BLİNKEN: “İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN HIZLI ŞEKİLDE NATO’YA ÜYELİĞİNİ BEKLİYORUZ”
DÜNYA 20.02.2023 13:16:00 937 0

BLİNKEN: “İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN HIZLI ŞEKİLDE NATO’YA ÜYELİĞİNİ BEKLİYORUZ”

Türkiye’ye dün gelen ve deprem bölgesinde incelemelerde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bugün ise Ankara’daki temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Blinken, ülkesinin yönetiminin Türkiye’ye F-16 satışını desteklediğini ancak bu konudaki çalışmaların devam ettiğini ve kongrenin satışı ne zaman onaylanacağına ilişkin şu anda bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

Blinken birlikte düzenledikleri basın toplantısında Türkiye’ye F-16 satışı sürecinin devam ettiğini söylerken, Bakan Çavuşoğlu ise F-16 sürecinin bir an önce tamamlanmasını umut ettiklerini dile getirerek, “ABD Kongresi’nin engelleyici değil, destekleyici olmasını bekliyoruz” dedi. 

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelikleri konusunda ise Antony Blinken, İsveç ve Finlandiya Türkiye ile imzalanan mutabakata uymak için adımlar attıklarını belirterek, “İsveç ve Finlandiya’nın hızlı bir şekilde NATO’ya üye olmalarını bekliyoruz” dedi.

Çavuşoğlu ise, Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğine olumlu baktığını ancak İsveç’in taahhütlerinin yerine getirmediğini gördüklerini vurgulayarak, diğer yandan Türkiye’nin NATO’nun genişlemesine karşı olmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı bugün  Anıtkabir’i ziyaret etmesi sonrasında  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Salonu’nda kabul etti.” 
 denildi.
 

Blinken ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Deprem felaketinden sonra ABD'den destek ve taziye mesajları aldık. Değerli mevkidaşım Blinken da ziyaretinden önce iki defa arayarak destekte bulundu. Dün deprem felaketinden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduk.

Askeri ilişkilerimiz stratejik ortaklığımızın önemli boyutlarından biri. Tek taraflı uyaptırımlar nedeniyle savunma sanayiimizde zorluklarla karşılaşıyoruz. F-16 talebimizle ilgili son durumu da ele aldık. ABD yöneitmi talebimize güçlü destek veriyor. Bu konuda Kongre'ye resmi bildirimin bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz. Bu sürecin de süratle tamamlanması her iki tarafın yararınadır. Kongre'de her zaman zorluklar çıkabiliyor. Bazı çevrelerce bu sürecin Kongre'de geciktirilmemesi gerekiyor. Kongre'nin de engelleyici değil destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz.

 Talebimizin karşılanması NATO'nun savunma kabiliyetleri açısından da son derece önemli. Terörle mücadele her zaman ortak gündemimiz. PKK, YPG'ye verilen desteğe ve FETO'nun mevcudiyetine son verilmesi hususundaki beklentilerimizi de bugün vurguladık.

Bazı konsolosluk meselelerini de bugün ele aldık. Vize başvuru süreçlerinde ciddi gecikme var. Bunların hızlandırılması için talebimizi de ilettik. Görüşmemizde ikili ilişkilerin yanı sıra, uluslararası ve bölgesel konuları da değerlendirme imkanımız oldu.

İsrail-Filistin meselesini de değerlendirdik. Son zamanlarda atılan adımlardan endişe duyuyoruz. Suriye konusunu da değerlendirdik. Depremden sonra Suriye halkına yapılacak ABD'nin de yardımları var."

Blinken'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Amerikan halkı sizi desteklemek üzere yanınızdadır. Toparlama ve inşaat çalışmalarında yanınızdayız. İncirlik Hava Üssü'ne gittim. Şu an ABD'nin yardım merkezi durumunda. Hatay ili üzerinde gezdik ve yıkımı yakından gördüm. Sözlerle ifade etmek çok zor. Binalar, mahalleler, yollar tamamen hasar görmüş durumdalar. Müdahalecilerle de tanıştık, Amerikan yardım kurtarma ekipleriyle tanıştım. Hepsi bu felaketin ne kadar büyük bir miktarda olduğunu biliyorlar. Ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Depremden sonra birkaç saat içinde Başkan Biden federal kuruluşların yöneticilerine emir verdi, anında yardım etmeleri için. Yüzlerce hükümet yetkilisini alana gönderdik. Paramedikler, tehlikeli madde uzmanları, mühendisler hepsini bölgeye gönderdik. Yardım malzemeleri gönderdik. Dün şu anki 85 milyon dolar üzerine ek 100 milyon dolar daha yardım geleceğini söyledik.

Şu anda Türkiye uzun bir dönemden geçecek, yeniden inşa açısından. Şu anda BM 1 milyar dolarlık bir yardım talebinde bulundu. Her zaman yan yanayız. Ortak güvenlik konularında ve tabii ki Rusya'nın agresyonunda. Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü desteğini anlıyoruz ve destekliyoruz.

Ortak güvenlik konularında her zaman yan yanayız. Karadeniz'deki koruma ve Ukrayna kıyılarının korunmasında Montrö çok önemli. ABD, Türkiye'nin uzun süredir NATO üyeliğini takdir etmekte. Finlandiya ve İsveç'in katılımıyla bu müttefiklik daha da güçlenecektir. Türkiye ve ABD aynı zamanda uluslararası terörizm konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkileri çok önemli. Türkiye'nin NATO'nun içerisinde hava gücü çok önemli.

Ortak çıkarlarımız var. Ortak değerler üzerine kurulu ilişkimiz var. Türkiye'de her zaman aynı konuda aynı fikirde olmayabiliriz ancak dost ve müttefik olarak her zaman yanyana durmaya devam edeceğiz. Birbirimizle açık açık konuşabiliyoruz."

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.

"F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışında Kongre'deki süreç belirsiz. Bu ne zaman çözülür?" sorusunu yanıtlayan Blinken, "Biden Türkiye'yi desteklemektedir. Türkiye'nin ulusal çıkarı ve NATO çıkarı için ortak harekat gücü önemli. Bunun için bir değerlendirme yapamam. F-16'nın modernizasyonu konusunda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Bakan Çavuşoğlu ise ifadeleri kullandı:

“Yönetimin iradesi var. Kongrede bazı senatörlerin Türkiye karşıtı mektuplarından da haberdarız. Bir taraftar heyetlerimizle kongre üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD yönetimi de kararlı bir şekilde duruş sergiler ve kongre üzerinde birlikte çaba sarf edersek bunu aşabiliriz.

İki ülkenin NATO üyeliğinin F-16 alımına şart koşulması doğru olmaz. İkisi farklı konu, kendi temelinde süren müzakereler var. Ya da şartlara bağlanarak bizim F-16 almamız mümkün olmaz. Elimizin kolumuzun bağlanmaması lazım.

F-35 programının ortağıydık ama CATSA yaptırımları sebebiyle Türkiye tek taraflı olarak programdan çıkarıldı. Bu bizim kararımız değildi. Ödediğimiz 1,4 milyar dolarlık rakam var. Dolayısıyla Türkiye programda olmadığına göre bu paranın geri ödenmesini beklemek en doğal hakkımız. Bu konuda da müzakereler devam ediyor. Bir an önce bunun neticeye ulaşmasında fayda var.”

"Türk-ABD ilişkilerinde birçok görüş ayrılığı var, S-400, Suriye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi. Deprem sonrasında ABD'nin desteğini görüyoruz, bu ilişkileri olumlu etkiler mi?" sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Zor günlerdeki dayanışma önemli. ABD ile görüş ayrılıklarımız belli, ilişkilerimizi geliştirme arzumuz ortada. Yunanistan Dışişleri Bakanı geldiği zaman dediğim gibi bizim ilişkilerimizi geliştirmek için zor günleri, felaketleri beklememize gerek, samimi adımlar atmamız gerek" dedi.

Blinken ise "Türkiye ve ABD uzun zamandır ikili ilişkiler ve bölgesel konularda ortak çalışmaktadır. F-16 konusunda tarih veremiyorum ama hükümet olarak aynı fikirdeyiz. Bu çok önemli bir konu bizim için, NATO'nun ortak harekat kapasitesinin artırmak için. İsveç ve Finlandiya'nın en kısa sürede katılmasını diliyoruz" dedi.

Blinken, "ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek konusunda Türkiye'nin endişesi mevcut. Bu endişeleri görüştünüz mü?” sorusunu şöyle yanıtladı:

"Türkiye'nin güney sınırıyla ilgili meşru güvenlik endişelerini anlıyoruz. Eminim Türkiye de bizim IŞİD konusundaki güvenlik endişelerimizi de aynı şekilde anlıyordur."

Blinken, IŞİD'ın tekrar alan kazanmasının engellenmesi konusunda Türkiye ile çalıştıklarını kaydederek, "Her iki konuya da, her iki endişeye de aynı şekilde yanıt veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Biz herhangi bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütüyle iş birliğini yapmanın her zaman çok büyük hata olduğunu söylüyoruz. PKK-YGP'nin DEAŞ'la mücadele ettiği iddiası doğru değil. Bizim güçlü NATO müttefikleri olarak her türlü terör örgütüyle mücadele etmemiz gerek. Bugün NATO için birinci tehdit Rusya, ikinci tehdit terör. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmemiz gerek. Bu konuda maalesef somut bir adım göremedik. Vardığımız mutabakatları uygulamamız gerek. Deprem, siyasi bir konu değil insani bir konu değil. Depremden etkilenen Suriyelilere yardım etmek insani görevimiz. O bölgeye yardım etmek isteyenlere yardım etmemiz insani görevimiz. İnsani yardımlar konusunda iş birliğimiz devam edecek" dedi.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı