ABD Başkanı Biden: “Erdoğan sözünü tuttu”
DÜNYA 13.07.2023 11:29:00 658 0

ABD Başkanı Biden: “Erdoğan sözünü tuttu”

ERDĞAN'A TEŞEKKÜR: Biden,"Dün Türkiye, İsveç'in NATO'ya kabulü konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cesaretiniz, liderliğiniz ve diplomasiniz için teşekkür ederim" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Vilnius’ta iki gün süren NATO zirvesinin sonunda yaptığı konuşmada Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasına değindi, “Erdoğan sözünü tuttu, NATO üyelerimizin sayısı 32’ye yükseliyor” dedi.

Başkan Biden NATO zirvesinin ikinci gününde NATO-Ukrayna Konseyi’ne katıldı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü. Biden, zirveyi Vilnius Üniversitesi’nde öğrencilere hitaben yaptığı görüşmeyle tamamladı.

Litvanya ve ABD bayrakları taşıyan katılımcılarla dolu salondaki konuşmasına NATO Zirvesi’nin ev sahibi Litvanya ve ABD’nin tarihi ilişkilerine değinerek başlayan Başkan Biden senatör olduğu dönemde Litvanya’nın İttifak’a katılmasına destek verdiğini söyledi; “Litvanya, AB ve NATO’nun gururlu üyesi.” dedi.

Finlandiya’nın NATO’ya katıldığını, yakında İsveç’in de NATO üyesi olacağını kaydeden Biden, “Erdoğan sözünü tuttu, yakında 32 üye olacağız. Bu 32 üye, demokratik değerlerin arkasında, yan yana birlik içerisinde duracak” diye konuştu.

“Putin bizi bölebileceğini düşündü ama yanıldı”

NATO’nun 70 yılı aşkın bir süredir küresel güvenlik ve istikrarın dayanağı olarak demokratik değerleri koruduğunu vurgulayan Biden, “Putin ve onun toprak ve güç hırsı, Ukrayna’ya saldırarak NATO’yu böleceğini umuyordu. Birliğimizin ilk sınavda parçalacağını düşündü. Demokratik liderleri zayıf sandı ama yanıldı. Bu tehditlerin karşısında hep yaptığımızı yaptık, birlikte durduk. AB, NATO ve Hint pasifik ülkeleri bir araya geldi. Tüm dünya üzerine düşeni yaptı” dedi.

ABD’nin G7, NATO, AB ülkeleri ile sürekli temasta alarak birlik olmasını sağladığını anlatan Biden, “Bu korkunç savaştan kaçınmak için Rusya ile çok yoğun bir diplomasi trafiği yürüttük. Ama sonunda, Ukrayna halkının özgürlüğünü ve egemenliğini korumaları için, tüm dünyayı arkalarında topladık. Ukrayna halkı 1.5 yıllık savaşa rağmen hala ayakta direniyor” dedi.

“Bugün de yarın da özgürlüğü savunacağız”

Ukrayna lideri Zelenski ile görüşmesine atıfta bulunan Başkan Biden, “Daha önce de söylediğim gibi sarsılmayacağız, hep destek, tam destek. Ne kadar gerekiyorsa, o kadar desteğimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

G7 deklarasyonunda, "Her birimiz, Ukrayna ile uzun vadeli güvenlik taahhütleri üzerinde çalışacağız" denilerek Ukrayna'nın NATO müttefikleriyle ihtiyaçları konusunda ikili görüşmeler yürütmesinin önü açıldı.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in ittifakın kararlılığını hafife aldığını ve hala “yanlış yolda” olduğunu söyleyen Başkan Biden, “Putin hala Ukrayna’dan daha uzun süre ayakta kalabileceğini düşünüyor. Hala yanlış yolda ilerliyor. Hala ABD’nin mütefikleri ve ortaklarının arasındaki birliğin bozulacağını düşünüyor. Asla vazgeçmeyeceğimizi bilmiyor. Birliğimiz sarsılmayacak söz veriyorum” diye konuştu.

Bir önceki Başkan Donald Trump’ın aksine ABD’nin NATO’ya en büyük katkı sağlayan ülke konumunu pekiştiren başkan Biden NATO’nun birliğini dış politikada önemli bir öncelik olarak belirlemiş durumda.

“Küresel sorunlara birlik içinde çözüm”

Küresel sorunların tek başına çözülemeyeceğini, demokratik değerler, iklim sorunları gibi sorunların ancak ittifaklarla birlikte çözülecğini belirten Biden başkan olarak ittifakları canlandırmak için çok çaba harcadığını, Atlantik ötesi ilişkileri geliştirdiklerini, ABD-AB ilişkileirni güvenli hale getirdiklerini söyledi.

Başkan Biden, “Güvenilir bir Avrupa olmadan, ABD’nin de güvenlik içinde olmasının mümkün olmadığını” dile getirdi.

“Tarihi bir dönüm noktasındayız”

Hint-Pasifik bölgesindeki müttefiklerle son iki zirvedir bir araya geldiklerini de söyleyen Biden isim vermeden Çin’i eleştirdi.

“Dünya küçüldü, geleceği korumak için mücadeleleri birlikte göğüslemeliyiz. En geniş koalisyonları kurmalı, hak ve demokrasileri korumalıyız. Uluslararası deniz ve hava sahaları, ortak alanlar bizim geleceğimiz. Teknolojilerin baskı yerine fırsat araçları olarak kullanılması için uğraşıyoruz. Hepimiz varoluşsal tehditlerle mücadele etmek için ortak iradeye sahip olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden, sadece varlıklı ülkelerin değil, düşük ve orta gelirli ülkelerin de birlikte ilerlediği bir dünya inşa etmek istediklerini söyledi.

“Tarihi bir dönüm noktasındayız” diyen Biden “Şimdi bir seçim yapmalıyız. Çünkü şimdi alacağımız kararlar önüömüzdeki 10 yıllara yön verecek. Asla umudunuz kaybetmeyin, vazgeçmeyin, hergün doğruluğun, hakikatin, arkasında durmalıyız. Tarih bize bu dersi öğretti. Kariyerimde hiçbir noktada geleceğe yönelik bu kadar iyimser olmadım” diye konuştu.

Biden'dan Erdoğan'a teşekkür

Bu arada ABD Başkanı Biden Twitter adresinden bir video ve mesaj paylaşarak, Erdoğan'a teşekkür etti.

Biden, "Dün Türkiye, İsveç'in NATO'ya kabulü konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cesaretiniz, liderliğiniz ve diplomasiniz için teşekkür ederim. Bu zirve NATO savunmasına olan bağlılığımızı bir kez daha teyit etmiştir ve bunu daha da güçlü hale getirmeye devam edebilmeyi umuyorum" diye yazdı.

Videoda ise NATO zirvesinde yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinden görüntülere ve Biden'ın görüşmenin başında yaptığı kısa açıklamaya yer verildi.(Kaynak:Arzu Çakır/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı