CHP’Lİ KADIN MİLLETVEKİLLERİNDEN MECLİS’E ÇAĞRI
21.12.2019 17:52:00 594 0

CHP’Lİ KADIN MİLLETVEKİLLERİNDEN MECLİS’E ÇAĞRI

Milletvekilleri, “2020 Yılının İlk Yasama Faaliyeti Olarak Kadına Yönelik Şiddet Davalarında İyi Hal vb. Hafifletici Nedenlerin Uygulanmamasına Yönelik Kanun Teklifimiz Gündeme Alınsın,” dediler

CHP’li kadın milletvekilleri, TBMM’nde düzenledikleri basın toplantısı ile, 2020 yılının ilk yasama faaliyetinde kadın cinayetlerinde ve kadına yönelik her türlü şiddet suçlarından haksız tahrik, iyi hal vb. hafifletici nedenlerin uygulanmamasına yönelik Kanun Teklifinin gündeme alınması çağrısında bulundu. 
Basın toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, “Dünyanın ve ülkemizin kadın hakları ve özellikle kadına şiddeti önleme konusunda geldiği nokta içler acısı boyuttadır. Türkiye’nin de ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi, bu bağlamda oldukça önemli bir belgedir. İstanbul Sözleşmesi’nin 3. maddesinde kadına şiddet, “kadınlara karşı bir insan hakları ihlali ve ayrımcılık” olarak tanımlanmıştır. Yaşama hakkının ise insan haklarının en başında yer aldığı vurgulanmaktadır. Yine aynı sözleşmenin 4. maddesinde “Taraflar herkesin, özellikle de kadınların, gerek kamu gerekse özel alanda şiddete maruz kalmaksızın yaşama hakkını yaygınlaştırmak ve korumak için gerekli olan yasal ve diğer tedbirleri alacaklardır” denilmektedir. Bu ifadeler, kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda bu sözleşmenin önemini ortaya koymaktadır” dedi. 
Türkiye’de son 10 yılda kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzün yüzde 1400 oranında arttığını, sadece 2019 yılında, 407 kadın erkekler tarafından öldürüldüğünü, binlerce çocuğun istismar edildiğini ifade eden Karabıyık, “Her geçen gün sayısı artan kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet davalarında karşılaşılan durumlar da kadına şiddet konusunda mücadelenin araçları hakkında ipucu vermektedir. En çok başvurulan ceza indirim gerekçeleri olarak, “haksız tahrik” ve “mahkemede iyi hal” gibi “bahaneler” karşımıza çıkmaktadır” açıklamasında bulundu. 
Faillerin Yüzde 45’i Tahrik ve İyi Hal İndirimlerinden Faydalanıyor!
Düzenledikleri basın toplantısında kadın sivil toplum örgütlerinin yaptığı araştırmanın sonucunu da paylaşan CHP’li Karabıyık, “Kadın cinayetlerinde, faillerin yüzde 45’i tahrik ve iyi hal indirimlerinden faydalanmaktadır. Yargıda var olan bu eğilim nedeniyle her yıl yüzlerce kadın sözde aile haysiyeti, namus, şeref gibi kavramların arkasına saklanılarak ve örf, adet, gelenek gerekçe gösterilerek eski eşleri veya nişanlıları tarafından katledilmekte, failler de hafifletilmiş cezalarla kurtulmaktadır. Bu durum kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine adeta davetiye çıkarmaktadır” uyarısında bulundu. 
26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda, “failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkilerinin” takdiri indirim nedenleri olarak belirtildiğini hatırlatan Lale Karabıyık, “Her ne kadar hakimlerin takdir yetkisini hukuka ve hakkaniyete uygun kullanması zorunlu olsa da, yasada belirtilen kriterlerin oldukça geniş ve öznel değerlendirmeye açık olduğu da ortadadır. Kamuoyuna yansıyan haberlerde de, kadına yönelik şiddet vakalarında söz konusu düzenleme, zaman zaman esnetilerek yorumlandığı, faillerin iyi hal indiriminden yararlandığı görülmektedir. Bu durum kamuoyu vicdanını yaraladığı gibi, cezaların caydırıcılığını da azaltmaktadır. Yukarıda bahsedilen mevcut durum, kadına yönelik suç işlemeye meyilli kişileri cesaretlendirirken, şiddetin mağduru olabileceğini düşünen kadınların can korkusunu arttırmaktadır. Basına yansıyan olaylar, cinayete kurban giden çoğu kadının, korunmayacağını düşünerek “öldürülmemek” adına suçluların işkence ve kötü muamelesine uzun süre sessiz kaldığını göstermektedir” sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.
Kadınların Haklı Taleplerini Tekrar Vurguluyoruz!
Uluslararası Sözleşmeler ve ulusal mevzuatımızdaki düzenlemelere karşın, ülkemizde kadın cinayetlerinin önü alınamadığını ve hemen her gün kadınların erkekler tarafından katledildiğini söyleyen Lale Karabıyık, “Daha dün, Güneş Karaçuban ve Fatma Şengül davalarında indirim uygulandı. İstanbul Sözleşmesi'ne aykırı bir şekilde, sözde gerekçelerle indirim kararı verilmesiyle kadınların katline adeta çanak tutulmaktadır. Sadece yasaların varlığı ile adaletin tecelli edip etmediği önemli bir sorudur. Uygulamaya bakıldığında bu soruya olumlu cevap vermek mümkün değildir. Suç işlemenin cezai karşılığının caydırıcılıktan uzak olduğu düşüncesi, muhtemel mağdurları endişelendirdiği gibi, muhtemel failleri ise cesaretlendirmektedir. Bu bağlamda, Türk Ceza Kanunu’nda değişiklikler yapılarak, kadın cinayetlerinde ve cinsel istismar suçlarında “tahrik”, “iyi hal” gibi indirimlerin uygulanmaması konusunda kadınların haklı taleplerini tekrar vurguluyoruz” dedi. 
Adalet Bakanı’nın Açıklamaları Bir İtiraf Niteliği Taşıyor!
Kadın cinayetlerinde ve cinsel istismar suçlarında “tahrik”, “iyi hal” gibi indirimlerin uygulanmaması konusunu dile getirenin yalnızca kendileri olmadığını ifade eden Karabıyık, “Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül'ün TBMM'de milletvekillerimizin sorularına verdiği yanıtlarda, “Kadına yönelik şiddet sadece genelgeyle sona erdirilecek bir konu değil. Elim bir cinayet oluyor; infial var ama duruşmadaki tavırdan dolayı iyi hâl indiriminin yapılmasını, ben bir hukukçu olarak asla anlayamıyorum. O kadının canına kastediyorsun, kadını öldürmüşsün. Böyle bir yaklaşımın, duruşmadaki hal, tavır değil yani o kadının canına kastediyorsun, kadını öldürmüşsün, duruşmada iyi halli olarak… Bunu asla kabul edemiyoruz. Yargıtay'ın da iyi hal indirimiyle ilgili ‘Neden iyi hâl indirimi yaptınız ?' şeklinde bozduğu kararlar var” demiştir. Ve aynı gün, bir başka milletvekilimizin "Kadına yönelik her türlü şiddet suçunun özel suç kapsamına alınması ve iyi hâl indiriminin kaldırılması için, ikinci yargı paketinde bir düzenleme yapılması yönünde bir çalışmanız ve mücadeleniz olacak mı?" sorusuna ise, "Bu konuda parlamentonun yapacağı yasama faaliyetine de bizler de teknik olarak her türlü desteği vereceğiz" yanıtını verdi. Sayın Bakanın bu açıklamaları, yalnızca bu hafta, örneklerini iki kadın cinayeti davasında gördüğümüz iyi hal indiriminin kabul edilemez oluşu noktasında bir itiraf niteliği taşıyor adeta” şeklinde konuştu. 
Tek Bir Kadın Katilinin Daha Elini Kolunu Sallayarak Gezmesine Tahammülümüz Yok!
Lale Karabıyık, “İşte tüm bu tablo karşısında, bizler CHP’li kadın milletvekilleri olarak 2020 yılının ilk yasama faaliyetinde, kadın cinayetleri ve her türlü şiddet suçlarında kültür, gelenek, töre benzeri sözde “namus” gerekçeleriyle haksız tahrik indirimi ya da iyi hal vb. hafifletici nedenlerin uygulanmaması, kadın cinayetleri ve her türlü şiddet suçlarının Türk Ceza Kanunu'nda özel suç olarak düzenlenmesi yönündeki tekliflerimizin derhal gündeme alınmasını talep ediyoruz. 2020 yılında ilk iş olarak bu teklif Adalet Komisyonu’nda görüşülmeli ve Genel Kurul’da oylanarak OY BİRLİĞİ ile kabul edilmelidir! Sayın Adalet Bakanı’nın açıklamaları çerçevesinde, Meclis’teki tüm grupların desteğiyle bu değişikliği derhal yapmak için tüm partilerdeki kadın milletvekili arkadaşlarımıza çağrımızdır! Gelin, el ele verelim ve bu değişikliği gerçekleştirelim. Çünkü tek bir kadın katilinin daha elini kolunu sallayarak gezmesine tahammülümüz yok!” sözleriyle açıklamasını tamamladı. 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu