FİTCH TÜRKİYE’NİN KREDİ GÖRÜNÜMÜNÜ  NEGATİFE ÇEVİRDİ
EKONOMİ 22.08.2020 11:51:00 712 0

FİTCH TÜRKİYE’NİN KREDİ GÖRÜNÜMÜNÜ  NEGATİFE ÇEVİRDİ

Fitch Ratingsten yapılan açıklamada, "döviz rezervlerinin tükenmesi, zayıf para politikası, negatif reel faiz oranları ve kısmen güçlü kredi teşviğinin tetiklediği yüksek cari açığın dış finansman risklerini artırdığı" ifade edild

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB- olarak teyit etti, görünümünü ise durağandan negatif'e çekti.

Türkiye'nin kredi notunun, ülkenin ılımlı düzeydeki kamu ve hanehalkı borcu, canlı bir özel sektöre sahip geniş ve çeşitlendirilmiş ekonomisi, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla ve iş yapma kolaylığı göstergeleriyle desteklendiği belirtilen açıklamada, buna karşın zayıf dış finansman, geçmişten gelen ekonomik dalgalanmalar, yüksek enflasyon, siyasi ve jeopolitik riskler gibi faktörlerin söz konusu olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,9 daralmasının, 2021'de ise yüzde 5,4 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Bloomberg HT'nin haberine göre, açıklamada, "siyasi baskılar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sınırlı bağımsızlığı ve olaylara yavaş yanıt verme geçmişi, politikanın yeterince sıkılaşmaması riskini artırarak, daha fazla dış dengesizliklere, piyasa istikrarsızlığına ve daha düzensiz bir duruma neden olmakta" denilerek Mart ayından bu yana net sermaye çıkışları ve kötüleşen dış ticaret açığıyla birlikte ABD doları karşısında yüzde 16 değer kaybeden lirayı savunmak için büyük kur müdahaleleri yaşandığı vurgulandı.

Fitch Derecelendirme Kuruluşu nedir?
Fitch Derecelendirme Kuruluşu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından, ulusal olarak tanınan istatistiksel derecelendirme kuruluşları arasında yer alır. Fitch Ratings'in iki merkezi vardır: New York, ABD ve Londra, Birleşik Krallık.
Fitch Group, ABD’li John Knowles tarafından 1913 yılında Fitch Publishing Company ismi ile New York’ta kuruldu. Fitch Group bünyesinde yer alan Ftich Ratings ise 1975 senesinde ulusal olarak tanınmış üç istatistik değerlendirme kuruluşundan biri oldu. Fitch Ratings, kredi görüşleri, güçlü yerel piyasa tecrübesi ve kredi piyasa uzmanlığının oluşturduğu küresel perspektifler sunmaktadır. Londra ve New York’ta yer alan iki merkezi ile 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren finansal kuruluşun dünya çapında 50’den fazla ofisi bulunmaktadır. Fitch Ratings’in görevi; ülkelerin, kişilerin ve kurumların kredi derecelendirme notunu belirlemektir. Genellikle kredi notu verilirken de bir ülkenin cari varlık, cari borçlar ve mali geçmişi incelenmektedir.

Fitch Ratings 1999 yılından beri de Türkiye’de hizmet veren bir kredi derecelendirme kuruluşudur. Ülkemizde kredi derecelendirme aşaması ise 1991 yılında başladı. Çünkü bu tarihten önce uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları gelişmekte olan ülkeleri derecelendirmiyordu. Türkiye‘de Derecelendirme faaliyetinde bulunması kurulca kabul edilen uluslararası derecelendirme kuruluşlarını ise  şöyle sıralayabiliriz; Fitch Ratings Ltd., Moody’s Investor Service Inc., Standards and Poor’s Corp.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları; Standard & Poor’s ve Fitch için BBB-, Moody’s için Baa3 ve yukarısı yatırım yapılabilir seviye olarak görülmektedir. Fitch ve  S&P’de  BB+, Moody’s için Ba1 ve aşağısı ise yatırım yapılamaz spekülatif derece sayılmakta ve çoğunlukla çöp olarak ifade edilmektedir.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı