19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN!
18.05.2023 11:50:00 1055 0

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN!

MAVİ GÖZLÜ DEV: İstanbul’dan yola çıkan yorgun bir gemi mavi gözlü bir umut taşıyordu güvertesinde. Dört gün sürdü yolculuk, dört gün sonra Samsun’dan bir güneş doğdu ve o güneş sonsuza kadar aydınlatacaktır yurdu.

-Dağ, taş, orman, nehirler ve gökyüzü onu bekliyordu, onu bekliyordu yaralı ceylanlar, kanadı kırık kuşlar, Anadolu’nun yıllardır unutulmuş insanları. Rum ve Ermeni çetelerinden, pontusçulardan kan ağlayan aziz Türk Milleti onu bekliyordu.

-Altı dil biliyordu. Binlerce kitap okumuş, fikir ve düşünce dünyasında şekillenen özgürlük ateşinden bir Anka kuşu gibi yeniden doğacak olan Türk devletinin temelleri kalbinde geliyordu.  

YAZAN: SELİM SAVAŞ KARAKAŞ


Bir rüyanın gerçekleşmesi için Karadeniz’in birkaç gün sakin olması gerekliydi. Sütbeyaz bir sükût beklenemezdi elbette Karadeniz’den, o doğuştan hırçındı, doğuştan asi… Karadeniz’in kanında horon tepen serdarlık vardı. Ama yine de biraz olsun durgunlaşması fena olmazdı. İstanbul’dan yola çıkan yorgun bir gemi mavi gözlü bir umut taşıyordu güvertesinde. İşin kötü tarafı umut da yorgundu ama azim ve vatan sevgisi tüm yorgunluğunun kapılarına kilit vuruyor, şah damarı bir volkan gibi patlıyordu. Mücadele ruhunu daha önce savaştığı cephelerde test etmişti defalarca. Zırh gibi çelikten bir yılmaz azim giymişti üstüne, yanıyordu mavi gözleri alev alev. 
Mavi gözlü dev gözlerini kısarak kartal gibi bakıyordu deliren sulara. Hırçındı hep Karadeniz, o da biliyordu. Küçük ve yorgun Bandırma Vapurunun bu vahşi su darbelerine dayanması pek olası değildi. Ama dayanmak zorundaydı. Mavi gözlü komutanın yanında binlerce yıl öncesinden bir fırtına gibi gelen Dede korkutun nefesi vardı, Mete Hanın, Kürşat’ın, Alparslan’ın, Fatihin zaferi vardı, Bilge Kağanın, Tonyukuk’un, Kül Tigin’in sözleri bir bengü taş gibi yokluyordu beynini. Milyonlarca yıllık Türk bilgeliğinin ve cesaretinin parlayan şavkında Anadolu’ya bir yetim Mustafa Kemal geliyordu. Daha çocukken kaybetmişti babasını, açlık ve yoksulluk içinde okumuş, onlarca savaşta yer almış, kendisini geliştirmiş, aynı Fatih Sultan Mehmet gibi altı dil biliyordu. Binlerce kitap okumuş, fikir ve düşünce dünyasında şekillenen özgürlük ateşinden bir Anka kuşu gibi yeniden doğacak olan Türk devletinin temelleri kalbinde geliyordu.    
Dağ, taş, orman, nehirler ve gökyüzü onu bekliyordu, onu bekliyordu yaralı ceylanlar, kanadı kırık kuşlar, Anadolu’nun yıllardır unutulmuş insanları. 
Rum ve Ermeni çetelerinden, pontusçulardan kan ağlayan aziz Türk Milleti onu bekliyordu. 
9.Ordu Müfettişi göreviyle geliyordu Samsuna, bir sonsuz ışık olmaya geliyordu. Geceyi ikiye bölen şimşekler, damdan düşer gibi yağan yağmur ve fırtınanın korkunç avuçlarında Bandırma Vapuru rotasından ayrılmadan yol alıyordu. 
İstanbul’u işgal eden İngilizlerin Samsun’daki Türk direnişini sonlandırması görevi verilmişti Mustafa Kemal’e. Samsundaki tespiti ise Rum ve Ermeni çeteleri çıbanın başıydı. 
Tespitini İstanbul’a telgraf çekerek bildirecekti:
“Rum ve Ermeni çetelerinin siyasal bir amaca yöneldikleri görülmüştür. Rus işgali başlayınca Ruslardan da destek gören bu siyasi amaçlı ayrılıkçı çete faaliyetleri yurt için daha tehlikeli bir hal almışsa da alınan tedbirlerle amacına ulaşamamıştı. Bölgede faaliyet gösteren İslam çetelerinin kuruluşunda ise hiçbir siyasal amaç tespit edilememiştir. Bununla birlikte mütarekeden sonra Rum çeteleri Pontusçuluk istekleri ile her tarafta taşkınlıklarını arttırmıştır. Pontusçuluk iddiasındaki Rumların çeteleriyle birlikte Samsun’daki Rum komitası ve özellikle Rum Metropoliti Germanos tarafından idare edildiği kesindir.” 
Türk Milletine tavsiyesi ise birlik ve beraberlik içinde olunması, güç birliği yapılmasıydı. Haklıydı çünkü. Haklı olduğu davada hiçbir şeyden korkmazdı.
Dört gün sürdü yolculuk, dört gün sonra Samsun’dan bir güneş doğdu ve o güneş sonsuza kadar aydınlatacaktır yurdu.
(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı