FAİK ÖZTRAK,
SİYASET 11.01.2020 11:30:00 786 0

 FAİK ÖZTRAK,"UCUBE REJİM BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE VURDU"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Kriz nedeniyle yerel ve ulusal basında 300’den fazla dergi ve gazete yayın hayatına son verirken 5 bin 500 basın ve yayın emekçimizde işsiz kalmıştır" dedi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Kriz nedeniyle yerel ve ulusal basında 300’den fazla dergi ve gazete yayın hayatına son verirken 5 bin 500 basın ve yayın emekçimizde işsiz kalmıştır" dedi.

Öztrak, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında şunları ifade etti:
"Özgür basın kuruluşlarının ve gazetecilerin varlığı, hem vatandaşların haber alma hakkı, hem de yasama, yürütme ve yargıyı dördüncü bir kuvvet olarak denetlemek bakımından son derece önemli. Ancak bugün ülkemizde birkaç tane kuruluş hariç, basının bu görevleri yerine getirebildiğini söylemek mümkün değil. İktidarın elindeki kamu gücünü basına karşı kullanması, hapis cezaları, kamu bankalarının kaynakları da kullanılarak televizyon ve gazete sahipliğinin giderek yandaşlara kaydırılması, gazetecilerin fişlenerek hedef haline getirilmesi gibi pek çok neden, ülkemizde basınımızı, gazetecilerimizi adeta görev yapamaz hale getirmiştir. Bunlar yetmezmiş gibi, artan kâğıt fiyatları hem ulusal basını hem de yerel basını çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakmıştır.
UCUBE REJİM BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE VURDU
Son ekonomik krizin de bütün bunlara eklenmesiyle birlikte basın ve yayın sektöründe ciddi bir erime yaşanmaktadır. Kriz nedeniyle yerel ve ulusal basında 300’den fazla dergi ve gazete yayın hayatına son verirken 5 bin 500 basın ve yayın emekçimizde işsiz kalmıştır. Diğer taraftan ucube tek adam rejimi en çok özgür basına darbe vurmuştur. Özgürlük Evi’nin hazırladığı Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 200’e yakın ülke arasında 2013 yılında 120. sırada olan ülkemiz, 2017 yılında 163. sıraya düşmüştür. Yani 43 sıra birden aşağıya inmiştir. Yine Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün hazırladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre de 180 ülke arasında 2019 yılında 157. Sırada yer almışızdır. Üzücü olan şudur, Kongo, Ruanda ve Irak’taki gazeteciler bile bu endekse göre Türkiye’deki gazetecilerden daha özgürdür. Hangi uluslararası karşılaştırmaya bakarsak bakalım, basın özgürlüğü ucube tek adam parti devleti rejiminde ciddi şekilde gerilemiştir.
İŞLER DÜZELİYORSA MİLLET NEDEN İŞ ARAMIYOR?
Türkiye ekonomisi, hatalı politikalar sonucunda son derece kırılgan hale gelmiştir. Son dönemde iktidarın izlediği popülist dış politikada ekonomimizin kırılganlıklarını daha da arttırmıştır. İflaslar alıp başını gitmektedir. Millet borç yükü altında ezilmektedir. Saray Milletin sesini duymamaktadır, mutfaklardaki boş tencereleri görmemektedir. Bugün, 2019 Ekim ayına ait işsizlik rakamları yayınlandı. Yapışkan çift haneli işsizlik, Saray damadının arkadaşının yönettiği TÜİK tarafından makyajlanan verilerle dahi artık gizlenememektedir. Damat, dün 2019’un son çeyreğinde ülkemizin yüzde 5 büyüyeceğini söylemiş. Yani işler düzelmeye başlıyor diyor. Peki işler düzelmeye başladıysa neden bu TÜİK’in verilerine göre insanlarımız iş aramaktan vazgeçiyorlar?
MATEMATİKLE DE AKILLA DA MANTIKLA DA AÇIKLANAMAZ
Bakınız, Ekim ayında çalışma yaşına gelen her 100 kişiden sadece 9’u iş aramış. Böyle bir oran bundan önce hiçbir ayda, hiçbir veride, bugüne kadar bu verinin yayınlandığı hiçbir dönemde yok. Bu rekor. Yani sadece geçen yıldan bir örnek vereyim, geçen yıl Ekim ayında 693 bin kişi çalışma çağına gelmiş ama iş aramaya başlayanlar -ki tam krizin ortası- 726 bin kişi. Bir sene içinde bu tür demografik verilerin bu şekilde değişmesi mümkün değildir. Bu rakamlar mantıklı değil. Bu rakamları ne matematikle izah edebilirsiniz ne de akılla açıklayabiliriz. Tekrar soruyorum, çalışma çağına gelen bu insanlar neden iş aramıyor? Acaba iktidarı mahcup etmemek için mi? TÜİK artık kantarın topuzunu iyice kaçırmaya başlamıştır. Geçen yılki kadar vatandaşımız eğer iş aramış olsaydı; işsizlik oranı yüzde 14,5, işsiz sayısı da 4 milyon 806 bin kişi olacaktı. Ama bir makyaj… iş arayanların sayısını indir 90 binin altına, işsizlik oranı yüzde 14,5 yerine yüzde 13,4 olsun. İşsiz sayısı da 4 milyon 806 bin yerine 4 milyon 396 bin olsun. Yapılan bu.
TÜİK VERİLERİNE GÜVENMEK MÜMKÜN DEĞİL
Çok açık söylüyorum, artık TÜİK’in ürettiği hiçbir veriye güvenmek mümkün değil. Çünkü yapılanların bir açıklaması da yok. Aslında bu makyajlı verilerle birlikte baktığımız zaman bu ülkede gerçek işsizlik oranı, yani son bir ay içinde iş aramayan ama iş bulunursa çalışırım diyenler, mevsimlik çalışanlar, eksik ve yetersiz istihdam edilenleri de dahil ettiğimiz zaman yüzde 22,1. İşsiz sayısı da 7 milyon 750 bin kişi.
İŞ SORUNU ÇÖZÜLMEDEN EŞ SORUNU ÇÖZÜLMEZ
Bu ülkenin geleceği gençlerimizin işsizliği ise çok daha ürkütücü. 2019 Ekim itibariyle her 100 gençten 25’i işsiz. Her 100 işsizden 27’si de üniversite mezunu. Sadece 20-29 yaş aralığında 11 milyon 711 bin tane gencimiz var. Bu 11 milyon gencin 4 milyon 149 bini ne okulda okuyor ne de çalışıyor. Analar babalar bin bir fedakarlıkla evlatlarını okutuyor, ama okuttukları evlatlarına iş bulamıyorlar. Bunlar evde oturuyor analarının, babalarının ellerine bakmaya devam ediyorlar. Sonra da ülkenin Cumhurbaşkanlığı makamını işgal eden Sayın Erdoğan çıkıyor gençlerimizin evlenmediğinden yakınıyor. Eli doğru dürüst ekmek tutmayan gençler nasıl evlenecek? Bunu soran yok. İş sorunu çözülmeden eş sorunu nasıl çözülecek? Madem 17 yıldır iktidardasınız, madem devlet babadan bahsediyorsunuz, madem “Devletin başında ben varım benim alanım da, ihtisasım da ekonomi” diyorsunuz; o zaman bu ülkenin evlatlarına, gençlerine iş bulmak zorundasınız. Daha geçenlerde çıktınız “Her mezun olana iş bulmak zorunda değiliz” dediniz. Eğer bu gençlere iş bulmak mecburiyetinde değilseniz, o zaman bu evlenmeme işlerine karışmayacaksınız susacaksınız.
BIRAKIN EVLENMEYİ, AİLELER DAĞILIYOR
Sene başında 2,5 milyon kişiye yeni iş vermeyi vadeden sizin damadınızdı. Sonuç? Son bir yılda 527 bin vatandaşımız çalışmakta olduğu işini kaybetti. Bunun hesabını kim verecek, nasıl verecek? Siz gençlerin evlenemediğinden bahsediyorsunuz, oysa ağırlaşan ekonomik kriz nedeniyle ailelerimiz darmadağınık oluyor. Boşanmalar hızla artıyor. 2018’de; evlenenlerin sayısı önceki yıla göre 16 bin kişi azalırken, boşananların sayısı da 14 bin kişi artıyor. 2019’da bu rakamlar yayınlandığında çok daha işlerin kötü olduğunu göreceğiz. Hep söylüyorum. Siz, Sarayda yaşadığınız tatlı hayattan kafanızı kaldırıp da artık milletin halini görmüyorsunuz, milletin sesini duymuyorsunuz.
BU PARALAR MİLLETE DEĞİL YANDAŞA GİDİYOR
Bu ucube saray rejiminde devletin Hazinesi de tam takır oldu. 2019’da Hazine nakit açığı, bir önceki yıla göre yüzde 86 artarak 131 milyar liraya çıktı. Yani maliye politikasında gaza basıldı. 2018’de 53 milyar lira borçlanan Hazine, 2019’da tam 154 milyar lira borçlandı. Neye rağmen? Merkez Bankası’nın kötü günler için sakladığı 41 milyar liralık ihtiyat akçesine de el konulmasına rağmen. Şimdi bu kadar açık verirseniz tabi borçlanmada rekor kırar. Ama burada mühim olan şey şu, bu kadar borçlandınız, bu kadar harcama yaptınız, bu işsizlik neden toparlanmıyor? Bu paralar nereye gitti? Çiftçiye, esnafa, işçiye gitmediği açık. Bu paralar açık söylüyorum yandaşa gitti. Üç beş havuz müteahhidine gitti. İşte bu nedenle işsizlik azalmıyor, işte bu nedenle ekonomi bir türlü canlanmıyor."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli