ABD,
DÜNYA 16.03.2023 07:22:00 777 0

ABD,"Rusya daha saldırgan hale geldi"

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley,Rusya'nın gittikçe daha saldırgan hale gelen askeri davranışının bir parçası olduğunu ve Rus savaş uçağının tacizinin kasıtlı olduğunu belirtti.

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, ABD insansız hava aracının Rus savaş uçağının tacizinin ve çarpmasının ardından denize düşmesi olayıyla ilgili konuştu. Milley olayın Rusya'nın gittikçe daha saldırgan hale gelen askeri davranışının bir parçası olduğunu ve Rus savaş uçağının tacizinin kasıtlı olduğunu belirtti.
Genelkurmay Başkanı Milley insansız hava aracının Karadeniz'e düşmesinin ardından muhtemelen parçalandığını ve insansız hava aracı denizin yaklaşık 1500 metre dibine düştüğü için de enkazına ulaşılmasının zor olacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı'nda basın mensuplarına konuşan Milley ABD'nin düşürülen insansız hava aracında "değerli" bir şey olmaması için gereken önlemleri aldıklarını belirtti. ABD Genelkurmay Başkanı Rus mevkidaşıyla görüşmeyi planladığını kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de gün içinde yaptığı açıklamada insansız hava aracı denize düşürülmeden önce operatörlerin istihbarat toplama açısından bir fayda sağlanmaması amacıyla drone'daki elektronik verilerin silinmesine yönelik adımları attığını belirtmişti.

"Bölgede gemimiz yok ama çok sayıda müttefikimiz var"

Genelkurmay Başkanı Milley Rus pilotların insansız hava aracını vurmayı amaçlayıp amaçlamadıklarının net olmadığını söyledi.

Rus savaş uçağının tacizinin kasıtlı olduğunu ancak uçağın insansız hava aracının pervanesine çarpmasında kasıt olup olmadığının belirsiz olduğunu kaydetti.

ABD Genelkurmay Başkanı Karadeniz'de insansız hava aracının enkazına ulaşılıp ulaşılamayacağına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, "Bölgede gemimiz yok. Ancak bölgede çok sayıda müttefikimiz ve dostumuz var. Enkaza ulaşma operasyonlarımızı yürüteceğiz. (Enkaz) ABD'nin mülkü" ifadelerini kullandı.

Rusya'dan "Yaşananlar ABD'nin doğrudan müdahil olduğunu gösterdi" iddiası

Rusya ise olayın ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan müdahil olduğunu gösterdiğini savundu.

Kremlin Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, "Amerikalılar askeri operasyonlarda yer almadıklarını söyleyip duruyorlar. Yaşananlar ABD'nin bu faaliyetlere doğrudan katıldığını doğrulayan bir gelişme" ifadelerini kullandı.

ABD ve Rusya savunma bakanları görüştü

Washington ve Moskova arasındaki ilişkilerin en düşük seviyede olduğu bir dönemde iki ülkenin savunma bakanları telefonda görüştü.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile birlikte Pentagon'da basın mensuplarına konuşan Savunma Bakanı Lloyd Austin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin ayrıntı vermedi.

Moskova da görüşme talebinin ABD'den geldiğini belirtti; ancak görüşmeye ilişkin başka bir ayrıntı paylaşmadı.

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov ise Washington'u Kiev'in Rusya'ya karşı kullanabileceği istihbaratı toplamak amacıyla insansız hava aracı kullanmakla suçladı.

ABD ordusu dün yaptığı açıklamada Rusya'ya ait bir savaş jetinin ABD'ye ait casus İHA'lardan biri Karadeniz üstünde uçtuğu sırada aracın kanadına çarparak kırdığını ve düşmesine neden olduğunu bildirmişti.

Rusya ise İHA'nın düşmesinden sorumlu olduğunu reddetmiş, ABD ile ilişkilerinin en düşük seviyeye gerilediğini belirtmişti.

MQ-9 insansız hava aracı 20 metre kanat açıklığına ve yaklaşık 11 metre uzunluğa sahip. Askeri İHA, silahlı değilken yaklaşık 2220 kilogram ağırlığında.


Kremlin Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev Rossiya 1 televizyonuna yaptığı açıklamada ABD İHA'sı için "Ele geçirip geçiremeyeceğimizi bilmiyorum ancak yapılması gereken bu ve kesinlikle bunun için çalışacağız. Umarım başarılı oluruz" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Washington'la düşen İHA konusunda üst düzey bir temas olmadığını belirtti ve ikili ilişkilerin en düşük seviyesinde olduğunu ekledi. Peskov, Rusya'nın yapıcı diyaloğu hiçbir zaman reddetmediğini, şimdi de reddetmeyeceğini kaydetti.

"Düşen İHA geri alınamayabilir"

Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ise İHA'nın asla ele geçirilememesinin mümkün olduğunu ancak ABD'nin Rusya'nın araçtan yararlı istihbarat bilgileri elde etme yetisinin sınırlı olması için önlem aldığını söyledi.

Kirby CNN televizyonuna verdiği röportajda, düşen İHA için "Aracı düştüğü Karadeniz'in çok derin sularından geri alabileceğimizden emin değilim. Geri almak için çalışma yapıp yapamayacağımızı değerlendiriyoruz. Yapamayabiliriz" diye konuştu.

ABD'ye ait İHA'nın Karadeniz üstünde düşmesi, ABD ve Rusya arasında Ukrayna konusunda doğrudan çatışma riskini ilk kez bu kadar gözler önüne sermiş oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov'u çağırarak yaşanan olaydan duyduğu kaygıyı dile getirmişti.

Kirby, "Rus Büyükelçi'ye tamamen yasal yollardan uçan ve ulusal güvenlik çıkarlarımızı destekleyen görevler yürüten ABD varlıklarının yakınında uluslararası hava sahasında uçarken daha dikkatli olmaları gerektiği mesajını verdik dedi.

RIA haber ajansı Antonov'un ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki toplantının yapıcı geçtiği ve Moskova için olayın olası sonuçlarını konuşmadıkları sözlerini aktardı.

Amerikalı yetkililer ABD'nin bölgedeki uluslararası sularda misyonlarına devam edeceğini vurguladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'nın silahlandırılması konusunda müttefiklerle yapılan yıllık sanal konferansın açılışında "Askeri uçaklarını güvenli ve profesyonel bir şekilde kullanmak Rusya'nın görevidir" dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı