“AKP’NİN ANAYASA HAZIRLAMA EHLİYETİ YOK”
SİYASET 11.02.2021 12:59:00 579 0

 “AKP’NİN ANAYASA HAZIRLAMA EHLİYETİ YOK”

TKP’li Okuyan, “Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı var ama öncelikle yeni bir düzene ihtiyacı var. AKP iktidarında yapılacak herhangi bir Anayasa Türkiye’yi daha da geriye götürür,” dedi

Kemal Okuyan'la Gündem’ programının bu haftaki konuğu gazeteci İskender Özturanlı oldu.

Özturanlı'nın gündemle ilgili sorularını yanıtlayan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan özellikle yeni anayasa tartışmaları konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Özturanlı AKP’nin reform paketinden sözü açarak, konuyu yeni anayasa tartışmalarına getirdi ve Okuyan’a bu konudaki düşüncelerini sordu.

Okuyan AKP’nin bir yandan ekonomik sorunlar, diğer yandan dış politikada ve içerde sıkışıklık yaşamasından kaynaklanan bir gündem değiştirme çabasında olduğunu, bununla birlikte Anayasa meselesinin aynı zamanda AKP’nin ülkede yerleştirmeye çalıştığı Türkiye tasarımında 20 yıla yaklaşan iktidarını tescilleme açısından da ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Düzen muhalefetinde Anayasa konusunda her partinin kendi önceliği olduğunu ve gerisiyle ilgilenilmediğini belirten Okuyan, AKP’nin bu tartışmayı açarak karşısındaki düzen muhalefetini bölme konusunda yeni bir hamle hedefiyle hareket ettiğini ifade etti.

"Anayasa tartışmalarında çizgiyi baştan çekmek gerekiyor"

AKP’nin anayasa hazırlama ehliyeti olmadığını söyleyen Okuyan, baştan bu çizgiyi çekmenin önemine vurgu yaptı ve sözlerine şöyle devam etti:

“AKP 19 yıldır iktidarda, Anayasa’yı delik deşik etmiş, mevcut Anayasa’yı zaten uygulamıyor. Anayasa bir toplum sözleşmesidir. Siz ona uymayı taahhüt edersiniz. Üstelik 12 Eylül Anayasası’nı değiştireceğiz diye bambaşka ekler yaptılar, daha iyiye gitmedi. Evet Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı var ama öncelikle yeni bir düzene ihtiyacı var. AKP iktidarında yapılacak herhangi bir Anayasa Türkiye’yi daha da geriye götürür. Denmeli ki; AKP iktidarında yeni bir anayasa yapılamaz. AKP mevcut anayasaya zaten uymuyor, peki neden yeni anayasa istiyor. Çünkü ek bazı kazanımlardan kuvvet alma ihtiyacı duyuyor. 12 Eylül anayasasında çok acımasız bir hüküm var. ‘Türkiye, demokratik, laik bir sosyal hukuk devletidir.’ ‘Hiçkimse kutsal din duygularını istismar edemez’ gibi hükümler var anayasada hâlâ. Laiklik hükmü AKP’nin canını sıkıyor ama bunu sadece laiklik hükmünü çıkararak yapamaz ve bu yüzden yeni bir anayasa yapmak istiyor.”

Okuyan AKP’nin laikliğe müdahalesini parlamentodaki partilerin görmezden geldiğini söyledi ve Kılıçdaroğlu’nun “Laiklik tehlikede değildir” açıklamasını hatırlattı ve normal şartlar altında hali hazırda parlamentodaki neredeyse tüm partilerin laiklik karşıtı faaliyetten kapatılmaları gerektiğini belirtti.

Dün yeni göreve gelen Ayasofya imamının ve aynı zamanda muhalefette yer alan Saadet Partisi’nin ‘1921 ruhuna dönme’ isteğinden bahseden Okuyan, bu tartışmaların gündeme geleceğini ve toplumda ne kadar direnç oluşacağını gözlemleyeceklerini söyledi ve laiklikle ilgili herhangi bir revizyon tartışmasına çok sert tepki verilmesi gerektiğini ekledi.

Okuyan ‘memleketin bir sürü derdi arasında, tek dert laiklik mi?’ sorusuna şöyle yanıt verdi:

“AKP zaten her şeyi halletti, derdi burası. Buradan kurtulurlarsa bir sonraki adımın hukuk sistemine dini referansların sokulması olacağını düşünüyorum. Hilafetin gündeme gelmesi de mümkündür, bunu laiklik hâlâ engelliyor. Diğer konular 12 Eylül Anayasası’nda çözüldü. Grev hakkı örneğin, Anayasa’da yer verilmiş ama öyle şartlara bağlanmış ki fiilen yasaklanmış durumda.”

Okuyan, anayasaların devrimlerden ya da karşı devrimlerden sonra yenilendiğini söyledi ve 12 Eylül anayasasının bir karşı devrim ürünü olduğunu ve bir karşı devrim anayasasından başka bir karşı devrim anayasasının yapılamayacağını belirtti. Okuyan artık sıranın devrimci bir iktidara geldiğini söyledi ve Türkiye’de emekçi halkın anayasa yapabilecek yetkiyi eline geçirmesi gerektiğini söyleyerek ancak bundan sonra dünyanın en eşitlikçi, özgürlükçü anayasasının hazırlanabileceğini ileri sürdü.

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı