kullanılan terk edilmiş bir çiftliği hedef aldığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan bir bölge sakini çatışmaların Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece kasabanın dış mahallelerinde başladığını ve yaklaşık bir saat sürdükten sonra bölge sakinlerinin büyük bir patlama sesi duyduklarını söyledi.

Bölge daha sonra güvenlik güçleri tarafından kuşatılarak, halkın yaklaşması engellendi.

IŞİD, bir önceki liderinin Suriye'nin güneyindeki bir operasyonda öldürülmesinin ardından 2022 Kasım ayında El Kureyşi’yi lider olarak seçti.

IŞİD 2014 yılında Irak ve Suriye'nin büyük bir bölümünü ele geçirdi ve o zamanki lideri Ebu Bekir el-Bağdadi milyonlarca kişiyi barındıran topraklarda İslami hilafet ilan etti.

Ancak örgüt, Suriye ve Irak'taki ABD destekli güçlerin yanısıra İran, Rusya ve çeşitli paramiliter güçler tarafından desteklenen Suriyeli güçlerin operasyonları sonrasında bu topraklardaki hakimiyetini kaybetti.

Geriye kalan binlerce militanı son yıllarda çoğunlukla her iki ülkenin uzak iç bölgelerinde saklansa da hala büyük vur-kaç saldırıları düzenleyebiliyorlar.

ABD liderliğindeki koalisyon, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olarak bilinen ve Kürtler tarafından yönetilen ittifakla birlikte Suriye'deki IŞİD liderlerine karşı baskınlar düzenlemeye devam ediyor.

Bazı durumlarda IŞİD'in üst düzey isimleri Türkiye'nin büyük nüfuz sahibi olduğu bölgelerde saklanırken hedef alınıyor.

Bu haberde Reuters haber ajansı ve AFP’den yararlanılmıştır.(Kaynak:Dilge Timoçin/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı