Kandemir  Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını kutladı.
GÜNDEM 4.01.2022 14:24:00 831 0

Kandemir Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını kutladı.

Adana Taksiciler Derneği Başkanı Mehmet Emin Kandemir, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını büyük bir onur ve gururla kutladıklarını belirten Kandemir ’in mesajı şöyle:

I. Dünya Savaşı'nda yer alan devletlerin arasına kısa bir zaman sonra Osmanlı Devleti de sürüklenmiştir. Koca imparatorluk çökmüş, toprakları parçalanmış ve anayurt içinde bile düşmanlar görülmekte ve düşman istilası altında kalmıştı. 

Birinci Dünya Savaşı sonunda işgale uğrayan Adana’mız, Türk Bayrağının yeniden göndere çekildiği 5 Ocak 1922’ye kadar Fransızların zulmüne maruz kalmıştır.  

1920'de Toroslar'dan Fransızlara saldırı başlatılmış, Fransız orduları komutanı Mehil, milli kuvvetler tarafından esir alınmıştır. "Karboğazı Olayı" olarak bilinen bu olay, Kuvay-ı Milliye'nin ilk siyasi zaferidir. 5 Ağustos 1920'de Mustafa Kemal Paşa, önderliğinde düzenlenen Pozantı Kongresin de mücadele yolunda önemli kararlar alınmıştır. Sonuç olarak ağır yenilgiye uğrayan Fransızlar Barış Antlaşması yapmak zorunda kalmışlar ve 5 Ocak 1922'de çekilmişlerdir.

Fransız işgaline uğrayan Adana’mız da 4 yıllık zulmün ardından Kuvayı Milliye ile yiğit Adanalıların direnişi sayesinde özgürlüğüne kavuşmuş, şehirde yeniden Türk Bayrağı dalgalanmaya başlamıştır.

Bütün bu bu mücadelenin sürdüğü esnada Mustafa Kemal Atatürk, 31 Ekim 1918'de Adana'ya gelmiş ve burada üç gün kalmıştı. Liman Von Sanders Paşa’nın "Yenildik, bizim için her şey bitti" sözüne karşılık, yetkiyi teslim alan Mustafa Kemal Paşa "Savaş müttefikler için bitmiş olabilir ama bizi ilgilendiren savaş, kendi istiklalimizin savaşı, ancak simdi başlıyor" karşılığını vermiş mücadeleye ne olursa olsun kaldığı yerden devam etmişti

Çukurova’da da halkın verdiği onurlu mücadele, ile kazanılmış ve Fransız güçleri geldikleri gibi gitmişlerdir. Dolayısıyla 5 Ocak tarihi, Adana için sıradan bir tarihten öte büyük bir anlam teşkil etmektedir. 5 Ocak Adanalılar için mücadelenin ve kurtuluşun adı olmuştur. 15 Mart 1923'te Adana'ya tekrardan gelen Mustafa Kemal Atatürk de; "Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur" diyerek Adana'nın kurtuluşunun bütün bir Türkiye'nin kurtuluşu olduğuna vurgu yapmıştır.  

Kurtuluş Savaşında yurdun her bölgesinde olduğu gibi Adana’da da kadınların, cephede ön saflarda bazen de cephe gerisinde milli mücadelede aktif rol aldılar. “Nene Hatun, Nezahat Onbaşı, Kara Fatma, Tayyar Rahime, Zeynep Hatun ve Şerife Bacı'nın dillere destan kahramanlık hikayelerinin bizlerde  yeri çok özel.

Şavaşın zaferle sonuçlanmasında hem Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında çok büyük görevler üstlendiler. Toplumda direniş ruhu oluşmasına öncülük ettiler. Adana’nın 100. kurtuluş yıldönümü vesilesiyle, milli mücadele döneminde zulme boyun eğmeyen ve direnişin sembolü olan kadın kahramanları bir kezdaha minnet ve saygıyla anmak isterim.

Adana'da 100 yıl önce yakılan bağımsızlık ateşini hiçbir kuvvetin asla söndüremeyeceğini biliyoruz. Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında Ulu Önderimiz, Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu toprakları vatan kılmak için canlarıyla ve kanlarıyla bedel ödeyen aziz şehitlerimizi, yiğit gazilerimizi, kahraman kadınlarımızı  saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.(Fİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu