Gürer: Gerçek enflasyon rakamlarının bulunması için Meclis araştırması açılması istedi
SİYASET 22.08.2023 09:04:00 551 0

Gürer: Gerçek enflasyon rakamlarının bulunması için Meclis araştırması açılması istedi

Gürer: Gerçek enflasyon rakamlarının bulunması için Meclis araştırması açılması istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, memur, emekli ve asgari ücretlinin maaş artışını belirleyen enflasyon rakamlarının, hiç kullanılmayan ürünlerin enflasyon sepetine atılmasıyla belirlendiği için gerçek rakamların ortaya çıkmadığını bu nedenle de adı geçen grupların maaşlarının gerçek enflasyon karşısında çok düşük kaldığını belirtti. 

Yaşanan ekonomik buhran nedeni ile iktidarın yanlış politikalarının her kesimden vatandaşı sıkıntıya soktuğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonominin iyileşmesi için kemer sıkmanın gereğini ifade etmiştir. Bu açıklama 20 yıldır iktidar olan AKP’nin uyguladığı ekonomik programlarında başarısız olduğunun göstergesidir.  Ülkemizde genelde ekonomik sıkıntıların olumsuz etkisinin emekli ve emekçiler üzerine olduğu geçmiş örneklerle sabittir” ifadelerini kullandı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBBM Başkanlığına sunduğu Melis Araştırma Önergesinde, yaz mevsimine rağmen sebze ve meyve fiyatlarının düşmemesinin pek çok ailenin özellikle de emeklilerin temel gıda ürünlerinden bile yoksun kalmasına sebep olduğunu vurguladı. 

TARLADA 3-5 LİRA, MARKETTE 20-40 LİRA 

2023 yılı ikinci altı ayında emekli ve memur ücretlerine yansıtılacak ve asgari ücret artışına yansıyacak enflasyon rakamları için esas alınması gereken günlük tüketim gıda maddeleri ve zorunlu elektrik, doğal gaz, su, ulaşım ve gıda giderleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Temel gıda maddeleri sebze, meyve gibi tüketilen ürünler ise haftalık değişmekte  ve fiyatları artmaktadır. Tarlada 3-5 TL’ye malolup 7-10 TL’ye satılamayan domates marketlerde 20-40 TL arasında satılmakta olup keza aynı şekilde diğer sebze ve meyve fiyatlarında da çok yüksek fiyatlar görülmektedir” dedi.

Üretici ürettiğinden kazanamaz iken tüketicinin pahalı ürün almak zorunda kaldığını, emekli ve dar gelirlinin bu fiyatların yanına yaklaşamadığını kaydeden Gürer, çok hanenin ise yaz aylarında gittikleri memleketlerinde yaptıkları kışlıkları büyük kentlerdeki evlerine taşıyarak yaşam mücadelesi vermekte olduğunu, et ve süt fiyatlarının ise emekli ve dar gelirlinin alabileceği fiyatların çok üstünde olduğunu vurguladı.

HİÇ KULLANILMAYAN ÜRÜNLERİN ENFLASYON SEPETİNDE NE İŞİ VAR?

Dar gelirlinin tükettiği ekmeğin 7 TL, simidin 7,5 TL, çayın 5TL olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Ayçiçek yağı ki en çok dar gelirlinin kullandığı yağ dahi bir yıl önceki fiyatını birkaç kat katlamıştır. Makarna dahi son yıllarda en çok fiyatı değişen ürünler arası girmiştir. Bütün bu ürünler ve piyasa fiyatları dikkate alınarak TÜİK’in hiç kullanılmayan ürünleri hesaplama sepetine atıp enflasyonu düşük göstererek emekli ve dar gelirlilerin alacağı ücret artışını düşük tutmasının yokluğu, yoksulluğu tetiklemekten başka bir faydası olmaz. Geçim sıkıntısının, yokluğun, yoksulluğun artması da ülkenin hayrına olmaz” diye konuştu. 

GERÇEK ENFLASYON TÜİK’İN AÇIKLADIĞININ 3-4 KATI 

TÜİK’in açıkladığı enflasyonun 3-4 katının, emekli ve dar gelirlinin günlük yaşamındaki gerçek enflasyon olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “ Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik buhranın, emekli ve emekçilere etkisi, yaşam koşullarındaki daralma ve sorunlar ile TÜİK için emekli ve memur maaşları ve asgari ücrette etkili olan enflasyon hesaplama yönteminin ele alınması, mağduriyetler yaşanmaması adına önemlidir. Emekli ve emekçiler için zor geçen 2022 yılının, sonrası 2023 yılındaki fiyat artışları ve enflasyon oranları ile çok daha zor olacağı aşikardır. Bu durumda en azından sabit gelirlilerin ücretlerinde gerçekte çarşı pazar enflasyonuna uygun artış sağlanmalıdır” önerisinde bulundu. 

AÇLIK SINIRININ ALTINDA GELİR 

Emekli, emekçi, asgari ücretlinin açlık sınırı altında gelirleri ile giderlerini olabildiğince kıstıklarını ifaden eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “En azından kira, elektrik, su, doğal gaz ve gıda giderlerini karşılayacak ücrete ermeleri sağlanmalı ve emekli ve emekçilerin maaşlarında günlük yaşam koşullarını kolaylıkla devam ettirecekleri oranların belirlenmesi adına bahsi geçen konularda Meclis Araştırması açılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

(vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı