“SUUDİ ARABİSTAN’A ÜRÜN İHRACATINDA SORUNLAR YAŞANIYOR”
SİYASET 1.02.2020 19:31:00 469 0

“SUUDİ ARABİSTAN’A ÜRÜN İHRACATINDA SORUNLAR YAŞANIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında gıda ihracına yönelik anlaşmaların içeriğinin tespiti amacıyla yönettiği sorulara Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den cevap geldi.

Gürer, “Suudi Arabistan’a gönderilen taze meyve ve sebze ürünlerinde standartların üzerinde ilaç kalıntısının olduğu doğru mudur? Türkiye’den ihraç edilen sebze ve meyve ürünleri, ihraç öncesinde herhangi bir analize tabi tutulmakta mıdır? Bu analizler hangi laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu laboratuvarların uluslararası geçerliliği var mıdır? Suudi Arabistan ile yapılan ikili anlaşmalarda, Türkiye’deki tarım Bakanlığımıza ait laboratuvarların tanınırlığı var mıdır? Yoksa neden bu anlaşmalara konulmamıştır? Riyad Büyükelçiliği konu ile ilgili ne gibi girişimlerde bulunmaktadır? Konunun çözümü için, Dışişleri ve Tarım Bakanlıkları devreye girmiş midir? Bu bağlamda Arabistan’a gönderilen herhangi bir Tarım Bakanlığı heyeti var mıdır? Suudi Arabistan’da denetim gerekçesiyle bekletilen ürünlerden bozulan, kullanılmaz hale gelen ürün miktarı ne kadardır? Bu ürünlerin ekonomik değeri nedir? “şeklindeki sorularını Bakan Pakdemirli’ye yöneltti.

  Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Gürer’in sorularına cevaben şunları söyledi:

 “Ülkemizden Suudi Arabistan'a ihraç edilecek tarım ürünlerine yönelik denetimlerin sıklaştırılması talebine ilişkin olarak Suudi Arabistan'a ihracat öncesi denetimlerin arttırılması ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi adına ihracatta yetkili 81 İl Tarım ve Orman Müdürlükleri talimatlandırılmıştır.

İhracatta alıcı ülke kriterleri ve talepleri geçerli olup alıcı ülkelerin sağlık sertifikası talebi olması durumunda ihracat aşamasında taze meyve ve sebze partilerinde pestisit kalıntı analizi yapılmaktadır. İhracat aşamasında pestisit kalıntı analizi için alman numuneler, talep edilen aktif maddeleri analiz edebilen Bakanlığımız ve Bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuvarlara analiz için gönderilmektedir. Bu laboratuvarlar pestisit konusunda Türk Akreditasyon Kurumu’ndan akreditedir. Ayrıca mevcut durumda laboratuvarlarla ilgili bir sıkıntı da bulunmamaktadır.

Ülkemizde üretilen tarımsal ürünlerin ülke içinde ve ülke dışında güvenli ve sağlıklı bir şekilde tüketime sunulması için gerekli her türlü önlem alınmaktadır.

Bakanlığımızca alman tedbirler hakkında Suudi makamlarının bilgilendirilmesi ve karşılıklı tarımsal ürün ticaretimizin olumsuz etkilenmemesi adına her üründe analiz uygulanması kararının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğinin ve bu konuda her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun Suudi tarafına iletilmesi, bununla birlikte en kısa sürede yaşanan sıkıntıların karşılıklı görüşülmesi amacıyla teknik bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Suudi Arabistan makamları nezdinde gerekli girişimlerin yapılması hususunda temaslar sürdürülmektedir.”

 “Suudi Arabistan makamlarının son dönemde ülkemiz menşeili ihraç mallarına yönelik uygulamaları çerçevesinde, bazı ürünlerimizin ‘analiz işlemleri’ gerekçesiyle gümrük noktalarında uzun süre bekletildiği görülmüştür.

Bu çerçevede, özellikle yaş sebze-meyve, çikolata, peynir gibi raf ömrü sınırlı ürünlerimizi taşıyan ve Suudi makamlarınca Duba Limanı'nda bekletilen TIR'larımızın, ilgili makamlarımız arasında sağlanan eşgüdüm ve Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve Riyad Büyükelçiliğimizin Suudi Arabistan makamları nezdindeki yoğun girişimleri sonucunda kademeli olarak Suudi gümrüğünden çıkartılması sağlanmıştır. Son olarak Duba Limanı'nda bekletilen 85 TIR'dan sadece tekstil ürünü taşıyan 3 TIR için analiz sonucu beklenmekte olup, analiz olumlu neticelendiği takdirde bunların da ülkeye girişlerinin sağlanacağı Suudi makamlarından öğrenilmiştir.”

Söz konusu sorunların giderilmesini teminen temas edilen Suudi makamları, ihraç ürünlerimizin olağan gümrük işlemlerine tabi tutulduğunu ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) mevzuatı çerçevesinde bu ürünlerin uygunluk ve güvenliğinin garantiye alınması amacıyla ürün örneklerinin ihtisas laboratuvarlarına gönderildiğini ifade etmişlerdir. Bununla birlikte, sözkonusu uygulamanın ülkemiz ihracatçılarına yönelik bir engelleme olduğu yönünde emareler bulunmaktadır.”

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu