TALİBAN KABİL’DE YÖNETİMİ DEVRALMAK İÇİN BEKLEMEDE
DÜNYA 15.08.2021 21:21:00 656 0

TALİBAN KABİL’DE YÖNETİMİ DEVRALMAK İÇİN BEKLEMEDE

Afganistan'daki vilayetleri art arda kontrolüne geçiren radikal İslamcı Taliban örgütü bugün başkent Kabil'e girmeyi başardı.

Amerikalı Diplomatlar Büyükelçilikten Tahliye Edildi

Amerikalı yetkililer Kabil’deki diplomatların helikopterlerle havaalanına götürüldüğünü ve ‘çekirdek’ ekibin Kabil'deki havaalanında çalıştığını kaydetti. Büyükelçilik binasındaki Amerikan bayrağının da indirildiği belirtiliyor

Avrupa Kabil'i Boşaltıyor

Taleban'ın başkent Kabil’e ulaşması ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terketmesinin ardından, Avrupa ülkeleri de kendi vatandaşlarını Afganistan'dan çıkarmak için harekete geçti

BM Güvenlik Konseyi’ne Acil Toplantı Çağrısı

Taleban güçlerinin Afganistan’da Kabil’e ulaşmasının ardından aralarında Rusya, Fransa, Estonya, Norveç’in de olduğu birçok ülke Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acilen toplantıya çağırdı

Afganistan'ın başkenti Kabil'e giren Taliban, "birkaç gün içinde barışçıl şekilde" ülkenin yönetimini devralmayı planladıklarını açıklarken Devlet Başkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk ettiği bildirildi.   

Afganistan'daki vilayetleri art arda kontrolüne geçiren radikal İslamcı Taliban örgütü bugün başkent Kabil'e girmeyi başardı. BBC'ye konuşan bir Taliban Sözcüsü, Afganistan halkından intikam almak gibi bir niyetleri olmadığını ifade etti. Sözcü Süheyl Şahin, "Afganistan’daki insanlara, özellikle de Kabil’dekilere mülklerinin, hayatlarının güvende olduğunun teminatını veriyoruz. Kimseden intikam alınmayacak" diye konuştu. Şahin, "Liderimiz, birliklerimize Kabil eteklerinde kalma ve kente girmeme talimatı verdi. İktidarın barışçıl biçimde el değiştirmesi için bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Sözcü, örgütün "birkaç gün içinde" ülkede kontrolü sağlamak istediğini söyledi.

Radikal İslamcı örgütün sözcüsü, idam, taşlama ve ampütasyon gibi uygulamaların mahkemelerin kararına tabi olacağını belirtti. Şahin, kadın haklarına saygılı olacaklarını, kadınların tek başlarına evden çıkmalarına izin verileceğini, onların eğitim ve iş piyasasına erişimini sağlamanın da politikaları arasında olduğunu kaydetti. Sözcü, medyanın da herkesi eleştirebileceğini, ancak "kişilik suikastlerine müsamaha gösterilmemesi gerektiğini" söyledi. 

Deutsche Welle Türkçe  internet sitesinde yer alan habere göre, Daha önce de Afganistan İçişleri Bakan Vekili Abdül Sattar Mirzakval, Kabil’in saldırıya uğramayacağı güvencesini vermişti. Müzakerelerin sürdüğü sinyali veren Mirzakval, "İnsanların endişelenmesine gerek yok, şehre saldırı olmayacak. Anlaşma, iktidar değişiminin barışçıl bir biçimde gerçekleşmesi yönünde" açıklamasını yapmıştı.

"Gani ülkeyi terk etti" 

Afgan haber ajansı TOLO, Devlet Başkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk ederek Tacikistan’a gittiğini öne sürdü. Ajans, iddiasını üst düzey bir İçişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdı. Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, Facebook hesabından yayımladığı bir video ile iddiayı doğruladı. 

Cumhurbaşkanlığı, Reuters’a verdiği yanıtta, söz konusu iddia hakkında "güvenlik gerekçesiyle" bir yorum yapamayacaklarını kaydetmişti. Taliban’dan da, iddanın doğruluğunun araştırıldığı açıklaması gelmişti. 

 

Bir süredir istifasını açıklayabileceği konuşulan Gani, bir video mesaj yoluyla güvenlik güçlerini Kabil’de nizamı ve adaleti sağlamaya çağırmıştı. Cumhurbaşkanı, kentte yağmalamaya müsamaha gösterilmeyeceğini kaydetmişti. 

Diğer yandan kentteki binlerce güvenlik mensubunun görevini terk ettiği, birçoğunun silah ve üniformasını dahi bıraktığı belirtiliyor. Kabil’in Taliban’ın kontrolüne geçmesinin arefesinde halk arasında paniğin giderek arttığı, bankalar önünde uzun kuyrukların oluştuğu kaydedildi. 

Pakistan sınırı kapattı

Öte yandan Afganistan'ın komşusu Pakistan’ın, ülkenin kuzeybatısındaki önemli bir sınır geçiş noktası olan Torkham sınırını kapattığı açıklandı. Pazar sabahı örgütün, Esed Abad ve Mezar-ı Şerif’in ardından Pakistan sınırındaki önemli bir sınır geçişi yakınlarında bulunan Nangarhar vilayetine bağlı Celalabad’ın kontrolünü de ele geçirdiği haberi gelmişti. Böylece örgüt, Kabil dışında hükümetin elinde kalan önemli kentlerin tamamında kontrolü sağlamıştı. 

Bir haftayı aşkın sürede ülke çapında gerçekleştirdiği saldırılarla büyük bir hızla ilerleyen Taliban, ABD’nin sınırlı hava desteğine rağmen hükümet güçlerini önemli oranda yenilgiye uğrattı. Ülkenin kuzeyini savunmak üzere görevlendirilen hükümete bağlı güçlerin de Özbekistan’a kaçtığı belirtiliyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Cumartesi günü televizyondan yaptığı halka sesleniş konuşmasında vatanı savunacağını, askeri güçlerin de harekete geçirildiğini duyurmuş, ülkede barış ve istikrarın sağlanması amacıyla siyasi sorumluların uluslararası ortaklar ile görüşmelerinin sürdüğünü de belirtmişti. Gani’nin oldukça yalnız kaldığı ve birkaç gün öncesine kadar müzakere halinde olduğu savaş lordlarının Taliban’a teslim olduğu ya da kaçtığı belirtiliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, Kabil’deki Alman Büyükelçiliği personelini mümkün olan en kısa sürede tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı. Bild am Sonntag’a konuşan Maas, personelin güvenliğinin en öncelikli konu olduğunu vurguladı. Maas, "İnsanlarımızın Taliban’ın eline geçme riskini alamayız. Tüm senaryolar için hazırlıklıyız" ifadelerini kullandı.

Bild am Sonntag, Pazartesi günü hava kuvvetlerine ait bir uçağın ülkedeki Alman vatandaşlarını çıkartmak için bölgeye gönderileceğini bildirdi. Afganistan’da halen 30 elçilik çalışanı ve aralarında yardım ve kalkınma kuruluşu çalışanlarının da bulunduğu 80 Alman vatandaşı daha bulunuyor.

Kabil’deki Türk Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda da, "Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimizle iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri rica olunur" denilerek bir telefon numarası paylaşıldı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı da Afganistan’daki vatandaşlarının ve eski İngiliz personelinin güvenliğini sağlamak ve ülkeden çıkışlarına yardım etmek için çalıştığını açıkladı.

Rusya: Büyükelçilik personeli görevine devam ediyor 

Rusya haber ajansı Tass ise, Taliban’ın Kabil’deki Rus Büyükelçiliği’nin güvenliğini sağlama konusunda Moskova’ya garanti verdiğini duyurdu. Ajans, Taliban sözcüsünün "örgütün Rusya’yla iyi ilişkiler içinde olduğu’’ ve ‘’genel anlamda Rusya büyükelçiliğinin ve diğer elçiliklerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için güvenli koşulları sağlama yönünde bir politikaları olduğu’’ yönündeki sözlerine yer verdi. Kremlin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada, şu an için personeli tahliye etme planlarının bulunmadığını, büyükelçinin ve diğer elçilik çalışanlarının soğukkanlı bir biçimde görevlerine devam ettikleri belirtildi. 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı