“TEK HANELİ ENFLASYON ARTIK HAYAL”
SİYASET 3.07.2020 13:42:00 504 0

 “TEK HANELİ ENFLASYON ARTIK HAYAL”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI,“ENERJİ VE TARIM POLİTİKASI OLMAYAN ÜLKENİN ENFLASYONDA BAŞARILI OLMASI MÜMKÜN DEĞİL” DİYE KONUŞTU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamlarının bile beklentilerin üzerinde geldiğini belirterek, “Son açıklanan veriler, enflasyonda tek rakamın artık hayal olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Erdoğdu enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, TÜİK’in makyajlanmış rakamlarına rağmen fiyatlardaki yükselişin gizlenemediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın hedeflediği patikadan tamamen çıkmış durumdayız. Enflasyonun önümüzdeki bir yıl içinde tek haneye inmesi artık mümkün değil. Çekirdek enflasyon da çift haneli enflasyona çok uzak olduğumuza işaret ediyor. ‘Faizler düşünce enflasyon düşecek’ diyenler bunun mümkün olmadığını gördü. Düşük faiz politikası, mevcut duruma rağmen talep doğurdu. Toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisine karşın, sarayının para arzı politikası ters tepti ve TÜİK’in açıkladığı enflasyon bile yükseldi.”

TARIMDA PLANLAMA İLE FİYAT İSTİKRARI GEREKLİ

Gıda enflasyonunun yıllıkta 6 baz puan artarak yaklaşık yüzde 13’e yükselirken, aylıkta yüzde 1.60 gerilediğine ve buna rağmen hizmet fiyatlarındaki artışın enflasyondaki yükselişte belirleyici olduğuna işaret eden Erdoğdu şöyle devam etti:

“Gıda fiyatlarında mevsimsel etki nedeniyle bir miktar düşüş zaten bu aylarda görülüyor. Ancak pandeminin de etkisiyle tarım ürünü ihracatı yapılmadı ve dolayısıyla meyve sebzede fiyatlar düştü. Ülkemiz açısından gıda ürünlerinde asıl sorun fiyatların aşırı oynaklığı. Çünkü tarımda bir planlama ve ona yönelik destek ve teşvik yok. Bu ay gıda fiyatları düştü ama gelecek ay ne olur Allah bilir. Çünkü devletin bir tarım politikası yok. İktidar tarımı o kadar ihmal etti ki, üretici ürünlerini dölleyecek arıyı bile dışardan ithal ediyor. Akıllı bir planlama ile destek ve kredi politikasıyla tarımın güçlendirmesi ve fiyat istikrarının sağlanması gerekli.”

Gıda ürünlerinde çok az da olsa fiyat düşüklüğüne rağmen vatandaşın bunu hissetmediğini kaydeden Erdoğdu, “Çünkü bizim vatandaşımız elektrik ve doğalgaza dünyada en yüksek ücreti ödüyor. Çünkü iktidarın bir tarım politikası olmadığı gibi bir enerji politikası da yok. Enerji ve tarım politikası olmayan bir ülkenin enflasyonda başarılı olması mümkün değil. Bugün aldığımız ürün ne olursa olsun neredeyse biri kendimize birini devlete alır hale geldik” dedi.

AMAÇ ÜCRETLERE DÜŞÜK ZAM

Haziran enflasyon oranlarının memur ve emeklinin maaş zammını belirleyecek olmasından dolayı verilerin önemli olduğuna işaret eden Erdoğdu, “Haziran ayı enflasyonu 1.13 yıllık enflasyon 12.70. Yani işçi ve memur emeklisi yüzde 4 zammın yanında, yüzde 1,75'i enflasyon farkı olmak üzere toplam yüzde 5.75 zam alacak. Aslında açıkladıkları enflasyon rakamlarına kimsenin inanmadığını, gerçek enflasyonun bu olmadığını onlar da biliyorlar. Amaçları enflasyonu düşük gösterip memur-işçi ve emeklilerin maaşlarına düşük zam yapmak” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI AKILLI DAVRANMALI

İktidarın gelirlerinin artırmak için ek vergi ve gümrük vergilerinde artışa gittiğini hatırlatan Erdoğdu, her türlü vergi artışının maliyet ve enflasyon artışı olarak kısır döngü oluşturduğuna dikkat çekti. Merkez Bankası’nın da piyasa koşullarına uygun olmayan faiz uygulamasının bir miktar talep artışı yarattığını bunun da fiyatları tırmandırdığını vurgulayan Erdoğdu, bunun en bariz örneği olarak 3 haftada 19 milyar TL’ye ulaşan konut kredilerini gösterdi. Kredi faiz oranları nedeniyle kredi kullanım hacminin çok arttığını ve son 20 yılın en büyük kredi genişlemesinin yaşandığını söyleyen Erdoğdu, şu görüşleri dile getirdi:

“Faiz indirimi döngüsünden çıkmış görünen Merkez Bankası’nın bu eğilimi devam ettirmesi ve piyasa ile koordineli davranması gerekiyor. Ülkeye döviz getirecek turistin bu yaz ne kadar gelebileceği belirsiz. Haliyle döviz girişinin yetersiz olduğu yerde enflasyon yükselirken faizleri daha fazla düşük tutamazlar. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı sağlamak gibi görevi çok gerilerde kaldı. Merkez Bankası bundan sonra çok akıllı davranmalı ve yabancı yatırımcı nezdindeki algısını değiştirmeye odaklanmalı. Banka buna enflasyon hedefini revize ederek, daha gerçekçi bir rakam belirleyerek başlayabilir.”


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu