2. ARATOS FELSEFE GÜNLERİ YAPILDI
KÜLTÜR SANAT 13.05.2016 13:27:35 1430 0

2. ARATOS FELSEFE GÜNLERİ YAPILDI

FELSEFENİN ÇAĞRISI: ?İNSAN ÖZGÜRLEŞMELİDİR?

 

?2.Aratos Felsefe Günleri?, çeşitli üniversitelerden 9 akademisyenin ve çok sayıda dinleyicinin katılımıyla yapıldı. Aratos Kültür Sanatevi´nde gerçekleştirilen etkinlikte, ?Felsefenin Penceresinden Çağımız ve Sorunları?nı tartışıldı.

 Felsefenin toplumsal sorunlarla ilişkisini Nihilizm, özgürlük, özgürleşme, medeniyetler çatışması, şiddet açısından ele alınarak, dünyayı felsefe yoluyla anlamanın daha yaşanılır kılmak için önemli bir etkinlik olduğu vurgulandı.

/resimler/2016-5/13/1329515122925.jpg

İlki 2007 yılında Tarsus´ta St. Paul Kilise´sinde gerçekleştirilen ?Aratos Felsefe Günleri?nin 2.´si geçtiğimiz günlerde yapıldı.

Bu yıl ki konusu ?Felsefenin Penceresinden Çağımız ve Sorunları? olan. ?Aratos Felsefe Günleri?, Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi Felsefe Bölümleri, Türkiye Felsefe Kurumu ve Aratos Dergisi Kültür Sanatevi tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Aratos Felsefe Günleri, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık´ın ?Güneşin Sofrasındayız? başlıklı kişisel fotoğraf sergisinin açılışı ile başladı. Tarsus´ta Aratos Kültür Sanatevi´nin bahçesinde ve konferans salonunda yapılan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, günümüz dünyasında insanlığın yaşadığı eşitsizlikler, çelişkiler, savaşlar, ölümler ve acılara dikkat çekerek, ?Günümüz dünyasının sorunlarını, insan etkinliğini ve nasıl bir gelecekle yüz yüze olduğumuza dair, felsefenin, felsefecinin de bir sözü olmalı. İnsanlığın içinde bulunduğu duruma karşı felsefeciler de bir durum saptaması yapmak dışında sözünü söylemelidir? dedi.

?Aratos Felsefe Günleri?nin ilk oturumda Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muttalip Özcan konuşmasında çağdaş bireyin anlam ve değer probleminden söz ederek, iş, evlilik ve çocuk sahibi olmanın anlam arayışını dolduruyor görünmesinin bir yanılgı olduğunu belirtip Nietzsche´nin bir hastalık olarak nihilizmin yükselişini saptamasının güncelliğini hatırlattı.

Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Çetin Veysal ise özgürleşmenin, tüm aşamalarında varlığını hissettiren sevgi ile geliştirilebileceğine dikkat çekerek, özgürleşmenin ancak toplumsal olarak gerçekleştirilebileceğine iddia etti.

Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü´nden Arş. Gör. Erdem Baykal ise Fransız felsefeci Catherine Malabou´nun Hegel yorumunu merkeze alan konuşmasında düşünürün ?plastiklik? kavramını ve düşünmenin kendisinin plastik oluşunu açıklamaya çalıştı.

İkinci oturumda ise Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü´nden Doç. Dr. Eyüp Erdoğan medeniyetler çatışmasının aslında çağlar çatışması olduğu tezini açıklamaya çalıştı. Aynı bölümden Yrd. Doç. Dr. Cengiz Tosun bilgi, iktidar, güvenlik kavramlarının ilişkisini irdeleyerek devletlerin güvenlik gerekçesiyle özgürlükleri kısıtlama konusundaki istekliliğine dikkat çekti.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Felsefe Grubu Eğitimi Bölümü´nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Günay şiddet ve ölüm kültürüyle yaşamanın yarattığı çıkmazlara değinerek, son günlerde Kilis halkının yaşadığı sorunlarla konuşmasını örneklendirdi. Aynı bölümden Öğretim Görevlisi Celal Gürbüz ise insanlığın ?kök değerlerine? dayanmanın gerekliliğinin altını çizdi. Oturumların başkanlığını Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü´nden Doç. Dr. Erdem Çiftçi yaptı.

Aratos Felsefe Günleri´nde söz alan tüm konuşmacılar felsefenin toplumsal sorunlarla ilişkisini farklı bakış açılarıyla örneklendirdiler. Nihilizm, özgürlük, özgürleşme, medeniyetler çatışması, şiddet, zaman, değer kavramları ekseninde felsefenin çağın sorunlarına ilgisiz görünen etkinliğinin, aksine çağın sorunlarını farklı bir perspektifte görünür kıldığını, egemen zihniyetin dilsel kodlarıyla konuşmayarak bu sorunların asıl karakterlerini ortaya çıkarmaya çalıştığını hissettirdiler. Felsefe yoluyla anlamanın ve anlam yaratmanın dünyayı daha yaşanılır bir hale dönüştürmesinin kısa vadede değerli görünmeyen ama uzun vadede kalıcı etkiler ortaya çıkaran doğasına işaret ettiler.

Aratos Felsefe Günleri´nde konuşmacı olarak yer alan tüm hocalara birer Aratos plaketi takdim edildi. Ardından da senaryosunu Uğur Pişmanlık´ın yazdığı, yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu´nun yaptığı, ?Kölelikten Filozofluğa Epiktetos? adlı belgesel film gösterimi yapıldı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı