FİRMALARA GEKAP UYGULAMASI İLE İLGİLİ EK SÜRE VERİLDİ
EKONOMİ 28.02.2020 20:32:00 866 0

FİRMALARA GEKAP UYGULAMASI İLE İLGİLİ EK SÜRE VERİLDİ

GEKAP beyannamelerinin verilme süresi 30 Mart 2020’ye uzatıldı

2020 yılı başından itibaren uygulamaya konulan Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulaması firmalara pek çok yükümlülük getiriyor. Bu yükümlülüklerin ne olduğu ve sürecin nasıl işleyeceği henüz tam olarak anlaşılmadan Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerinin gönderilmesi için verilen 02 Mart 2020 tarihine itirazlar yükselmişti. Gelir İdaresi Başkanlığından bu konuda ek süre verildiği haberi geldi. Elektronik ortamda gönderilmesi gereken Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerinin verilme süresi 30 Mart 2020 Pazartesi gününe kadar uzatıldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “GEKAP Beyannameleri için ek süre verilmesi, bu süre içerisinde iş dünyasının bilgilendirilmesi ve konunun daha etraflıca değerlendirilmesi açısından çok doğru bir karar oldu” açıklamasını yaptı.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, GEKAP’tan etkilenen sanayicileri bilgilendirmek için çalışmalar yapacaklarını belirterek şunları söyledi: “Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulaması pek çok sanayiciyi yakından ilgilendiriyor. Özellikle firmaların hangi ürünlerinin GEKAP’a konu olduğu, kimlerin GEKAP mükellefi olduğu, beyannameye ait usuller, istisnalar ve özellikle de oluşan maliyetin belli sektörlerde ve tüketici yönünden etkilerinin değerlendirmesi için ek süre verilmesi, bu süre içerisinde konunun daha etraflıca değerlendirmesi açısından çok doğru bir karar oldu. Biz gerek Bakanlıkla gerekse de etkilenen sektörlerdeki sanayicilerimizle bu süreyi iyi değerlendirip gerekli bilgilendirme ve olası revizyonlar için çalışmaya devam edeceğiz.”

İTO ve PAGEV 02 Mart Pazartesi günü GEKAP konusunda seminer düzenleyecek

Yenilenen Çevre Mevzuatları ile yapılması gereken iş ve işlemler konusunda firmaları bilgilendirmek amacıyla 02 Mart Pazartesi günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve PAGEV iş birliğiyle, “Yenilenen Çevre Mevzuatları Bilgilendirme Semineri” düzenlenecek. Sıfır Atık ve GEKAP Uygulamaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uzmanlar tarafından İstanbul Ticaret Odası Merkez Binası Meclis Salonu’nda verilecek olan seminer; marka sahibi üreticiler/ithalatçılar, sanayi kuruluşları, geri dönüşüm firmaları, çevre danışmanlık firmaları ve belediyelere yönelik olarak gerçekleştirilecek.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun açılış konuşmalarını yapacağı seminerde firmalar GEKAP ile ilgili detayları konunun uzmanlarından öğrenme fırsatı bulacak.

GEKAP UYGULAMASI NEDİR?

Yılbaşında devreye giren uygulama kapsamında poşetin ardından lastik, akümülatör, pil, yağ ve elektronik eşya, ilaç ve ambalaj için geri kazanım katılım payı beyannameleri, 2 Mart Pazartesi günü sonuna kadar verilebilecek.

Çevre Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle 1 Ocak 2019'dan itibaren ücretli hale gelen poşetler için geri kazanım katılım payı tahsil edilmeye başlanırken, uygulamanın ikinci aşamasına bu yıl geçildi. Lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç ile plastik, metal, cam ve ahşap ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmesi uygulaması 1 Ocak 2020'den itibaren devreye alındı.

Bu çerçevede poşet için adet başına 18 kuruş olan geri kazanım katılım payı tutarı, lastikler için türüne göre adet başına 2-10 lira, akümülatörler için kilogram başına 5-50 kuruş, piller için kilogram başına 2-15 lira, yağlarda kilogram başına 10-50 kuruş, elektrikli ve elektronik eşyalarda kilogram başına 20-30 kuruş, ilaçlarda kutu ya da şişe başına 1 kuruş, ambalajlarda (plastik, metal, kompozit, cam ve ahşap ambalajlar) litresine göre 1-10 kuruş olarak belirlendi. Bu ürünleri ithal edenler ile piyasaya sürenler ilk defa beyanname vererek, bu payı ödeyecek.

ELEKTRONİK ORTAMDA VERİLECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) da geri kazanım katılım payı beyannamelerinin verilmesine ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirledi. Geri kazanım katılım payı beyannamesinin, plastik poşetin satışının yapıldığı ve diğer ürünler için piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği beyan dönemini takip eden ayın son günü saat 23.59'a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekiyor.

Erteleme kararı alınmasa idi , ilk geri kazanım katılım payı beyannamesi, kurumlar vergisi mükelleflerince 29 Şubat'ta, üçer aylık beyan dönemine (ocak-mart) tabi olan diğer mükelleflerce 30 Nisan'da verilecekdi.. Ancak 29 Şubat'ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle beyannameler 2 Mart'a kadar verilebilecekti. Tahakkuk eden geri kazanım katılım payı aynı dönemde, vergi daireleri veznelerine, PTT iş yerlerine, anlaşmalı bankalara, GİB'nin internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden banka kartı ve banka hesabından havale yöntemiyle ödenebilecek.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı