Tilbe Saran,‘Sanat bize birlik olacak ve soluk alacak alanlar sağlıyor’
KÜLTÜR SANAT 7.05.2023 10:33:00 837 0

Tilbe Saran,‘Sanat bize birlik olacak ve soluk alacak alanlar sağlıyor’

Oyuncu Tilbe Saran, “Sanat bize birlik olacak ve soluk alacak alanlar sağlıyor, hep beraber iyileşeceğiz” dedi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından düzenlenen festival408, oyuncu Tilbe Saran ve BİLGİ Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alev Çavdar’ın “Sanatta İyileşme, Sanatla İyileşme” başlıklı söyleşisiyle santralistanbul Kampüsü’nde başladı. Oyuncu Tilbe Saran, “Sanat bize birlik olacak ve soluk alacak alanlar sağlıyor, hep beraber iyileşeceğiz” dedi 
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından düzenlenen çağdaş gösteri sanatları festivali festival408, bu yıl 12. kez “Nakarat” temasıyla sanatseverlerle buluşuyor. Mayıs ayı boyunca sürecek festival, santralistanbul Kampüsü’nde oyuncu Tilbe Saran ve BİLGİ Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alev Çavdar’ın katılımıyla “Sanatta İyileşme, Sanatla İyileşme” başlıklı söyleşi ile başladı. Söyleşide deprem felaketinden sonra sanatın travma ve yas süreçlerindeki iyileştirme gücü ele alındı.

Travma dönemlerinde sanatla iyileşmemiz mümkün

Dr. Öğr. Üyesi Alev Çavdar, iyileşme sürecinde birlik olmanın önemine, duyguları yaşamaya alan açmanın, anlatmanın ve konuşmanın büyük faydaları olacağına değinerek şunları söyledi: 
“Tek bir kişinin zihninin kapsayabileceği bir deneyim yaşamıyoruz şu an. Deprem çok büyük bir travma, kendimizi güvende hissettiğimiz zemin sarsılıyor. Zeminin ve mekânın bizim için kapsayıcı bir anlamı var. Sadece fiziksel risk altında olmamızla açıklayamayacağımız bir anlamı var. Odama girdim, kapımı kapattım dediğimiz o güvenli olma hali zemin sarsılınca kaybediliyor. Bu kapsanması zor bir deneyim çünkü kapsayıcımızı kaybediyoruz. Böyle bir ortamda bu kadar büyük bir acıyı ve korkuyu ne bu deneyimi doğrudan yaşayan kişiler ne şahit olanlar ne de yardım etmeye çalışanlar tek başına kapsayamaz. Bunu hep birlikte başarabiliriz. Bu nedenle bir ötekinin zihnine, öyküsüne ve oyununa ihtiyacımız var. Yas tutma sürecinden çıkmak için bizim bu tür oyun alanlarına ihtiyacımız var. Psikolojide bu oyun alanı dış gerçeklik ve dış gerçekliğin inkârı arasındadır. “Mış” gibi yapmak, gerçekliği bu kadar sarsıcı ve derin yaşadığımızda iç dünyamızı oynanabilir, sembolize edilebilir ve katlanabilir hale getiriyor. Bir tiyatro oyunu izlediğimizde, her bir oyuncunun karakterlerle olan ilişkisi, anlattıkları hikâye bizim adımıza oyun alanını açıyor, kapsayamadığımız duyguları bizim adımıza kapsıyor, sahneliyor. Tam da bu yüzden özellikle travma dönemlerinde sanatla iyileşmemiz mümkün.”

‘Sanat soluk almayı sağlıyor’

Hayata tahammül etmek için sanata ihtiyacımız olduğunu belirten oyuncu Tilbe Saran ise “Şu anda her şey çok tazeyken tek hissettiğim şey yalnız olmadığımız. Henüz bu süreci atlatamamışken depremle ilgili üretime geçebilecek halde değilim. Sanatçıların da bir yas süresi var, acelemiz yok. Sıcağı sıcağına yapılan şeyler bilmeden yapılan bir ilk yardım gibi. Zamanı geldiğinde yaşadıklarımız mutlaka metaforlar ve sembollerle anlatılacak. Şimdi hep beraber duracağız; ama aktif bir durma olmalı bu. Bedeni uyandırmalı ve zamanı akıtmalıyız. Onun için birbirimizin gözünün içine bakmalı, beraber bir şeyler yapmalıyız. Şarkı, müzik, resim, tiyatrolar oyunlar bize birlik olacak ve soluk alacak alanlar sağlıyor, hep beraber iyileşeceğiz” dedi.

Yaşananları anlatmanın şifalı gücüne değinen Saran, “Anlatmak sizi şifalandırır, yaşananların bir daha olmaması için kişisel ve toplumsal önlemlerin alınması için konuşmalıyız. İnsana ve iyiliğe inanmak hepimize iyi geliyor. Hikayelerin o yüzden anlatılması lazım. Yoksa sadece karanlık ve kötülük kalacak. Oysa sonu kötü biten hikayeler bile bize gönlümüzü açma, acılarımızı sıkıntılarımızı ya da mutluluğu paylaşma şansı tanıdığı için çok kıymetli. Karanlık yerine aydınlığa doğru gidebileceğimizi biliyorum ve bu yüzden de sanat muazzam bir araç” dedi.

festival408, öğrenci performansları, VR gösterimleri, söyleşiler ve atölyeler ile 3 Haziran’a kadar santralistanbul Kampüsü’nde devam edecek. Festival programına ve kayıt linklerine @bilgifest408 Instagram hesabından ulaşılabilir. Etkinlikler ücretsiz olup söyleşi ve atölyelere kayıt olunması gerekmekte.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı