“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KAYIT DONDURABİLECEK”
EĞİTİM 1.04.2020 09:55:00 1091 0

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KAYIT DONDURABİLECEK”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu internet erişimi sıkıntısı gibi şikayetleri de dikkate alarak “2019-2020 Bahar yarıyılıyla sınırlı olacak şekilde” isteyen öğrencilere kayıt dondurma hakkı verildiğini bildirdi.

Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinde  yer alan habere göre Karar, YÖK’ün internet sayfasında yer almamasına karşın bazı üniversitelerin rektörlüklerince paylaşıldı.

YÖK’ün duyurusunda şu ifadeler kullanıldı:

"Kovid-19 küresel salgınının bahar dönemi eğitimi başladıktan sonra ortaya çıkması yükseköğretim kurumlarındaki ders ekle-sil işlemlerinin sona ermesi, dönem sırasında bazı öğrencilerin uzaktan öğretime devam etme imkanlarının olmadığı da göz önünde bulundurularak, 31.03.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında Kurulumuz tarafından COVID-19 küresel salgını dolayısıyla:

1. Yükseköğretim kurumlarında önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde kayıtlı olup öğrenim gören öğrencilerin, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarından talep etmeleri halinde 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde kayıtlarının dondurulmasına ve kayıt dondurulan sürenin azami süreden sayılmamasına,

2. Bununla birlikte lisansüstü eğitimde tez aşamasında olan öğrencilerin;

Tezlerinin konu, nitelik ve mahiyetlerinin müsait olması, ayrıca tezlerine uzaktan öğretimle devam etme imkanı bulunması durumunda tez döneminde öğretimlerine devam edebilmeleri ile kayıt dondurma işleminden yararlanıp yararlanamayacağı hususlarında ilgili tez danışmanın görüşü alınması kaydıyla üniversite yönetim kurulunca değerlendirilerek karar verilmesine,

Bu süreçte tez döneminde olup azami süresi biten öğrenciler için eğitime ara verilen süre kadar ilave süre verilmesine,

Tez teslim, savunma ve yeterlik sınav tarihlerinin belirlenmesinde küresel salgının etki süreci ve öğrencinin şartlarının dikkate alınmasına, tez savunma ve yeterlik sınavlarının “denetlenebilir ortam ve şartlarda gerçekleştirilmesi ve muhakkak kayıt altına alınması şartıyla” dijital imkanlar ile yapılabileceğine, bununla birlikte bu konuda erteleme ve kayıt dondurma imkanından da yararlanılabileceğine

3. Bu kararların 2019-2020 eğitim öğretim yılı Bahar dönemi ile sınırlı olmasına, karar verilmiştir.

BİR ÖNCEKİ DUYURUDA “YÖK DERSLERİ PLA​TFORMUNA ÖĞRENCİLERDEN YOĞUN İLGİ,” DENMİŞTİ

YÖK Sitesinde 31 Mart günü yer alan duyuru şöyle idi:

“Yeni YÖK’ün 2020 yılı hedefleri arasında yer alan YÖK Dersleri Projesi kapsamındaki “YÖK Dersleri Platformu (Yükseköğretim Kurumları Dersleri)” uzaktan eğitimin başladığı ilk gün olan 23 Mart tarihinde YÖK tarafından üniversite öğrencilerinin açık erişimine sunulmuştu.

“YÖK Dersleri Platformu” adlı web ara yüzüne https://yokdersleri.yok.gov.tr/ internet adresi üzerinden giriş yapılmakta. YÖK, platformun tasarımında “kullanıcı dostu” bir yöntem izleyip üniversitelerin “akademik sayfalarına benzer” bir web ara yüzü oluşturarak, kurumsal internet sitesi ve mobil uygulaması gibi farklı kanallardan da sisteme giriş yapılabilmesi imkânı sağladı.

Platformu kullanan toplam kişi sayısı 400 bine yaklaştı

Geçtiğimiz hafta başında YÖK tarafından üniversite öğrencilerinin açık erişimine sunulan YÖK Dersleri Platformuna giren tekil kişi sayısı günlük ortalama 50 bin civarında oldu. Bugüne kadar platforma giren toplam ziyaretçi sayısı ise 400 bine yaklaştı. YÖK yetkilileri, henüz bir hafta olmasına rağmen platforma gösterilen bu yoğun ilginin uzaktan eğitim esnasında öğrencilerin dijital ders içeriklerinden de istifade ettiğini gösterdiğini belirttiler.

Platforma en çok cep telefonu üzerinden giriş yapıldı

Platforma kullanan kişilerin sisteme giriş yapma yöntemleri incelendiğinde %68’nin mobil telefon üzerinde giriş yaptıkları görüldü. Kullanıcıların %31’nin masaüstü ile bilgisayardan, %1’nin ise tablet bilgisayardan giriş yaptıkları gözlemlendi.

En çok giriş İstanbul’dan yapıldı

Platformu kullanan kişiler il bazında değerlendirildiğinde sisteme en çok İstanbul’dan giriş yapıldığı görüldü. İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir ve Adana takip etti. Platforma en çok giriş yapılan iller arasında Diyarbakır, Samsun, Antalya, Bursa, Konya ve Gaziantep gibi ülkemizin farklı bölgelerinden şehirler yer aldı.

KKTC’den ABD’ye sisteme birçok ülkeden giriş yapıldı

YÖK Dersleri Platformuna sadece ülkemizdeki öğrencilerin değil, yurtdışındaki öğrencilerin de ilgi gösterdiği görüldü. Ülkelere göre platforma girişler incelendiğinde ülkemizden sonra en çok giriş yapılan ülkenin KKTC olduğu tespit edildi. KKTC’yi sırasıyla Almanya ve ABD izledi. Platforma en çok giriş yapılan ülkeler arasında Azerbaycan, Hollanda, Kırgızistan, İngiltere ve Yunanistan gibi farklı coğrafyalardan ülkeler de yer aldı.

ODTÜ’den dijital “ders kitabı ve video desteği”

İlk aşamada İstanbul, Atatürk ve Anadolu Üniversitelerinin dijital ders içeriklerinin yer aldığı platforma geçtiğimiz günlerde ODTÜ de önemli bir katkı sağlayarak, kendi akademisyenlerince hazırlanan ders kitaplarını ve videolarını platformda paylaştı. Böylelikle ders kitaplarının yanında bazı derslerin videoları da ilk kez platformda yer almaya başladı. Önümüzdeki günlerde platformdaki derslere ait videolar ve sunumların da artacağını belirten YÖK yetkilileri, üniversitelerin platforma yaptıkları katkılarından dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek birçok üniversitenin katkı için kendileri ile temasta olduklarını iletti. ​

Öğrencilere farklı akademik kültürlerle tanışma fırsatı

Yakın zamanda farklı birçok üniversitenin yapacağı “ders kitapları, videolar ve sunumlar” vb. farklı dijital içerik katkıları sayesinde, platformun program sayısı ve içerik çeşitliliği açısından daha da zenginleşeceğini belirten YÖK yetkilileri, bu sayede öğrencilerin farklı akademik kültürlerle de tanışma fırsatını yakalayacaklarının altını çizdi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı