TRUMP’IN BUGÜN SENATO’DA AKLANMASI BEKLENİYOR
DÜNYA 5.02.2020 22:18:00 328 0

TRUMP’IN BUGÜN SENATO’DA AKLANMASI BEKLENİYOR

Trump’ın görevini kötüye kullanma ve Kongre’nin çalışmasını engellemekten suçlu bulunup bulunmayacağının belirleneceği oylama Türkiye saati ile gece yarısı 12.00’de yapılacak.

Başkan Donald Trump hakkında Eylül ayından bu yana Kongre’de devam eden azil süreci bugün Senato’da yapılacak oylamayla son bulacak. Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’daki oylamanın Trump’ın aklanmasıyla sonuçlanması bekleniyor.

Azil soruşturması Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’e siyası rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’ın iş faaliyetlerini soruşturması için baskı yaptığı ve bu ülkeye yönelik Amerikan yardımlarını da pazarlık kozu olarak kullandığı iddiasıyla başlatılmıştı. Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Trump hakkındaki iki suçlamayı 18 Aralık’ta kabul etmişti. Trump bugüne kadar Senato’da azil yargılamasına tabi olan sadece üçüncü ABD başkanı oldu.

Bugünkü oylama tarihi nitelik taşısa da sonucu şimdiden belli gibi görünüyor. Trump’ın suçlu bulunarak görevden alınması için 100 üyeli Senato’da üçte ikilik çoğunluğun buna destek vermesi gerekiyor. Senato Cumhuriyetçiler 53 sandalyeye sahip ve hiçbiri Trump’ın suçlu bulunması gerektiği yönünde bir beyan vermedi. ABD’nin 45’inci başkanı olan Trump, hakkındaki iki suçlamadan herhangi birinden suçlu bulunursa görevini yardımcısı Mike Pence’e devretmek zorunda kalacak.

Bazı senatörler oylama öncesinde söz alarak kararlarının gerekçelerini anlattı. Merak edilen sorulardan biri, Demokrat senatörler arasında Trump’ın aklanması yönünde oy kullanarak parti çizgisinden sapan herhangi birilerinin olup olmayacağı. Bu kişilerden biri olabileceği ihtimali dile getirilen isimlerden biri güçlü Cumhuriyetçi tabana sahip Alabama eyaletinin Demokrat Partili senatörü Doug Jones’du. Kasım ayında Senato’ya yeniden seçilmek için yarışacak olan Jones, bugün yaptığı açıklamada, Trump’ın her iki azil herekçesinden de suçlu bulunması yönünde oy kullanacağını belirtti. Jones, ‘’Uykusuz geçen birçok gecenin ardından, Başkan’ı hem görevi suistimal hem de Kongre’nin çalışmasını engellemekten suçlu bulmak için yeterli kanıtın bulunduğu kararına üzülerek vardım’’ dedi.

Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn ise, ‘’Umarım 2016 seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen Demokrat dostlarımız bu yargılamanın sonucunu artık kabul ederler’’ ifadesini kullandı. Demokratlar’ın ikinci bir azil soruşturması başlatmayacağını umduğunu da kaydeden Cornyn, ‘’Ülkemizi bir araya getirme, bizi bölen yaraları iyileştirmenin zamanı’’ mesajını verdi.

Demokrat Senatör Jeff Merkley ise, ‘’Başkan Trump bugünden görevinden alınmalı ama alınmayacak çünkü Senato adil bir yargılama yürütmedi ve çünkü partiye sadakati ülkeye sadakatin üstünde tutmanın cazibesi bu salonda ağır bastı’’ diye konuştu.

Senato’daki Cumhuriyetçiler, eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton gibi bazı kritik isimlerin yargılama sırasında tanık olarak ifadeye çağrılmasını geçen hafta reddederek Trump’ın aklanacağının sinyalini vermişti.

Bazı Cumhuriyetçi senatörler son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Trump’ın davranışını eleştirse de bunun görevden alınmayı gerektirecek bir kabahat olmadı yönünde değerlendirmelerde bulundu.

Tanık çağrılmasına destek veren isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Susan Collins, ‘’Yabancı bir ülkeden siyasi bir rakibinin soruşturulmasını istemesi yanlış bir hareketti’’ dedi ve Trump’ın bu yaşananlardan ders çıkardığını düşündüğünü söyledi. (KAYNAK: VOA AMERİKA'NIN SESİ İNTERNET SİTESİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli