G-7
DÜNYA 18.04.2023 07:19:00 583 0

G-7'DEN ÇİN VE RUSYA'YA KARŞI SERT ÖNLEMLER GELİYOR

G-7 temsilcileri Japonya'nın Nagano kentindeki görüşmelerinin G-7 liderlerinin gelecek ay Hiroşima'da yapacakları zirve öncesinde hazırlık niteliğinde.Bakanlar, ayrıca Kuzey Kore'nin tekrar eden balistik füze denemelerini kınadı.

G-7 ülkeleri dışişleri bakanları ve üst düzey diplomatları Çin'in Tayvan'a karşı oluşturduğu artan tehditlerle Kuzey Kore'nin uzun menzilli, kontrolsuz füze denemeleri karşısında sert tavır takındı. Zirvede Ukrayna'yı destekleme ve Rusya'yı işgal nedeniyle cezalandırmanın yollarının arttırılması da ele alındı.

Rusya'nın Ukrayna işgali G-7 dışişleri bakanları görüşmelerinin büyük kısmını oluşturdu. G-7 temsilcileri Japonya'nın Nagano kentinde biraraya geldi. Görüşmeler, G-7 liderlerinin gelecek ay Hiroşima'da yapacakları zirve öncesinde hazırlık niteliğinde.

Japonya Dışişleri Bakanı Yoşima Hayaşi, "Dünya Ukrayna'da bir dönüm noktasında ve kesinlikle statükonun güç kullanarak değiştirilmesini, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan tavrını ve nükleer silah kullanma tehditlerini reddetmeli" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la birlikte seyahat eden üst düzey bir Amerikalı yetkili Biden yönetiminin hedefinin geçen yıl Almanya'daki G-7 toplantılarında açıklanan Ukrayna'nın enerji altyapısını içeren dev girişimin dahil olduğu Ukrayna için desteği arttırmak ve Kiev'e askeri desteğin sürmesini sağlamak olduğunu belirtti.


Yetkili diğer bir önceliğin de ilk olarak 2021 yılının Aralık ayında yapılan G-7 zirvesinde gündeme gelen Rusya'ya yönelik ekonomik ve finansal yaptırımların arttırılması olacağını söyledi.

Rusya'nın mevcut taarruzu tıkanma noktasına gelirken Ukrayna önümüzdeki haftalarda bir karşı saldırıya hazırlanıyor. Amerikalı bir yetkili görüşmelerde Ukrayna'nın uzun vadeli savunma ve caydırıcılık yeteneklerine verilen desteği derinleştirmenin yollarının ele alındığını söyledi.

Bunun Kiev'in savaşı kendi şartlarına göre sona erdirebilmesi için olası müzakerelerdeki konumunu da güçlendirebileceği sanılıyor.

G-7'nin Asyalı tek üyesi olan Japonya'nın bu yılki görüşmelerin başkanı olarak oynadığı rol, Çin konusunda işbirliği içinde harekete geçilmesi fırsatını da oluşturabilir.

Son olarak Fransa ve Almanya'nın aralarında olduğu G-7 ülkeleri liderleri ve dışişleri bakanları geçtiğimiz günlerde Çin'i ziyaret etmişti. G-7 zirvesindeki diplomatların Çin'in Ukrayna'daki savaş, Kuzey Kore ve Tayvan dahil bir dizi konudaki tutumunun nasıl olduğu konusunda görüşlerini tartışması bekleniyor.

Diplomatların ilk resmi toplantısı olan Pazar gecesi düzenlenen özel bir çalışma yemeğinde Hayashi, Pekin'in katılımının önemli olduğu birçok küresel sorunda Çin ile diyaloğun sürdürülmesini istedi.

Ancak diplomatlar Çin'in bölgede özellikle Tayvan konusundaki agresif tavrına da yanıt arıyor.

Hayashi, Çin'le "yapıcı ve istikrarlı" bir ilişki kurmaya devam ederken aynı zamanda endişelerin doğrudan dile getirilmesi ve Çin'in uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak hareket etmeye çağrılması gerektiğini söyledi.

Çin son olarak Tayvan'ın kuşatılması tatbikatı kapsamında bölgeye gemiler ve savaş uçakları göndermişti. Çin, Güney Çin Denizi'ndeki hak iddiaları tutumunu da sertleştirerek nükleer savaş başlıklarının sayısını arttırıyor ve bu durum çatışmanın yakın olduğu kaygısına neden oluyor.

Bu durum karşısında Japonya 2. Dünya Savaşı döneminden kalma savunma politikasında büyük değişiklikler yaparak çatışma önleme kapasitesini arttırmaya ve tehditleri önlemek için seyir füzeleri edinmeye çalışıyor.

Blinken'ın Şubat ayında Pekin'i ziyaret etmesi bekleniyordu ancak seyahat Çin'in casus balonunun ABD hava sahasına girmesiyle iptal edildi.

Blinken Çin'in en üst düzey diplomatı Wang Yi ile Münih Güvenlik Forumu kapsamında biraraya gelmişti. Ancak Washington ve Pekin arasında üst düzey temaslar gittikçe azaldı. Blinken, Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanlarından Çin'le temasları konusunda bilgi alacak.

Yetkili, dışişleri bakanlarının Çin'e yönelik işbirliği içinde bir yaklaşımı nasıl sürdüreceklerini ele alacaklarını belirtti.

Bir diğer üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi kapalı kapılar ardından yapılan görüşmeleri anlatırken G-7 ülkelerinin yarın bir açıklama yayınlayacağını, açıklamanın grubun Rusya'nın Ukrayna savaşı, Çin, Kuzey Kore ve Tayvan konularındaki güçlü duruşunu yansıtacağını söyledi.

Yetkili Çin konusunda görüş ayrılıkları olduğu iddiasını desteklemedi ve G-7 üyelerinin Çin'le ortak tehditler konusunda birlikte çalışmak istediklerini ancak Çin'in uluslararası hukuku hiçe sayan ticaret uygulamalarına da karşı duracaklarını belirtti.

Yetkili G-7 üyelerinin Çinli yetkililerle temaslarının çoğunda Pekin'in Rusya'ya Ukrayna'da kullanabileceği silah tedarik etmesinin ve Tayvan'daki statükoyu değiştirmeye çalışmasının ciddi sonuçları olacağını aktardıklarını belirtti. Yetkili artık Avrupa ülkelerinin de statükonun değişmesinin kendilerini, özellikle de ekonomilerini nasıl etkileyeceği konusunda daha fazla fikir sahibi olduklarını söyledi.

Kuzey Kore de Japonya ve bölgedeki komşuları için kaygı kaynağı.

G-7 Dışişleri Bakanları'nın Kuzey Kore'nin tekrar eden balistik füze denemelerini kınadıkları belirtildi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı