TBMM
SİYASET 17.07.2020 16:49:00 458 0

TBMM'DE "DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU" KURULUYOR

CHP'li Çakırözer teklif üzerine yaptığı konuşmada,  komisyonun amacının sansür, ifade özgürlüğünün sınırlanması değil, demokrasi ve özgürlük ortamının korunması olması gerektiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne yapılan ihdasla "Dijital Mecralar Komisyonu" kurulması kararlaştırıldı. 

Komisyonda 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'a madde eklendi.  

Buna göre, bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı yahut çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi amacıyla TBMM bünyesinde Dijital Mecralar İhtisas Komisyonu kurulacak.

Komisyon bu konularda görüş ve öneriler sunacak.

Komisyon 17 üyeden oluşacak. Komisyonun üye dağılımı siyasi parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzdelik oranına göre belirlenecek.

ÇAKIRÖZER: "KOMSİYON ÖZGÜRLÜKLERİ KORUMALI"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, torba yasayla kurulması kararlaştırılan ‘Dijital Mecralar Komisyonu’ için “Türkiye’de sosyal medyada denetim zaten var, komisyon özgürlükleri korumalı” çağrısı yaptı.

Çakırözer, teklifin görüşmeleri sırasında söz alarak, komisyonun amacının sansür, ifade özgürlüğünün sınırlanması değil, demokrasi ve özgürlük ortamının korunması olması gerektiğini söyledi.

Komisyon kurulurken çalışma ilkelerinin demokrasi, temel hak ve özgürlüklerin korunması olması gerektiğini vurgu yapan Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sosyal medya, dijital hayat demokrasinin bir parçası. Dünyayla haberdar oluyoruz. Türkiye’de en ücra köşedeki bir insan cep telefonundan attığı mesajla Türkiye'nin gündemi olabiliyor. Birçok sorunu çözebiliyoruz. Hayatın gerçeği olan birçok mesele bir mesajla, bir Twitter paylaşımıyla, bir Instagram paylaşımıyla hepimizin saatlerce yapacağı konuşmanın önüne geçebiliyor.

“Onun için bu komisyon kurulurken bakış açısı, komisyonun çalışma ilkeleri demokrasi olmalıdır. Komisyonun amacı ‘Özgürlükleri nasıl engelleriz, nasıl kısıtlarız?’ değil; tam tersine ‘Özgürlükleri nasıl koruruz, başta ifade özgürlüğü olmak üzere biz bunun nasıl korunmasını sağlarız?’ olmalıdır."

Çakırözer, Türkiye’de televizyon kanallarına, gazetelere ve internet sitelerine yönelik cezaları hatırlatarak, İfade Özgürlüğü Derneği’nin EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü Raporu’ndaki verileri paylaştı.

Çakırözer, “İfade özgürlüğü konusunda 2019 yılı sonuna kadar 408 bin 494 web sitesine erişim engellenmiş durumda. 130 bin URL adresine, 7 bin Twitter hesabına, 40 bin tweete, 10 bin YouTube videosuna, 6.200 Facebook içeriğine erişim engellenmiş durumda” diye konuştu.

“En fazla mahkeme kararı Türkiye’den”

Çakırözer, rapora göre Twitter’a dünya genelinde en fazla mahkeme kararının Türkiye’den gönderildiğini söyleyerek, “Dünya genelinde Twitter’ın mahkeme kararıyla kaldırdığı içeriğin yüzde 74’ü Türkiye’den gidiyor, 66 bin toplam talebin de yaklaşık yüzde 45’i, 30 bini yine Türkiye’den gidiyor. O yüzden Türkiye’de zaten sosyal medyaya yönelik önemli bir baskı var. Bunun için bu Komisyon kurulduğunda demokrasimizi, hukuk devletimizi ve özgürlüklerimizi koruyacak, geliştirecek bir içerik esas alınmalıdır” dedi.

Çakırözer, Komisyonun ana çalışma prensibinin her zaman dijital hayatta rekabette Türkiye'nin nasıl önde yer alabileceği olması gerektiğine de dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundu:

“Bu komisyonun kurulması teklifi, önerisi hangi ortamda geldi? Türkiye’de sosyal medyanın sınırlanması, denetim altına alınmasının tartışıldığı bir dönemde geldi. Bizler tabii  ki dijital hayata ilişkin bir komisyonun Meclis’te ihtisas komisyonu olarak kurulmasını önemsiyoruz. Çünkü dijital teknoloji bizim hayatımızın bir parçası. Onun için  ‘Şunu yasaklayalım, bunu engelleyelim’ dersek bu komisyon arzu ettiğimiz amacın tam tersine Türkiye'nin itibarını yükselten değil daha da aşağıya çeken bir noktaya gelebilir. 

“Sadece haberi alma, öğrenme anlamında değil, ekonomik anlamda dijital ekonomi değimiz bir gerçeklik var. O yüzden böyle bir konuya, böylesine muazzam geniş bir alanda Türkiye Büyük Millet Meclisimizde bir komisyon kuruluyor olması gerçekten çok önemli. Onun için biz bu komisyona internet ortamındaki suçları engellemek vesaire bağlamında bakmamalıyız.”

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu