AB ve EBRD
DÜNYA 19.06.2023 17:28:00 594 0

AB ve EBRD'den ortak plan

AB ve EBRD, Türkiye'de denizcilik sektörünün daha yeşil hâle getirilmesine yönelik ortak bir plan açıkladı

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sektörün karbonsuzlaşmasına yönelik programa etkin şekilde katılacak.

AB ve EBRD Türkiye'de denizcilik sektöründe ortak bir harmanlama programı başlattı
Fonlar denizcilik sektöründe daha yeşil yatırımların ve teknolojilerin teşvik edilmesi amacıyla kullanılacak
Program donör fonları ve AB katkısı içerecek
Avrupa Birliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’de denizcilik sektörünün karbonsuzlaşmasına odaklanan ve ülkenin düşük karbon ekonomisine geçişini hızlandırmayı amaçlayan yeşil yatırımları ve iklim değişikliklerinin etkilerini azaltma yönelik teknolojilerin uygulanmasını kolaylaştıran ortak bir mali harmanlama programı başlattı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile istişare hâlinde hazırlanan Türkiye için Denizcilikte Karbonsuzlaşma ve Yeşil Denizcilik Programı, limanlarda ve gemilerde çevre dostu teknolojileri teşvik ederken sektörü modernize etmeyi amaçlayan yeşil yatırımlara odaklanacak.
AB tarafından sağlanacak 20 milyon avroluk donör finansmanı EBRD ve potansiyel olarak diğer eş finansörlerden gelecek 50 milyon avroluk kredi finansmanının sağlanmasında kaldıraç etkisi yaratacak. Ayrıca, bu krediler AB hibeleriyle harmanlanacak ve  bu şekilde kaldıraç etkisi 2,5 kat olacak. İki ana bileşene dayanan program, liman ve gemi yatırımlarının yanı sıra teknik yardım ve kapasite geliştirmeye de olanak tanıyacak. Program ayrıca, sektörün bir bütün olarak geniş çaplı dönüşümünü sağlamak için ülkedeki kurumsal ve düzenleyici çerçeveleri de destekleyecek.
Ulaştırma sektörü, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon ekonomisine ulaşmayı hedefleyen Türkiye'nin karbonsuzlaşma gündeminde kilit bir rol oynamaktadır. Ülkedeki liman altyapısı ve hizmetlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Filoların eskimiş olması ve iklim değişikliği risklerine karşı kırılganlık yeşil ilerlemeyi tehlikeye atmaktadır.
Program, emisyonların azaltılmasından sektör oyuncularına iklim krizinin neden olduğu aksaklıkları daha etkin şekilde azaltma şansı verilmesine kadar uzanabilecek olumlu etkilere öncülük edebilecek hem özel sektör hem de kamu sektörü yatırımlarını destekleyecektir.
EBRD'nin Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Altyapı Direktörü Sue Barrett programı memnuniyetle karşıladığını belirterek şunları söyledi: "Değişim devamlıdır ama asla kolay değildir. EBRD olarak, bu önemli aşamada, sektör genelinde dönüşümsel etki yaratabilecek bir programla AB ve Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile güçlerimizi birleştirmekten memnuniyet duyuyoruz. Fonlarımızın, yardımlarımızın ve diyaloğumuzun Türkiye'nin denizcilik sektörünü hızla ilerleyen uluslararası standartlarla uyumlu hâle getirmeye ve ülke için daha yeşil bir gelecek sağlamaya katkıda bulunacağından eminiz."

Konuyla ilgili olarak AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şunları söyledi:

"AB-Türkiye iş birliği, Türkiye'nin denizcilik sektörüne bazı yenilikçi teknolojileri getirecek ve sektör için güçlü bir demonstrasyon etkisi yaratacaktır.

AB, çevre dostu, öncü teknolojiler ve yeşil yakıtların pilot projelerde kullanımını kolaylaştırarak Türkiye'nin denizcilik sektörünün karbonsuzlaşması önündeki mevcut engellerin kırılmasında kritik bir rol oynayacaktır.

Avrupa'da edinilen deneyim, güçlü teşvikler olmadan yenilikçi teknolojilerin ve alternatiflerin kullanımının önündeki engellerin aşılamayacağını göstermektedir."
 
EBRD, Türkiye'nin önde gelen kurumsal yatırımcısı olmaya devam etmektedir. Banka'nın ülkedeki yatırımı 17,3 milyar avroyu aşmıştır.
2022 yılında Banka'nın Türkiye'deki yatırımlarının yarısından fazlası, daha yeşil, düşük karbonlu ve dayanıklı bir ekonomiye geçişi hızlandırmayı amaçlayan projelere odaklanan Banka'nın Yeşil Ekonomiye Geçiş Programı'nın parçasıydı.  Banka, 2022 yılında Türkiye'ye 1,63 milyar avro yatırım yaparak faaliyet gösterdiği tüm ekonomiler arasında en yüksek yıllık yatırım hacmine ulaşmıştır."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı