“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KAPTAN KÖŞKÜNDE KİM VAR BELLİ DEĞİL”
SİYASET 18.11.2021 20:50:00 463 0

 “TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KAPTAN KÖŞKÜNDE KİM VAR BELLİ DEĞİL”

İYİ Partili Erhan Usta, “2022 yılı bütçesinin oturduğu makro ekonomik çerçevenin tamamen kayboldu bu görüşmeler durdurulup, bütçenin geri çekilip, yeni bir makro ekonomik çerçevenin ortaya konulmalıdır." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankasının politika faizini 100 baz puan indirmesini eleştirdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Merkez Bankasının politika faizini 100 baz puan indirmesini eleştirerek, "Türkiye ekonomisinin kaptan köşkünde kim var, belli değil. Türkiye ekonomisi yönetilmiyor. Politikasızlık temel unsur haline gelmiş. Böyle bir ekonomide istikrarın olması mümkün değil." dedi.

Merkez bankalarının temel görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirten Usta, "Cari açığı düzeltirsek enflasyonu aşağı çekeriz." yaklaşımının iktisadi olarak yanlış olduğunu ve merkez bankalarının görev alanına girmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında faiz konusundaki açıklamalarına dikkati çeken Usta, Erdoğan'ın, "Yüksek enflasyondan yana olanlarla birlikte yol yürüyemeyiz." diyerek Para Politikası Kuruluna aleni şekilde müdahale ettiğini öne sürdü. Usta, "Türkiye ekonomisinin kaptan köşkünde kim var, belli değil. Türkiye ekonomisi yönetilmiyor. Politikasızlık temel unsur haline gelmiş. Böyle bir ekonomide istikrarın olması mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Faiz talimatla düşmez." diyen Usta, ekonomik temellerin oluşturulması, ekonomiye istikrar kazandırılması, alınması gereken tedbirlerin alınması, bağımsız bir merkez bankası olması durumunda faizlerin kendiliğinden ineceğini söyledi.

Para Politikası Kurulunun içi çelişkilerle dolu bir karar aldığını savunan Usta, "Faiz indirmeyi kafaya koymuş, talimatı almış, ona mazeret arayan bir Merkez Bankası Para Politikası kararını görüyoruz. Şu anda enflasyonu artıran her şeyin geçici faktörler olduğunu veya para politikasının etki alanının dışında olduğunu söylüyor. Merkez Bankası açıkça 'Bizim para politikamızın hiçbir kıymeti yok' diyor." ifadelerini kullandı.

"Gelecek yıl kurumlar vergimiz de göçecek." iddiasında bulunan Usta, Türkiye'nin vatandaşına pahalı, yabancılara kelepir bir ülke haline geldiğini söyledi.

Merkez Bankasının beklentileri yönetmesi gerekirken, beklentileri bozan bir Merkez Bankası haline geldiğini dile getiren Usta, "Şu anda Türkiye'de bir Merkez Bankası olmamış olsa Türkiye ekonomisi bundan daha istikrarlı olur." diye konuştu.

Enflasyonu artık kimsenin tutamayacağını iddia eden Usta, "Hele hele kontrolsüz bir kredi genişlemesine gidilirse enflasyon iyice azacaktır. Enflasyon çok hızlı bozulan bir şeydir. Önümüzdeki dönemde çok yüksek enflasyonları görmemiz maalesef kaçınılmaz olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Milletin üzerine bu kadar yük yüklemekten vazgeçin. Yönetemiyorsanız çekilin gidin. Getirin milletin önüne sandığı." ifadesini kullanan Usta, Türkiye'nin bundan başka kurtuluşu olmadığını savundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden 2022 yılı bütçesinin oturduğu makro ekonomik çerçevenin tamamen kaybolduğunu belirten Usta, "Yapılması gereken şey; bu görüşmelerin durdurulup, bütçenin geri çekilip, yeni bir makro ekonomik çerçevenin ortaya konulmasıdır." dedi.

Türkiye'nin 1994 yılında Nisan ayından Kasım ayına kadar cari fazla verdiğine ancak sorunlarını çözemediğine dikkati çeken Usta, "Şimdi sadece iki aylık bir cari fazladan dolayı, bütün makro ekonomi politikalarının tamamını 'Türkiye, cari fazla verecek, döviz bollaşacak, döviz bollaşınca kur düşecek, kur düşünce enflasyon düşecek' gibi Nasrettin Hoca'nın çalıya koyunların, kuzuların takılması hikayesi gibi bir hikaye üzerinden Türkiye ekonomisini yöneten beceriksiz bir yönetim var bugün." diye konuştu. (TBMM İNTERNET SİTESİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu