CHP VE İYİ PARTİ ANAYASA TEKLİFİNE DESTEK VERMEYECEKLERİNİ AÇIKLADILAR
SİYASET 25.01.2023 17:48:00 629 0

CHP VE İYİ PARTİ ANAYASA TEKLİFİNE DESTEK VERMEYECEKLERİNİ AÇIKLADILAR

HDP’nin de , Genel Kurul’da anayasa değişikliği teklifine bu haliyle destek vermemesi olasılığı dikkate alınırsa ve yeni bir uzlaşma olmazsa, teklifin Meclis’ten geçmesi mümkün görünmüyor.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda, başörtüsüne anayasal güvence ve “evlilik birliği”nin tanımlandığı anayasa değişikliği önerisinin, AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmesisonrasında   CHP ile İyi Parti teklife genel kurulda destek vermeyeceklerini açıkladılar.

Teklifin, başörtüsü serbestisini  düzenleyen birinci maddesi üzerinde verdikleri değişiklik önergesi reddedilen CHP ve İYİ Parti ise Anayasa Komisyonu toplantısını terk etmişlrdi.

Önergesi reddedilen CHP ve İYİ Parti ile parti kapatma davası nedeniyle iktidar kanadını protesto ederek komisyon görüşmelerine de katılmayan HDP, Genel Kurul’daki görüşmelerde anayasa değişikliği teklifine, bu haliyle destek vermemesi dikkate alınırsa . ve yeni bir uzlaşma olmazsa, teklifin Meclis’ten geçmesi mümkün görünmüyor.

CHP ve İYİ Parti, Komisyondaki görüşmede, başörtüsü ve aileye dair düzenlemeler içeren söz konusu teklife ilişkin ortak önerge sunmuş, ancak bu önerge reddedilmişti. İki parti, teklife bu haliyle Genel Kurul'daki oylamada "hayır" diyeceklerini açıkladı.

CHP'nin Anayasa Komisyonu üyeleri Aysu Bankoğlu, İbrahim Kaboğlu, Ali Mahir Başarır, Levent Gök, Murat Emir ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, konuyla ilgili Mecliste basın toplantısı düzenledi. Tezcan basın toplantısında “Biz bu teklife, bu haliyle Genel Kurul’da destek vermeyiz” dedi.

"TARİHSEL FIRSAT CUMHUR İTTİFAKI'NIN SİYASİ HIRSINA HEBA EDİLDİ"

CHP’li Tezcan, “Bu mesele bir din tartışması değil, bir hak tartışmasıdır. Ama Cumhur İttifakı’nın ‘hakkı teslim etmek’ gibi bir hesabı yok. Turnusol kağıdı işledi. Renkleri; bu meseleyi çözme niyetinde olmadıklarıdır” diye konuştu.

Hazırladıkları önergenin komisyonda reddedildiğini hatırlatan Tezcan, "Hiçbir zaman bulunamayacak bir tarihsel uzlaşma fırsatı bulunmuştu. TBMM’de en büyük mutabakatla anayasal güvenceye alacak tarihsel fırsat bulunmuştu. Bu tarihsel fırsat Cumhur İttifakı’nın siyasi hırsına heba edildi” diye konuştu.

İYİ PARTİLİ USTA: “TARİH CUMHUR İTTİFAKI'NI AFFETMEYECEK

İYİ Parti de Genel Kurul'da teklife karşı oy kullanacaklarını açıkladı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, yaptığı basın toplantısında, “Bu mesele bir daha açılmasın istiyoruz. Toplumun kanayan yaralarına dönmemiz lazım. Ancak AKP esas meseleler konuşulmasın istiyor” dedi.

Cumhur İttifakı’nın başörtüsü meselesini seçim kampanyasının ana gündemi haline getirmek istediğini belirten Usta, “Tarih Cumhur İttifakı’nı asla affetmeyecek” şeklinde konuştu.

İYİ Parti ve CHP’nin genel kurulda teklifi desteklemeyeceğini söyleyen, HDP’nin de oy vermeyeceğini açıkladığını hatırlatan Usta, teklifin Genel Kurul’dan geçmeyeceğini ve "bu fırsatı AKP ve MHP’nin ellerinin tersiyle ittiğini" söyledi.

Teklifin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi için 400, referanduma götürülmesi içinse en az 360 milletvekilinin onayını alması gerekiyor. Bu teklif muhalefet milletvekillerinden destekleyen çıkmazsa ne yasalaşabilir ne de referanduma götürülebilir.

Anayasa değişikliğinin içeriği ortaya çıktığından itibaren kadın örgütleri, hukukçu grupları laikliğe aykırı, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren, medeni hakları gasbeden bu teklifin amasız fakatsız tüm muhalefet partileri tarafından reddedilmesi çağrısıyla açıklamalar yapmıştı.

REDDEDİLEN ÖNERGE

CHP ve İYİ Partinin reddedilen önergesinde, AKP'nin 24. maddeye dair değişiklik teklifindeki “dini inanç” ibaresinin çıkarılması isteniyordu. Ancak 41. maddedeki aile kurumunu düzenleyen ayrımcı teklife yönelik bir ifade yer almıyordu.

İki parti, 24. maddedeki “dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve…” ibaresinin “başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere“ şeklinde değiştirilmesini istiyordu. Gerekçe olarak, "dini inanç" ibaresine bağlı kalmaksızın tüm kadınların başını örtme ya da örtmeme özgürlüğünün anayasal güvence altına alınması gerektiği belirtilmişti.

24’üncü maddenin son cümlesinin de “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda ise devlet kadının başını örtmesini engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alır” şeklinde değiştirilmesi istenmişti. Bu değişikliğe gerekçe olarak kamusal görevin gerektirdiği şekilde giyinme hususundaki tereddütlerin giderilmesi gerektiği gösterilmişti.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı