DEPREMLERDE CAN KAYBI 47,932’YE ULAŞTI
SİYASET 10.03.2023 21:46:00 595 0

DEPREMLERDE CAN KAYBI 47,932’YE ULAŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yürütülen hasar tespit çalışmaları ile ilgili olarak, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis ve Osmaniye'de çalışmaların sona erdiğini kaydetti.

6 Şubat'ta, Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 iki büyük deprem 11 ilde milyonlarca insanı doğrudan etkiledi. Deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin Gaziantep'te, Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hayatını kaybedenlerin sayısının 47 bini aştığını bildirdi.

Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis ve Osmaniye'de hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını aktaran Kurum, yıkılan binaların yüzde 96.6'sının 99 öncesi binalar olduğunu söyledi.

Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İşin sonuna kadar da sadece bu deprem değil, bundan sonra da ülkemize karşı olacak tüm risklere karşı bir kalkan oluşturalım. Buradaki düzenlemeler, yeni kanun dahil tüm hazırlıkları bilim insanlarımızı kendi alanında uzman arkadaşlarımızın fikirleri doğrultusunda yapalım istiyoruz.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremler 14 milyonumuzu derinden yaralayan, birçok ocağa ateş düştü ve 85 milyonun yardım etmek amacıyla bu bölgeye seferber olduğu süreci yaşatmıştır. İlk andan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız Ankara'daki AFAD'daki koordinasyon merkezinde, bakanlarımız ve tüm birimlerimizle afet bölgesindeydik, gece gündüz çalışmalarımızı yürüttük.

Gerek prefabrik, gerek çelik yapıda gerek konteyner olmak üzere vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamları için süreçleri yürütüyoruz. Enkaz kaldırma sürecinde çevresel hangi önlemleri almamız gerektiği, çıkan malzemelerin ülke ekonomisine nasıl katkı sağlar gibi konuları da görüştük. Elimizde çok kıymetli veri var. Yeni yerleşim alanlarının çalışmalarını yapıyoruz.

Şehirlerimizin yeniden tarihiyle kültürüyle ihyası için süreci yürütüyoruz. Uzman bilim insanlarımızla, AFAD'ımızla hep birlikte uyum içerisinde yeni yerleşim alanlarıyla ilgili süreci istişare ediyoruz.

Bizim bekleyecek 1 dakikamız, saniyemiz yok. Bütün bilim insanlarımızla hemfikiriz. Bir taraftan hasar tespit çalışmamız devam ediyoruz. 1 milyon 706 bin binana inceleme yapıldı. Bu binalardan 821 bin 302 bağımsız bölümün ağır hasarlı, acil yıkılacak olduğunun tespitini yapmış olduk. 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Diğer illerimizde de yüzde 90 seviyesindeyiz. Yıkılan binaların yüzde 96.6'sının 99 öncesi.

İlk andan itibaren hem yereldeki hem de uluslarasındaki üniversitelerimizde şehirlerimizin ihya dönemini yürütüyoruz. Amacımız şehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle koruyacak anlayışla, çevresini, doğasını koruyacağız. Şehrin 50-100 yılını planlayacak şekilde bakıyoruz.

Her bir kurulumuz oluşturulurken kendi meslek dallarına ilişkin daha öne çıktığı alanlarda belirledik. Afet öncesi yapılması gerekenler, sonrası, yeni teknolojiler gibi alanda belirlemiş olduk. Her kurulumuzdan arkadaşlarımız sürece katkı sağlayacak. 11 ilimizi gerekse şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirecek kurumlarımız hakkında bilgi vermek istiyorum.

Birincisi sosyal politikalar kurulu. İkinci kurulumuz deprem ve yer bilimleri, aktif fay hatlarının dijitalleştirilmesine. Buradaki zeminin depremlere karşı güvenli olup olmadığını araştırılması ve bu noktadaki tüm hazırlıklara yönelik verileri paylaşacaklar. Hasar tespit kurulu: Tüm Türkiye'deki riskli yapıların tespitini yapacak. Bu tespitle birlikte yapılması gerekenleri de ortaya koyacağız.

Enkaz ve atık yönetim kurulu: Afet sonrası atıklar başta olmak üzere çok sayıda atık türü ortaya çıkmakta. Şehirleri inşa ve ihya kurulumuz afetle birlikte meydana gelen tahribatı giderecek. Geçici ve kalıcı konutlar yapacak."

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı