?ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI´NDAN TÜRKİYE´YE İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ UYARISI?
DÜNYA 2.11.2016 14:17:00 304 0

?ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI´NDAN TÜRKİYE´YE İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ UYARISI?

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken, Türkiye´ye 15 Temmuz sonrası yargı uygulamaları ile ifade ve basın özgürlüğünün durumu konularında eleştiri ve uyarılarda bulundu.

Blinken, yetkililerin "demokratik kurumları tehdit eder görünen" bazı adımları ve açıklamalarının "iş iklimini olumsuz etkileyebileceğini" ifade ederek, Türk hükümetini, başarısız darbe teşebbüsüne, "hukukun üstünlüğü ile Türkiye´nin ifade özgürlüğü ve çoğulculuk geleneğine halkın güvenini artıran yollarla" karşılık vermeye çağırdıklarını belirtti.

´TÜRKİYE´DEKİ HİSSİYATI TAM ANLAYAMADIK´

Blinken, 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında sokaklara dökülen Türk halkının tank ve helikopterlere karşı durarak dünyaya güçlü bir mesaj gönderdiğini de kaydederken, o gece saldırıya uğrayan TBMM´yi geçen ayki ziyareti sırasında gördüğü manzaradan izlenimlerini paylaştı ve bu ziyaretin kendisini derinden etkilediğini anlattı.

Bakan Yardımcısı Blinken, "Doğrusu birçoğumuzun Türkiye´deki hissiyat ve duyguların derinliğini tam olarak anlamadığını ya da anladığımızı iyi anlatamadığımızı düşünüyorum. Bu (darbe teşebbüsü) Türk devleti ve Türk halkının kalbini hedef alan bir hançerdi" ifadesini kullandı.

Bu zorluklardan birinin IŞİD tehdidi olduğuna işaret eden Blinken, uluslararası koalisyon olarak IŞİD´e önemli darbe vurduklarını anlatarak, bu mücadelede sağlanan başarılardan örnekler verdi.

´SURİYE´DE İÇ SAVAŞA ÇÖZÜM BULMADAN IŞİD´İ TAMAMEN YOK EDEMEYİZ´

Suriye´deki iç savaşa çözüm bulmadan IŞİD´in tam olarak yok edilemeyeceğini de belirten Blinken, siyasi çözüm için Türkiye ve Uluslararası Suriye Destek Grubu´nun diğer tüm üyeleriyle birlikte çalıştıklarını dile getirdi. Bu çalışmaların Esat rejimi ve Rusya´nın eylemlerinin tehdidi altında olduğunu ifade eden Blinken, mülteci krizine değinerek, Türkiye´nin bu konuda gösterdiği liderlikten ve mülteciler için attığı adımlardan büyük minnet duyduklarını söyledi.

´KIBRIS´TA ÇÖZÜM İHTİMALİ HİÇ OLMADIĞI KADAR YÜKSEK´

Kıbrıs müzakerelerine de değinen Blinken, bugün Kıbrıs´ta kalıcı bir çözüm ihtimalinin yıllardır görülen en yüksek seviyede olduğunu söyledi. Adada adil ve kalıcı bir çözümün tarihi ve geniş bir alana yayılan etkilerinin olacağını ifade eden Blinken, "Belki daha önemlisi, diyalog, taviz ve diplomasi yoluyla nelerin başarılabileceğini dünyaya göstermede güçlü bir model oluşturacak" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE´YE YARGI, İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ UYARISI

Blinken konuşmasının son bölümünde Türkiye´de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bazı uygulamalara dair eleştiri ve uyarılarda bulundu. Blinken, Türk hükümetini başarısız darbe teşebbüsüne "hukukun üstünlüğü ve Türkiye´nin ifade özgürlüğü ve çoğulculuk geleneğine halkın güvenini artıran yollarla" karşılık vermeye çağırdı.

"Yetkililer demokratik kurumları tehdit ediyor görünen adımlar attıkları ya da açıklamalar yaptıklarında biliriz ki iş iklimi kötüleşir. Yargının ve düzenleyici kuruluşların bağımsızlığından taviz verildiğinde yatırımcılar uzak durma eğilimine girer. Delil standartları muğlak ya da şeffaf olmadığında tüm vatandaşlar adalet kurumlarına inancını yitirir. Basın kuruluşları kapatıldığında, ifade özgürlüğü kısıtlandığında ve sesler bastırıldığında inovasyona da aynısı olur. Girişimcilik kültürü, vatandaşların arzularının peşine düşebilecekleri, görüşlerini dile getirebilecekleri, fikirlerini hayata geçirebilecekleri şekilde hak ve özgürlükler temeli olmadan neredeyse mümkün değildir.

Türk hükümetini, başarısız darbe teşebbüsüne, hukukun üstünlüğü ve Türkiye´nin ifade özgürlüğü ve çoğulculuk geleneğine halkın güvenini artıran yollarla karşılık vermeye çağırdık ve çağırmaya devam ediyoruz. Bunlar Türk halkının kriz zamanında büyük cesaretle savundukları ilkeler ve kurumlar."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu