ANA KONTEYNER AKTARMA LİMANI’NIN YUMURTALIK’A ALINMASINA MERSİN’DEN TEPKİ
SİYASET 19.09.2022 08:01:00 1755 0

ANA KONTEYNER AKTARMA LİMANI’NIN YUMURTALIK’A ALINMASINA MERSİN’DEN TEPKİ

Mersin’in ihracatını ve ekonomisini 5-10 kat daha fazla kapasiteye çıkaracağı bildirilen bu yatırımın 10. Stratejik Planda yer almasına rağmen, 11. Stratejik Plandan Mersin adının çıkarılmasının nedeni sorgulanıyor

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) MERSİN Şubesi’nin Cumhuriyetin 100. Yılına girerken Halkla Buluşma Toplantıları'nın 3.sünün yapıldığı panelde,  Mersin Deniz Ticaret Odası(DTÖ) temsilcisi olarak konuşan Atahan Çukurova tarafından  Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı'nın Adana’nın Yumurtalık ilçesine yapılacağını öğrenilmesi toplantıda  büyük şok etkisi yarattı! Ve panelin seyrini değiştirdi. Toplantıda bu durumun Mersinli siyasetçiler tarafından derhal açıklığa kavuşturulması istendi.

Cumhuriyetin 100. Yılına girerken ADD Mersin Şubesi’nin Halkla Buluşma Toplantıları'nın 3.sü MTSO Toplantı Salonu'nda nitelikli bir katılımla, CHP İl Başkanı Adil Aktay, Zafer Partisi İl Başkanı Ahmet Alaca ile çeşitli STK ve demokratik  kitle örgütlerinin başkanlarının katılımıyla  16 Eylül 2022 günü gerçekleştirildi. Toplantıya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Ayhan Kızıltan, Mersin Deniz Ticaret Odası adına Atahan Çukurova, TMMOB Geçmiş Dönem MYK Üyesi, Sabri Konak, Araştırmacı Yazar Abdullah Ayan, ADD Mersin Şubesi Başkanı ve Oturum Yöneticisi Serdar Erkan katılmıyls yapıldı.

Toplantıda, Mersin'in Kalkınma Planlarında yer alan Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı'nın Adana’nın Yumurtalık ilçesine yapılacağının  ifade edilmesi üzerine toplantının seyri değişti. ADD Mersin Şubesi Başkanı ve Oturum Yöneticisi Serdar Erkan açıklamalarda bulundu, katılımcılar söz alıp tepkilerini dile getirdiler. Toplantı sonunda MTSO tarafından hazırlanacak bir metnin STK ve Demokratik kitle örgütlerinin imzasına açılması kararlaştırıldı.

''MERSİN'E SAHİP ÇIKMALIYIZ''

Serdar Erkan, ''Mersin’e söz verilen ve Mersin’in hakkı olan “Yeni Ana Konteyner Aktarma Limanı”nın (HUBPORT) Ceyhan /Yumurtalık'a resmen devlet yatırım programına alındığı 16 Eylül 2022 tarihinde  MTSO da yapılan toplantıda Mersin DTO temsilen Yönetim Kurulu üyesi Atahan Çukurova tarafından yapılan açıklama ile ortaya çıkmıştır. Bugünden itibaren tüm  Mersinlilerin Mersin’e sahip çıkarak siyaset kurumuna baskı yapması gerekiyor. Haydi Mersin! Mersin’in ve çocuklarımızın kaderinin belirlendiği günlerdeyiz. Ya şimdi, ya hiçbir zaman!'' dedi.

''BU YATIRIMI KİMLER ENGELLİYOR?''

Temel karakteri bir Liman Kenti olan Mersin’in ihracatını ve ekonomisini 5-10 kat daha fazla kapasiteye çıkaracak olan bu yatırımın 10. Stratejik Planda yer almasına rağmen, 11. Stratejik Plandan Mersin adının çıkarılmasının nedeni soran Erkan, ''Mersin’in rekabet koşullarını, liman elleçleme kapasitesini, ihracaat kapasitesini ve uluslararası rekabet koşullarını olumlu etkileyecek sonuçta Mersin’i şahlandıracak olan bu yatırımı kimler veya hangi lobiler engelliyor? Mersin'in Yeni Ana KonteynerAktarma Limanı'na (HUBPORT) ihtiyacı olduğu 2000 li yollardan beri gündeme gelmektedir. Mevcut Liman yeterli gelmemektedir. Hatta mevcut limanı kiralayan firmanın 2009 yılında yaptırmış olduğu Araştırmada raporunda  projesinin sonuç bölümünde , mevcut limanın gelecekte yeterli olmayacağı daha büyük bir aktarma limanına ihtiyaç olduğu vurgulanmaktadır.Ancak Atatürk Parkına doğru genişleme yatırımında doğru bir tercih değildir. Yerel girişimler Yeni Limanı projesi birkaç yıl içinde bu hayata geçirebilir. Yeni Ana Konteyner Aktarma limanı yapıldığı gün Mersin Dubai ile İspanya arasında kalan bölgede , Akdeniz'in en önemli lojistik üssü ve aktarma limanı olacaktır. Ana konteyner limanı faaliyete geçtiği gün Mersin tüm Akdeniz'in cazibe merkezi olacak kişi başı milli gelir bugünün iki katına çıkacaktır. Bu yatırımın Adana'ya  gitmemesi için Mersinli siyasetçilere ve siyasi kurumlara Mersinliler olarak baskı ve etki yapmamız gerekiyor, aksi halde Mersin giderek net göç vermeye devam eder ve artacak niteliksiz göçün etkisiyle tekrar balıkçı köyü karakterine döner.'' şeklinde konuştu.

MERSİN YİNE CEZALANDIRILIYOR MU?

2000’li yıllardan beri yılan hikayesine dönen, bugüne kadar, AKP iktidarının  tüm bakanlarının her defasında yalanlayıp  Mersin’de yapılacağını ifade etmelerine 10. stratejik planda Mersin’de yapılacağının vurgulanmasına rağmen, rağmen,  11. Stratejik Planda  ‘Doğu Akdeniz’de Ana Konteyner Aktarma Limanı’ yatırımı ifadesi ile muğlaklaşmıştır , Ancak iktidarın aldığı bu son karar ile yatırımın Adana’ya taşınması , ülkemiz için ticari ve uygulama açısından  çok risklidir. Çünkü;

öncelikle , uluslararası aktarma limanı olması  nedeniyle jeostratejik açıdan avantajlı bir konumda olan Mersin’den  daha doğuya kaydırılması uluslararası gemi taşımacılığının güzergahını uzatmaktadır. Öte yandan  uygulamaya geçen bu yatırımın Botoş’ın gaz ve petrol yükleme hatlarına çok yakın olması nedeniyle. İŞGÜVENLİĞİ ve SİGORTA AÇISINDAN  ÇOK RİSKLİ bir bölgededir. Sonuçta Adana/Ceyhan’da  yapılacak Aktarma Limanı Yatırımı, hatta çalışacak yüksek tonajlı  gemilerin, gerek Sigortalanması, gerek güzergah  uzunluğu gerek jeolojik alt yapı gerekse, İŞGÜVENLİĞİ RİSKİ nedeniyle, Çandarlı ve Filyos yatırımları gibi atıl bir yatırım olmaya  mahkumdur. Bilime,  tekniğe ve ticari deniz jeopolitiğine aykırı bir karar olan bu yatırımın derhal gözden geçirilerek durdurulması  için iktidarı ve siyaset kurumunu, kamu yararına çalışan bir dernek olmamız sıfatıyla uyarıyoruz. Serdar Erkan, bu kararı alarak, Mersin’i cezalandırdıklarını düşünenler, bu yanlış karardan dönüşmemesi halinde, kentin ve ülkemizin  gelişmesine engel olarak,  bu ülkenin kaynaklarını   israfına neden olmsktan  dolayı,

 gelecek yıllarda ve tarih önünde yargılanarak  vicdanlarda suçlu bulunacaklardır’ Ancak bugünde Mersinlilerde kendilerine yalan söyleyenleri  unutmayacak demokratik olarak sandıkta tepkilerini mutlaka göstereceklerdir’ diye sözlerini tamamladı.

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı