BERLİN KONFERANSI’NIN SONUÇ BİLDİRGESİ HAFTER’İN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ
DÜNYA 20.01.2020 11:25:00 431 0

BERLİN KONFERANSI’NIN SONUÇ BİLDİRGESİ HAFTER’İN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ

Libya Konferansı Sonuç Bildirgesi’nde, Hafter’in desteklediği Libya Temsilciler Meclisi’nin onayladığı tek, birleşik, kapsayıcı ve etkin bir hükümetin kurulmasının desteklendiği belirtildi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in arabuluculuk ettiği, 11 ülke lideri, uluslararası örgütler ve Libya’da çatışan tarafların katılımıyla Berlin’de gerçekleşen Libya Konferansı’nda ateşkesin sağlanması, siyasi çözüm sürecinin başlatılması ve fiilen delinen silah ambargosunun uygulanması için neler yapılacağı tartışıldı.

Toplantı sonrasında yayınlanan SONUÇ BİLDİRGESİ’ni imzalayan ülke ve uluslararası kuruluşlar, Libya'daki gerilimin azaltılması, tansiyonun düşürülmesi ve kalıcı ateşkes için çabalarını yoğunlaştırma sözü verdi.

Çatışmalarda kullanılan top bataryaları ya da hava araçlarının da geri çekilmesi çağrısı yapılıyor ve "Çatışma içerisindeki tarafların ya da onlara destek verenlerin Libya topraklarında ve hava sahasındaki tüm askeri hareketliliklerini sonlandırması" çağrısı metinde yer alıyor.

Ateşkesin gözetimi için ise Birleşmiş Milletler'in teknik komisyonlar oluşturacağı ifade ediliyor.

Ateşkes şartlarını ihlâl edenlere de, BM Güvenlik Konseyi tarafından yaptırımlar uygulanması çağrısı yapılıyor.

Bölgesel aktörlerin de müdahalesiyle savaşın tırmanarak yeni bir mülteci dalgasına yol açması, uluslararası cihatçı teröre yeni bir zemin sunması ve petrol anlaşmaları ile ticaretini riske atması temel kaygıları oluştururken, savaşın askeri üstünlüğü elde tutan tarafı, Tobruk Temsilciler Meclisi’ni destekleyen Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter’e bağlı güçler konferans öncesinde petrol akışını tamamen durdurdu.k

BİLDİRGE   HAFTER’İN ELİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Libya Konferansı Sonuç Bildirgesi’nde, Libya Temsilciler Meclisi’nin onayladığı tek, birleşik, kapsayıcı ve etkin bir hükümetin kurulmasının desteklendiği belirtilirken, Libya Siyasi Anlaşması’nın siyasi çözüm için önemli bir yol haritası olduğu kaydedildi.

Bidirgenin en dikkat çekici yönlerinden birisi  “Tek meşru organ Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’dir” şeklindeki yaklaşımların aksine inisiyatifi Hafter’in desteklediği Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ne veriyor olması.

“Merkezi ve sivil otoritenin kontrolünde birleşik bir Libya ulusal güvenlik sisteminin kurulmasını destekliyoruz” ifadesine yer verilen bildirgede, bu çerçevede polis ve askeri güçlerin tek otorite altında birleşmesi gerektiğinin altı çizildi.

Ülkedeki askeri üstünlüğün Hafter’de olduğu, UMH’ye bağlı milislerin konumunun ise tartışmalı olduğu düşünüldüğünde bu madde de Hafter’in elini güçlendiriyor.

Bildirgede, ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek ve denetleyecek teknik komiteler kurması için Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunulurken, aynı zamanda BM’nin taraflar arasında ateşkes müzakerelerini kolaylaştırıcı rol oynaması talep edildi.

Bildirgede, “Ateşkesin başlamasından itibaren taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadesine yer verildi.

Libya’da tüm taraflara özgür, kapsayıcı ve adaletli seçimlerle geçiş sürecini sonlandırmaları için çağrı yapılan bildirgede, “Libyalılar tarafından yürütülen kapsayıcı siyasi sürece” tekrar dönülmesi talebine yer verildi.

Bildirgede, “BM himayesinde Berlin zirvesi sonrasında koordinasyonu sürdürmek için bir Uluslararası İzleme Komitesi oluşturuyoruz” denildi.

Berlin Konferansı’na katılan tüm tarafların ve uluslararası örgütlerin dahil olacağı Komitenin BM öncülüğünde koordinasyonu sağlayacağı belirtilen bildirgede, üst düzey yetkililerin katılımıyla aylık toplanacak Komitenin uzmanlar düzeyinde de 4 teknik çalışma grubu içereceği aktarıldı.

Tüm bunlar da BM’nin silah ambargosunu delerek Libya’ya müdahalede bulunan istediği gibi inisiyatif almasına imkan tanımayan bir durum anlamına geliyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu