ASGARİ ÜCRETTEN VERGİYİ KALDIRAN HÜKÜMLERİN GEREKÇESİ BELLİ OLDU
SİYASET 18.12.2021 14:35:00 784 0

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİYİ KALDIRAN HÜKÜMLERİN GEREKÇESİ BELLİ OLDU

Teklifte, asgari ücretin üzerinde elde edenlerin maaşlarından asgari ücret kadarlık kısmından vergi alınmayacağına ilişkin hüküm yer almadı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücret ilk açıklandığında, asgari ücretin üzerinde gelir elde edenler için ödenen ücretin, brüt asgari ücret kadar kısmının da (yani 5004 liralık kısmının)  gelir vergisinden muaf olduğu bildirilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Net asgari ücrette bir önceki yıla göre % 50’nin üzerinde artış yapıldı. Tarihi bir mutabakat ile sosyal devlet olmanın gereği olarak yapısal bir dönüşüm sağlandı” demiş ve  “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanının duyurduğu düzenlemeyi de içeren Gelir Vergisi ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ve 95 AK Parti milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.

13 maddelik teklifin genel gerekçesinin, asgari ücret üzerinden gelir ve damga vergisinin kaldırılmasına ilişkin bölümünde, asgari ücret üzerinde halihazırda yıllık ortalama yüzde 3,25 vergi yükü bulunduğuna dikkat çekildi. Gerekçede, şöyle denildi:

“Vergide adalet ilkesinden hareketle çalışanların ekonomik durumlarına katkı sağlanması amacıyla, asgari ücret vergi dışı bırakılarak gelir vergisi ve damga vergisi istisnası sağlanmaktadır.

Ayrıca, brüt ücreti asgari ücretin üzerinde olan ücretlilerin, ücretleri üzerinden yapılan vergi kesintisi nedeniyle ücretlerinin asgari ücretin net tutarının altında kalmaması amacıyla ilave asgari geçim indirimi getirilmektedir.

Yapılan bu düzenlemelere uyumlu olarak Gelir Vergisi Kanununda yer alan diğer ücret gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmaktadır.”

Gelir vergi istisnasından haksız yararlananın vergisi, faiziyle işverenden tahsil edilecek

Teklifteki, asgari ücretten gelir ve damga vergisinin alınmamasına ilişkin 2. Maddesi ile 193 sayılı Kanunun 23’üncü maddesinin birinci fıkrasına yeni bir bent eklenecek.

Buna göre, hizmet sözleşmelerinde aylık asgari ücret karşılığı çalışacağı belirtilen hizmet erbabından, ücret ve ücret sayılan ödemeleri toplamı ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarını aşmayanların ücretleri gelir vergisinden istisna edilecek. Gelir Vergisi Kanununda sayılan istisna ücretler, damga vergisinden de istisna olduğundan Damga Vergisi Kanununda ayrıca bir değişiklik yapılmıyor. Böylece asgari ücretle çalışan hizmet erbabından gelir ve damga vergisi alınmaması sağlanacak. Ancak; asgari ücretli olarak çalışmadığı veya asgari ücret üzerinde ücret aldığı halde anılan istisnadan yararlanıldığının tespiti halinde, istisna nedeniyle ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte işverenden tahsil olunacak.

Net ücreti asgari ücretin altında kalanlara, fark ödenecek

193 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin beşinci fıkrasında değişiklik öngören Teklifin 3. Maddesine göre, asgari ücretin üzerinde ücret aldığı için gelir vergisi istisnasından faydalanamayanlardan net ücretleri, asgari ücretliye ödenen net ücretin altında kalanlara, aradaki fark çalışanın asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek. Böylece net ücretlerinin asgari ücretin altına düşmemesi sağlanacak.

Teklifin 4. Maddesi ile 193 sayılı Kanunun bazı maddelerinde yapılan değişikliklerle, asgari ücretlilerin ücretlerinin vergiden istisna edilmesi nedeniyle diğer ücretlilerin ücretlerinin de tüm ücretliler gibi değerlendirilmesi sağlanacak.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,24% -0,12
  • EURO

    34,64% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2390,38% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli