ABD DIŞİŞLERİ: ?GÜLEN ? KAŞIKÇI BAĞLANTILI HABER DOĞRU DEĞİL?
DÜNYA 16.11.2018 10:03:52 302 0

ABD DIŞİŞLERİ: ?GÜLEN ? KAŞIKÇI BAĞLANTILI HABER DOĞRU DEĞİL?

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetiminin Türkiye´nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan üzerindeki baskısını hafifletmek için Gülen´in iadesi ile ilgili yasal yolları soruşturduğu haberlerini yalanladı.

 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert gazetecilere yaptığı açıklamada, NBC Televizyonu´nun, ABD yönetiminin, Türkiye´nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan üzerindeki baskısını hafifletmek üzere Fethullah Gülen´in iadesi konusunda ilgili kurumlardan bilgi talep ettiği yönündeki haberine değindi. Sözcü, "Türk hükümeti Gülen´in iade edilmesiyle ilgili olarak defalarca talepte bulundu. Türkiye´nin bu konuda sunduğu belgeleri değerlendirmeye devam ediyoruz" dedi.

HABER NASIL GELİŞTİ?

Amerikan NBC televizyonu, Beyaz Saray´ın, Türk-Amerikan ilişkilerindeki en önemli pürüzlerden biri olan ve Pennsylvania´da yaşayan Fethullah Gülen´in iadesi ya da Amerika´dan gönderilmesi konusunda hukuki bazı yolları araştırdığını iddia etti. Haberde, amacın İstanbul´da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu´nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Türkiye´yi yatıştırmak olduğu ileri sürüldü.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Beyaz Saray, ?haber doğru değil? açıklaması yaparken, Dışişleri Bakanlığı da, ?Gülen konusunda Türkiye´den birçok kez talep geldi. Bu meseleyle Adalet Bakanlığı ilgileniyor. Kaşıkçı ve Gülen konularının birbiriyle bağlantısı yok? dedi. Üst düzey bir Türk yetkili de iki konu arasında bağlantı olmadığını savundu.

NBC, üç muhabiri Carol E. Lee, Julia Ainsley ve Courtney Kube imzalı haberini iki üst düzey Amerikalı yetkiliye ve konuyla ilgili bilgi sahibi olan iki kişiye dayandırdı. Bu dört kaynağa göre, Trump yönetimi yetkilileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ı Suudi yönetimi üzerindeki baskıyı azaltmaya ikna etmek amacıyla geçen ay federal birimlerden Gülen´in Amerika´dan çıkarılmasına ilişkin yasal yolları incelemesini istedi.

Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı ve FBI´dan Türkiye´nin Gülen´in iadesi talebi dosyasını yeniden açmaları istendi, İç Güvenlik Bakanlığı´ndan da Gülen´in yasal statüsü hakkında bilgi talep edildi.

NBC´ye konuşan dört kaynağa göre, Beyaz Saray özellikle Gülen´in Amerika´da oturma iznine ilişkin ayrıntıları talep etti. Fethullah Gülen´in Amerika´da daimi oturma ve çalışma izni hakkı sağlayan Yeşil Kartı (Green Card) bulunuyor ve Gülen 1990´lardan bu yana da Pennsylvania eyaletinde yaşıyor.

NBC´nin haberine göre, Trump yönetiminden gelen talepler sonrası meslekten yetişme yetkililer Beyaz Saray´ın bu taleplerine direniş gösterdi. NBC´ye konuşan ve süreç konusunda bilgi sahibi olan üst düzey bir Amerikalı yetkili, ?Önce bazıları gelen talepler karşısında gözlerini devirdi ama ciddi bir talep olduğunu anlayınca, öfkelenenler oldu? diye konuştu.

Beyaz Saray: ?Haber doğru değil?

Beyaz Saray´dan bir yetkili, ?Haber doğru değil. Beyaz Saray Gülen´in iadesini Kaşıkçı´nın ölümüyle ilişkilendiren herhangi bir görüşmede bulunmamıştır? şeklinde açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert da günlük basın brifinginde bir soru üzerine, ?Gülen konusunda Türkiye´den birçok kez talep geldi, bu meseleyle Adalet Bakanlığı ilgileniyor. Türkiye´nin Gülen´in iadesi talebi değerlendiriliyor. Kaşıkçı ve Gülen konularının birbiriyle bağlantısı yok? diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Beyaz Saray yetkilisinin "Gülen´in iadesini Kaşıkçı´nın ölümüyle ilişkilendiren herhangi bir görüşmede bulunmamıştır" açıklamasına atıfta bulundu.

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı