700 Bin Kamu İşçisi Sözleşmede Salı Gününü Bekliyor
EKONOMİ 7.05.2023 09:47:00 578 0

700 Bin Kamu İşçisi Sözleşmede Salı Gününü Bekliyor

Her yıl Temmuz ayında yapılan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmeleri 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler nedeniyle bu yıl erkene çekildi.

Toplu İş Sözleşmesi 365 bini asgari ücretle çalışmakta olan 700 bine yakın kamu işçisini kapsıyor.

Türkiye’nin en büyük iki işçi konfederasyonu Türk-İş ve Hak-İş’ten heyetler, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün görüşmeleri kapsamında dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştü.

Türk-İş Başkanı: “Aileleriyle 4 milyon kişi hükümetten rakam bekliyor”

Dört saat süren görüşmelerden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işçi kesiminin seçimlerden önce bir ücret artışı talep ettiğini söyledi.


Türk-İş Başkanı, “Aileleriyle birlikte 4 milyonluk bir topluluk bizden bugün bir rakam bekliyor. Bizden de değil hükümetten bekliyor. Arzumuz şuydu; bugün buraya çıkalım, ‘şunu verdiler’ diyelim. Verirlerse uygun bir rakam ne ala vermezlerse biz bu meseleyi seçimden önce bitireceğiz diye bir ayet yok. Salı son olur, salıdan sonra zaten bu meseleyi görüşmenin bir anlamı kalmaz. Salı günü inşallah bizim önümüze taban ve tavan ücretle ilgili bir rakam getirirler. İdari maddelerde takıldığımız bir konu var. Onları çözerler. Sözleşmeye bağlı olup bu ücret kime veriliyor? Bu ülke halkına veriliyor. Kime veriliyor? Bu ülkede yaşayan işçiye veriliyor. Neyi konuşuyoruz? 10 bin, 11 bin lirayı konuşuyoruz. Etin 325 lira olduğu bir yerde konuştuğumuz rakamlar bu. Afaki bir rakam istemiyoruz” dedi.

Ergün Atalay, sendikaların kabul etmeyeceği bir rakama konfederasyon başkanlarının imza atmayacağını da dile getirdi.

Hak-İş Başkanı: “Tam bir mutabakat sağlanamadı, çabalarımız devam edecek”

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da verimli bir toplantı yapmış olsalar da uzlaşma sağlanamadığını vurguladı.

Arslan, “Bu toplantının sonucunda belli bir aşamayı geçtik. Umarım önümüzdeki hafta Sayın Bakan'la tekrar bir araya geleceğiz. Sayın Bakan, TÜHİS (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası), HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ olarak gerçekten bu toplu iş sözleşmesini bir an evvel sonuçlandırmak için çaba sarf ettik. Verimli bir toplantıydı ancak bütün maddelerde bir uzlaşmayı henüz yakalayamadık. Tam bir mutabakat sağlanamadı. Bunun için de çabalarımız devam edecek” diye konuştu.
VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, işçi konfederasyonları bakanlıkla yapılan görüşmelerde şu anda brüt 10 bin lira olan taban ücreti 12 bin 500 liraya çektiler ancak bu rakamın da üstüne çıkılmasını talep ediyorlar.

Prof. Aziz Çelik: “Seçimden önce anlaşacaklarını düşünüyorum”

İşçi hakları ve emek piyasası hakkındaki çalışmalarıyla tanınan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Aziz Çelik, seçimler öncesinde hükümetin 700 bin kamu işçisiyle karşı karşıya gelmek istemeyeceğini söyledi.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Profesör Çelik, “Aslında Türk-İş ve Hak-İş de hükümeti seçim öncesi zorunda bırakmak istemeyecektir. Ancak hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz ay CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ‘İstediğinizi alamıyorsanız imzalamayın, biz istediğiniz zammı vereceğiz’ demişti. Bu nedenle hem hükümet tarafı ‘700 bin işçinin talepleri karşılanamadı’ fotoğrafı vermek istemez hem de Türk-İş ve Hak-İş bu kadar kritik seçimde yıllardır çalıştıkları hükümeti zorda bırakmayı tercih etmeyecektir. Çünkü bunun bedeli olur. İşçinin talebi brüt 27 bin 500 liraya geliyor. Hükümetin geldiği nokta bunun altında. Ama ben bir şekilde seçimden önce anlaşacaklarını düşünüyorum” dedi.
İşçilerle, bakanlık arasındaki görüşmeleri yakından izleyen muhalefet ise konfederasyonları içlerine sinmeyen teklifi kabul etmemeleri konusunda motive etmeye çalışıyor.

CHP’li Ağbaba, “İktidara gelir gelmez ne kaybınız varsa hesaplayacağız. Hak ettiğiniz zammı vereceğiz” demişti.

Görüşmeler öncesi bir açıklama yapan CHP’nin İşçi Sendikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kamu işçisinin hak ettiği zammı iktidarın el değiştirmesi halinde verileceğini söylemişti

Ağbaba, “Kamu işçileri, ilk 6 ay için yüzde 45 artı yüzde 15 refah payı istiyor. İktidar ise bu sefaletin ortasında, sıkılmadan yüzde 30 teklif ediyor. Türkiye’de yoksulluk sınırı, 30 bin TL’yi geçti. Açlık sınırı 10 bin TL’yi buldu. Gerçek enflasyon yüzde 112. Resmi verilere göre Avrupa’nın en yüksek gıda enflasyonuna sahibiz. Türkiye’deki tüm işçi ve emekçileri yıllardır yoksullaştıran iktidar, 700 bin kamu işçisini aylardır bekletiyor, yoksullaştırıyor. ‘Enflasyonun belini kırdık, kırdık’ dediler, bir kilogram etin kilosu bir ayda 400 TL’ye yaklaştı. Bu şartlarda işçilere reva gördükleri zam oranı ise yüzde 30. İktidar, işçilerle adeta alay etmektedir. Bu sözleşmenin altına imza atmayın. Bekleyin, 14 Mayıs’ta iktidara gelir gelmez oturacağız, ne kaybınız varsa tek tek hesaplayacağız. Hak ettiğiniz zammı sizlere vereceğiz” demişti.(Kaynak:Hilmi Hacaloğlu/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı