18 Avrupa ülkesi:
2.04.2021 11:26:00 517 0

18 Avrupa ülkesi: "Esed’in savaş suçları cezasız kalmayacak"

18 ülkenin dışişleri bakanıları Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan ortak bildiride, “Ülkelerimiz savaş suçluları ve işkencecilerin cezasız kalmamasını sağlamakla yükümlüdür” şeklinde açıklama yaptılar.

Paris / Şarku’l Avsat
18 Avrupa ülkesinin Dışişleri Bakanları, DEAŞ ve Suriye rejiminin kullandıkları kimyasal silahlar ve diğer insani suçların cezasız kalmayacağına dair söz verdi.

Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Belçika, İrlanda, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Polonya, Slovenya, Bulgaristan, Avusturya, Malta ve Portekiz Dışişleri Bakanları, Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan ortak bildiride, “Ülkelerimiz savaş suçluları ve işkencecilerin cezasız kalmamasını sağlamakla yükümlüdür” şeklinde açıklama yaptılar.

Bakanlar, Suriyede son 10 yılda yaklaşık 400 bin kişinin öldürüldüğünü ve 6 milyondan fazla kişinin maruz kaldıkları sayısız insan hakları ihlalinden kaçarak ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını söylediler.

Rusya tarafından desteklenen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ise, ülkenin kontrolünü tekrar ele geçirmek için uluslararası hukuka aykırı olarak kimyasal silah kullanma suçlamalarıyla karşı karşıya.

Bakanlar konuya dair şu açıklamaları yaptılar: “10 yıldır yaşanan vahşet  tam anlamıyla aydınlatılmalıdır. Uluslararası Ceza Mahkemesinin Suriye'deki şüpheli suçları soruşturmasına ve failleri yargılamasına izin verme çağrımıza devam ediyoruz.”

Bu ciddi savaş suçlarını işleyen faillerin ait oldukları millete ve suçların nerede işlendiğine bakılmaksızın yargılanmalarına izin veren evrensel yargı ilkesi temelinde birçok Avrupa ülkesinde davalar açıldı. Suriye rejimine atfedilen ihlallerle ilgili bir davanın görüldüğü Almanya’daki bir mahkeme Şubat ayında verdiği kararla dünyada ilk kez Suriye istihbarat servisinin eski bir üyesini işlenen söz konusu insanlığa karşı suçlara ortak olmak sebebiyle mahkum etti.

Dışişleri Bakanlarının ortak açıklaması, uluslararası yardım kuruluşlarının Suriye halkına ve komşu ülkelerdeki mültecilere 6,4 milyar dolarlık yardım sözü vermesinin ardından yapıldı. Taahhüt edilen bu rakam BM tarafından belirlenen 10 milyar dolarlık hedeften uzakta duruyor. Öte yandan Kovid-19 salgını ve Suriye lirasındaki devalüasyon gıda fiyatlarının yükselmesine ve yardım talebinin artmasına neden oldu.

Dünya güçlerinin karşı karşıya getiren ve DEAŞ'ın yükselişini ateşleyen çatışmayı sona erdirmek için kalıcı bir barış anlaşması bulma çabaları durdu.

Avrupa ülkeleri, Esed’in çatışmayı sona erdirmek ve çözüme kavuşturmak için gerçek bir siyasi sürece gireceğine dair bir işaret alana kadar toplanan yardım paralarının Suriye'nin yeniden yapılanmasında kulanmaması konusunda ısrar ediyor.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu