ÇUKUROVA’DAN KAYGI VERİCİ KURAKLIK MANZARALARI
SİYASET 8.11.2021 14:30:00 677 0

ÇUKUROVA’DAN KAYGI VERİCİ KURAKLIK MANZARALARI

İlgili tüm resmi makamların; yerel yönetimler, meslek odaları, sivil toplumsal ve siyasal kuruluşların , gürül gürül sular akan ünlü TARSUS ŞELALEMİZ ile SEYHAN BARAJI’MIZIN  bugünkü fotograflarından alacağı dersler olmalıdır.

XXII. Dönem Adana Milletvekili ve yazarımız Av. Ziya YERGÖK, “ Üstteki fotoğrafı Adana/Seyhan Barajından, alttaki fotoğraf ise Tarsus Şelalesinden dün çektim.Ülke genelinde büyük bir kuraklık var. Yakın gelecekte tarım ürünlerine ve gıdaya ulaşımda daha büyük zorluklar yaşanabilir,” notuyla sayfamızdaki fotografları  gönderdi.

Aylardır kamuoyunda kaygı ile izlenen ve yaşamımızın can damarını oluşturan Çukurova’da  giderek artan kuraklık olayının kaygı verici manzaraları karşısında ne önlemler alınıyor? Asıl büyük sorun bu.  Bu fotograflar onun görünen son göstergeleri.

Hemen yanıt verecektir bu sorunun aşılmasında yetkili ve sorumlu olanlar:

“Dünya büyük bir iklim değişikliğine gidiyor. Küresel  ısınma nedeniyle aşırı yağışlar, seller, fırtınalar, eriyen buzullar, denizlerin yükselmesi ve bu arada da tüm bunlara rağmen  kuraklığın dünyanın her yerinde artması söz konusu.  İklim Anlaşmasını da imzaladık, karbon salım kontrolüne de gidilecek. Bu arada bizler de Su Kongreleri düzenledik, çareler arıyoruz. Hatta TV ekranlarında “Su Vatandır, Suya İhanet Etmeyin” diye spotlar bile yayınlıyoruz. Bu duruma bir çare bulacağız elbette… “

Ancak insanımızın günlük yaşam koşulları ülkemizi sarsan ekonomik çöküşler nedeni ile bir de gıda üretiminin kuraklık nedeni ile uğrayacağı yeni darbeleri kaldıracak durumda değildir.  Ayrıca tarımsal sanayi üretiminin de karşılaşacağı aksamalar genel ekonomik krizlerin derinleşmesine neden oluşturacaktır. Zaten üreticimiz,  ithalata kurban edilen tarımsal üretimimizi, bırakınız artırmayı,  bugünlerdeki düzeyde tutmada zorlanıyor. Füze hızıyla artan döviz fiyatları nedeniyle tüm girdiler misli misli artarken, bir de sulama olanakları nedeniyle seçkin bir yer olan Çukurova’nın  verim artırıcı ve ürün çeşitlendirici özelliğinin yitirilmesi halinde üretici ciddi bir yıkımla karşı karşıya kalacaktır.

Geleceğe yönelik “yapacağız, edeceğiz” gibisine uzun vadeli çözüm arayışlarının bugüne hiçbir yararı yoktur. Zira sadece gelecek için değil, bugün de kısa vadeli çareler bulunmalıdır. Ancak böylece çok karanlık görünen geleceğe hazır olabilmek için gerekli toplumsal direnç böyle güçlendirilebilecektir.

 Kimi mevsimsel ürünlerin sulanmasına kısıtlama getirerek bir yere varılamaz. Hele sulama parasını ödemeye gücü kalmayan çiftçiye icra yoluyla, destekleme paralarından kesintiye giderek daha ağır koşulları dayatmayı sürdürerek hiçbir sonuç alınamaz.  

Yüksek Makamlar bu konuda ne planlıyor? Bu da meçhul. Sulamanın yer yer yabancı firmalara devredilme girişimleri sürüyor mu? Bunu dahi izleyemez durumdayız. DSİ’nin de uygulanmasında rol aldığı “Arazi Toplulaştırma” çalışmalarının orta vadede nasıl bir hedefe yönlendirileceği konusunda kimlerin haberi var? Bugün karşılaşılan Kuraklık Tehdidine rağmen Çukurova, orta gelecekte arazi yapısı ve akarsuları için birçok yabancı ağızları sulandıracak kadar değerli ve eşsiz bir coğrafyadır.  Bu büyük zenginliğin ulusal ve yerel boyutlarda tümüyle BİZİM olarak kalması için nelerin farkında olmalıyız, neleri yapmalı, hangi önlemleri almalıyız, bunu düşünme zamanı hızla geçmektedir. İlgili tüm resmi makamların, yerel yönetimler, meslek odaları, sivil toplumsal ve siyasal kuruluşların , gürül gürül sular akan ünlü TARSUS ŞELALEMİZ ile SEYHAN BARAJI’MIZIN  bugünkü fotograflarından alacağı dersler olmalıdır.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu