SİYASET 11.07.2023 10:55:00 394 0

"1 DOLAR BEŞ YIL ÖNCE, 4 LİRA 53 KURUŞTU, ŞİMDİ 26 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKTI"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak,"Son beş yılda, ‘Tıpkı marş gibi, bayrak gibi ülkemizin gücünü, itibarını, bağımsızlığını simgeleyen Türk lirası’ dolar karşısında yüzde 82 değer yitirdi" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkezi’nde MYK toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi. 
Öztrak, şunları söyledi:

Bugün 10 Temmuz 2023, bundan tam beş yıl önce, frensiz, dengesiz, ayarsız, Erdoğan’ın nevi şahsına mahsus tek kişilik sistemi, Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla icraatlarına başladı. Erdoğan o dönemde seçimlere giderken ‘Verin bu kardeşinize yetkiyi, ondan sonra faizle, şununla, bununla nasıl uğraşılır görün’ demişti. Merkez Bankası’nın tabela faizi, bugün beş yıl önceki yerinde ama vatandaşın bankaya gittiğinde karşılaştığı kredi faizleri aldı başını gitti. O günden bugüne; ihtiyaç kredisi faizi yüzde 24’ten yüzde 44’e, taşıt kredisi faizi yüzde 22’den 36’ya, konut kredisi faizi yüzde 13’ten yüzde 25’e yükseldi. O da kredi verecek banka bulabilirseniz. Yine son beş yılda, ‘Tıpkı marş gibi, bayrak gibi ülkemizin gücünü, itibarını, bağımsızlığını simgeleyen Türk lirası’ dolar karşısında yüzde 82 değer yitirdi. 1 dolar beş yıl önce, 4 lira 53 kuruştu, şimdi 26 liranın üzerine çıktı. Türk lirası aynı dönemde, Bulgar levası karşısında yüzde 81 değer yitirdi.

VATANDAŞIN YAŞADIĞI ENFLASYON İLE TÜİK’İN AÇIKLADIĞI RESMİ ENFLASYON ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK VAR

Beş yıl önce, TÜİK’in makyajlı enflasyonu yüzde 15’ti. Bugün iki katını geçti, yüzde 38’e ulaştı. İstanbul Ticaret Odası’nın yayımladığı Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre, 2018 haziranında yüzde 12 olan enflasyon, bu yılın haziran ayında neredeyse beşe katlanarak yüzde 55’e çıktı. Bağımsız iktisatçıların hesapladığı EN-AG enflasyonu ise yüzde 109. Vatandaşın yaşadığı enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon arasında dağlar kadar fark var. Beş yıl boyunca işbaşındaki tek kişilik hükümet uyguladığı kerameti kendinden menkul politikalarla enflasyonu azdırdı.

ÜLKEDE BİR EKONOMİK SOYKIRIM YAŞANIYOR

Ücret maaş aylık artışlarında kerteriz alınan enflasyonu, TÜİK’e makyajlatarak milletimizi hayat pahalılığına ezdirdi. Beş yıl önce, kilosu 22 lira olan beyaz peynir bugün 156 lira, kilosu 10 lira olan tavuk eti bugün 65 lira, pirincin kilosu 6 lira 19 kuruştu, 49 liraya çıktı. Dana etinin kilosu 47 liradan 343 liraya fırladı. 5 liraya alınan soğan 19 liraya, 4 liraya alınan patates 18 liraya yükseldi. Ama maalesef burada da kalmayacak. Bugünden itibaren başlayan iğneden ipliğe her şeye gelen zam yağmurları, geçtiğimiz beş yılı milletimize mumla aratacak. Beş yıl önce, Merkez Bankası’nın döviz kasasında 31 milyar dolar net döviz rezervi vardı. Şimdi kasa 63 milyar dolar eksi bakiye veriyor. Ülkede sahte istikrar havası basabilmek için Merkez Bankası’nın arka kapısından buharlaştırılan, yüz milyarlarca dolarların ağır faturası bugün milletimize çıkıyor. Ülkede bir ekonomik soykırım yaşanıyor. Beş yıl önce, işsiz sayısı 5 milyon 272 bindi.

İŞSİZLER ORDUSUNA GÜRCİSTAN’IN TÜM NÜFUSU KADAR İNSAN EKLENMİŞ

TÜİK bugün açıkladı. Mayıs ayı itibarıyla işsiz sayımız 8 milyon 567 bin kişi. Bizdeki işsiz sayısı, dünya üzerindeki 95 ülkenin nüfusundan fazla. Beş yılda işsiz sayısı 3 milyon 295 bin kişi artmış. İşsizler ordusuna neredeyse Gürcistan’ın tüm nüfusu kadar insan eklenmiş. Aynı dönemde, bu ucube düzenin başı yoksulluğu da azdırdı. Sosyal yardımlardan yararlanarak hayata tutunmaya çalışan hanelerin sayısı 3 milyon 495 binden 4 milyon 419 bine çıktı. Türkiye’yi uçuracağı söylenen bu rejim Türkiye’yi krizden krize sürükledi durdu. Bu rejimin başı, bugün hala meydanlarda, ‘Türkiye’yi ilk 10 ekonomi arasına sokmaktan’ bahsedebiliyor. Geçmiş olsun… Siz bundan 12 yıl önce ülkemizi bu yıl ilk 10 ekonomi arasına sokma sözü vermiştiniz. Bu sözü tutamadınız. Bırakın ülkemizi dünyada ilk 10 ekonomi arasına sokmayı, dünya sefalet liginde ilk 10 arasına soktunuz. Hala nasıl milletimizin yüzüne utanmadan, sıkılmadan bakabiliyorsunuz?"

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı