SİYASET 14.10.2020 12:29:00 519 0

"GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA YAPILAN AÇIKLAMALARA  KISITLAMA MI GELECEK?"

Meclisteki  teklifte yanıltıcı yayın kavramının sınırlarının çizilmediğine,  gıda güvenliğiyle ilgili halkı  bilgilendiren meslek örgütlerinin açıklamalarının da düzenleme  kapsamına dahil edilmesi olasılığına dikkat çekildi

 

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema KOPAL yaptığı açıklamada, teklifte yer alan, "“Her türlü yazılı, görsel, işitsel ve dijital iletişim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeğe aykırı yayınlar yanıltıcı yayın kabul edilecektir.” ifadesi ile ilgili kaygılarına yer verdi.

KOPAL'ın Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi gıda güvenliği konusunda bilgilendirmeleri kısıtlayacak mı? sorununa yer v açıklaması şöyle:

TBMM’ye 24.06.2020 tarihinde AKP tarafından verilen gıda, tarım ve orman alanlarında düzenlemelere ilişkin 2/2985 Esas Sayılı Kanun Teklifi geçtiğimiz aylarda TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilmişti. Yasa tasarısı dün de Meclis gündemine geldi. Şimdilik tasarının görüşülmesi önümüzdeki haftaya ertelendi.

Yasa tasarısı henüz Meclis gündemine gelmezden önce, Oda olarak tasarıyı detaylı bir şekilde inceleyen bir çalışma yapmış ve kamuoyuyla da paylaşmıştık.

Tasarının özellikle, 28. 29. ve 30. maddelerinin gıdaya yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler içerdiğine yönelik kamuoyunda tepkiler oluştu.

Toplam 34 maddeden oluşan yasa tasarısının özet bölümüne baktığımızda, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa 'Yanıltıcı yayın' kavramının eklenmesi ve toplum sağlığını korumaya ilişkin tedbirlerin alınması hususunda yaptırımların getirilmesi öngörülmektedir, açıklamasını görüyoruz.

Ancak tasarıyı incelediğimizde halk sağlığını tehdit eden, taklit ve tağşiş gıdalar üretenlere karşı alınacak yaptırımlar konusunda tasarının yetersiz olduğunu görüyoruz. Hatta tam tersine, net olmayan kimi ifadelerden dolayı gıdalarda taklit ve tağşiş var, demek bile suç unsuru olabilir, bu tasarıya göre.

Tasarının 28’inci maddesi, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 3. Maddesinde Değişiklik yapılmasına ilişkin.

Bildiğimiz gibi, Tarım Bakanlığı yılın belli dönemlerinde gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklıyor. Ancak bu firmalara karşı etkin bir yaptırım uygulanmadığı için, bu listelerde aynı firmalar defalarca yer almaya ve halk sağlığını tehdit eden taklit ve tağşiş gıdaları üretmeye devam ediyor. Kimi firmalar her seferinde farklı bir isimle yeni bir şirket kuruyor ve haksız rekabet yaparak kârına kâr katmaya devam ediyor.

Tasarıyla, gıda maddelerinde taklit ve tağşiş konusunda üretim, reklam, pazarlama ve yanıltıcı yayın konularına para ve hapis cezası getirileceği belirtiliyor.

“Her türlü yazılı, görsel, işitsel ve dijital iletişim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeğe aykırı yayınlar yanıltıcı yayın kabul edilecektir.” deniyor maddede. Yanıltıcı yayında bulunanlara yönelik yirmi bin TL’den elli bin TL’ye kadar idari para cezası düzenleneceği de belirtiliyor.

Burada yanıltıcı yayın kavramının sınırları net olarak çizilmemiştir. Bu durumda, taklit ve tağşiş gıdalar ya da gıda güvenliği konusunda halkı doğru bilgilendirmek amacıyla meslek örgütleri ve bilim insanları tarafından yapılan açıklamaların da bu madde kapsamına dahil edilmesi olasıdır.

Ayrıca düzenlemeye göre, bir gıda bilim kurulu oluşturulacak ve kurulun onaylamadığı açıklamaların yer aldığı yayınlar, gerçeğe aykırı kabul edilecek. Ayrıca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yasasına eklenen madde ile de idari yaptırım uygulanacak.

Bilim Kurulunun kimlerden oluşacağı, meslek örgütlerinin dahil edilip edilmeyeceği açıklanmamış. Bu durum da Kurulun tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda şüphe uyandırıyor.

Tasarıdaki ilgili madde-maddelerle ülkemizde son yıllarda gıda terörüne dönüşen gıda güvenliği ile halkımızın güvenli ve sağlıklı gıdaya erişmedeki sorunlarını dile getirenlere de yanıltıcı yayın yapıyor, diye cezalar verilmesi, engellenmesi olasıdır.

Yani zeytine boya, peynire nişasta katılıyor, demek suç sayılabilir. Bu yüzden YANILTICI YAYIN kavramının tanımı net olarak yapılmalı, halkı doğru bilgilendirme amacıyla meslek örgütleri ve bilim insanları tarafından yapılan çalışmaların-yayınların bu kavramdan ayrıldığı kesin olarak belirtilmelidir.

Bizler, meslek örgütümüzün halkımıza ve meslektaşlarımıza karşı duyduğu sorumluluk gereği, olanı olduğu gibi görmek, doğruyu desteklerken, yanlışa yanlış deme görevini yerine getirmek zorundayız.

Tasarının, Yanıltıcı Yayın kavramının net olarak tanımlanmadan mevcut haliyle yasalaştırılması zaten kronik hale gelmiş olan gıdalarda taklit, tağşiş ve gıda zehirlenmeleri konusunda halkın doğru bilgilendirilmesinin engellenmesine yol açabilir. Gıda güvenliği konusundaki sorunların kamuoyuna yansıması ve halkımızın bilgilendirilmesi-bilinçlendirilmesi sorunun çözümüne katkı sunar. Bunun yapılamaması, halkımızın güvenli gıdaya erişmede yaşadığı sorunların daha da büyüyerek devam etmesine sebep olacaktır." 14.10.2020

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,24% -0,12
  • EURO

    34,64% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2390,38% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli