St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu başladı
DÜNYA 17.06.2023 08:32:00 1177 0

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu başladı

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev:“Kuzey Deniz Rotası, benzersiz yeni bir rotaya dönüşüyor” dedi.

“Rusya’nın Davos’u” olarak adlandırılan St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapılarını ziyaretçilere açtı.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, 17 Haziran’a kadar devam edecek SPIEF-2023 kapsamında düzenlenen “Kuzey Denizi Rotası: Yeni Zorlu Görevler” başlıklı oturuma katıldı.

Rusya'nın geniş Arktik bölgelerinin yanı sıra ülkenin Kuzey Batı ve Uzak Doğu bölgelerini birbirine bağlayan en önemli ulaşım yolu olan Kuzey Deniz Rotası'nın (NSR) öneminin vurgulandığı oturumda söz alan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev şunları belirtti: “Küresel lojistik, her zaman güvenlik, sürdürülebilirlik ve verimlilik arasında bir denge arayışı içinde olmuştur. Ancak son birkaç yıldır hem dünya düzenini hem de dünya lojistiğini değiştiren olaylar meydana geldi ve gelmeye devam ediyor. Böyle bir ortamda güvenlik ve sürdürülebilirlik en önemli öncelikler haline geliyor. NSR benzersiz yeni bir rotaya dönüşüyor. Özellikle mevcut durum göz önüne alındığında, transit kargo trafiğinin geliştirilmesinde dost ülkelerle iş birliği için çok büyük bir potansiyel görüyoruz ve ilgili adımları atıyoruz.”

Oturumda Kuzey Deniz Rotası'nın madencilik, altyapı ve lojistik projeleri sayesinde ivme kazandığı da kaydedildi. Son 10 yılda yüksek Arktik sınıfı filo inşa eden Nornickel, Novatek ve Gazprom Neft şirketlerinin Kuzey Denizi Rotası’nı verimli ve güvenli hale getiren projeleri sayesinde köklü değişiklikler yaşandığının altı çizildi.  Gemilerin buzkıran olmadan belirli buz koşullarında faaliyet gösterebildiği, dolayısıyla NSR'nin batı kısmında yıl boyunca seyrüseferin sağlandığı vurgulandı.

Konuyla ilgili olarak Likhachev, “Geçen yıl, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'nın talimatıyla, buzkıran lojistiğine ek olarak, Rosatom NSR üzerindeki deniz trafiğinin yönetimiyle de görevlendirildi.  Kuzey deniz Rotası genel Müdürlüğü, izinlerin verilmesi, denetleme, NSR üzerinde faaliyet gösteren tüm gemilerin yönlendirilmesi olmak üzere tüm navigasyonu koordine ediyor” dedi.

Likhachev, sözlerine şöyle devam etti: “Bu ulaşım koridoru bölgeleri birbirine bağlamak için bir mekanizma olarak kullanılmalıdır. Bu görev ilham verici. Hem yatırım ortamını hem de insanların yaşam kalitesini büyük ölçüde iyileştirebileceğimizi anlıyoruz.”

Katılımcılar Arktik projelerinin Rus ekonomisinin gelişiminde büyük bir etken olduğu konusunda hemfikir olduklarını da dile getirdi.

Oturumda, küresel bir lojistik koridor oluşturmanın, on milyonlarca tonluk transit geçişi daha kısa ve daha verimli bir rota üzerinden gerçekleştirmenin zorlukları da tartışıldı.

İstikrarlı bir güç kaynağına dikkati çeken Likhachev, “Dünyanın ilk yüzen nükleer santrali birkaç yıldır Pevek'te faaliyet gösteriyor. Çukotka'daki Baimskaya bölgesi şimdiden 4 küçük nükleer santral talep etti. Yaklaşık 15 adet daha güç ünitesi siparişi bekliyoruz. Hedefimize ulaştık. Günümüzün Arktik koşullarında yüzer nükleer santraller çözüm olarak çok talep görüyor” dedi.

DP World Grup Başkanı ve CEO'su Sultan Ahmed Bin Sulaye ise oturumda şunları söyledi: “Kuzey Deniz Rotası projesi büyük bir potansiyele sahip ancak projenin başarıya ulaşması için yapılması gerekenleri belirlemek önemli. Atılması gereken en önemli adımlardan bazılarını, proje için müşteri desteğinin sağlanması, altyapının geliştirilmesi ve müşterilerin çevresel çalışmalar hakkında bilgilendirilmesi oluşturuyor. Çok sayıda paydaşın katılımı ve desteğiyle, yük sahiplerinin projenin ve uygulama planının ekonomik faydalarını takdir edeceklerinden eminim. Bu da kamuoyu nezdinde güven tesis edilmesine yardımcı olacak ve NSR'nin kısa süre içinde Avrupa ile Asya arasındaki mevcut popüler güzergahlara bir alternatif haline gelmesini sağlayacaktır.”

Kuzey Denizi Rotası, geçen yıl Rus topraklarının kalkınması ve dost ülkelerle ortaklıkların güçlendirilmesi için yeni bir fırsat penceresi açmıştı. Novatek, Rosneft, Gazpromneft ve Norilsk Nickel şirketleri, NSR'nin geliştirilmesinin önemli bir bölümünü üstleniyor, filo inşa ediyor ve iletişim sistemlerinin kurulmasında yer alıyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı