?170 ÜLKEYE TÜRK HALISI SERİLDİ, HEDEF BÜTÜN DÜNYA´YA SERMEK?
EKONOMİ 18.01.2016 13:44:07 444 0

?170 ÜLKEYE TÜRK HALISI SERİLDİ, HEDEF BÜTÜN DÜNYA´YA SERMEK?

Hannover´de Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına katılan Türkiye Halı Sektör Kurulu Yönetim Kurulu üyeleri Salahattin Kaplan Başkanlığında yaptığı toplantı sonunda 2015 yılında dünya genelinde 170 ülkeye toplam 2 milyar 16 milyon dolarlık ihracat ge

Almanya´da gerçekleştirilen halı sektör kurulu toplantısına Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Uysal ile yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Halı sektörü için yeni Pazar arayışlarının sürdürülmesi gerektiği yönünde görüş birliği sağlayan sektör kurulu 2015 yılında özellikle Güney Amerika ve Afrika ülkelerinin mercek altına alınması gerektiğini vurgulayarak, bu bölgelerde ticari faaliyetlerin arttırılması için gerekli girişimlerin yürütülmesine karar verildi.

2016´da halıcılar 7 kıtaya çıkarma yapacak

2015 yılı verilerinin bir önceki yıla oranla %14.4 düşüşle 2 milyar 16 milyon dolar olduğunu ifade eden Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan 2016 yılı beklentilerinin daha yüksek olduğunu ifade ederek 170 ülkeye gerçekleştirilen ihracatta Pazar payının artırılması ve tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra uluslar arası fuarlarda daha etkin rol alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

2015 yılında gerçekleştirilen ihracatta en önemli ülkenin Suudi Arabistan olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Kaplan şunları söyledi:

 ?2015 yılında Türkiye genelinden toplam 170 ülkeye halı ihracatı yapılmıştır. Gerek makine halısı gerekse el dokuma halı pazar payının arttırılması için 2016 yılı bizler için adeta seferberlik yılı olarak nitelendirilmelidir. Firmalarımızın ve ihracatçılarımızın yıl boyunca özellikle hedef pazarlar üzerindeki çalışmalarını sıklaştırması, mevcut pazarlardaki pazar payının arttırılması ve yeni pazarlar bulunabilmesi için koordineli olarak çalışmaları yürütmesi gerekmektedir. 2015 yılında ki en büyük halı alıcı ülkesi Suudi Arabistan olmuştur. Bunu ABD, Irak, Almanya, Birleşik Kırallık Libya, Mısır ve Birleşik Arap Emirliği takip etmektedir. ABD, Irak, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Almanya ve İngiltere gibi büyük alıcıların yanı sıra daha küçük ve uzak bölgelerdeki Mozambik, Namibya, Benin, Burkina Faso, Kongo. Guyana, Jamaika, Peru, Uruguay, Tanzanya, Zambiya ve Peru gibi 170 ülkeye Türk halısı ihracatı gerçekleştirilmiştir.?

?Yaşanan olumsuzlukları avantaja çevirebiliriz?

Türkiye Halı Sektör Başkanı Selahattin Kaplan, 2015 yılında halı ihracatının küçümsenemeyeceğini de ifade ederek yaşanan olumsuzlukları avantaja çevirmeleri gerektiğinin altını çizerek Türkiye´de ihracat kültürünün geliştiğini ve ihracatçıların sadece komşu ülkeleri pazar olarak görmeyip dünya genelini baz aldıklarını hatırlattı. Geçen yılın hem Türkiye hem de dünya için sıkıntılı geçtiğini belirten Kaplan, "Yaşanan olumsuzluklara rağmen çok da kötü durumda değiliz. Bundan sonra önümüze bakıp daha çok çalışmamız lazım. Sektör olarak sıkıntıları aşacak alt yapımız var. İşlerimizi daha iyi planlayıp, yaşanan olumsuzlukları avantaja çevirebiliriz" dedi.

?170 ülkeye Türk halısı serildi hedef bütün dünyaya sermek?

Türkiye halı üretici ve ihracatçılarının bütün ülkeleri ziyaret ederek Türk halısını pazarlamaya çalıştıklarını ifade eden Kaplan,  Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinde ise ihracatımız artış gösteriyor. Rusya ile yaşanan krizden sonra bu yıl da herhangi bir gelişme beklemiyoruz. Rusya pazarımız zaten son 3 yıldır düşüyordu. Bankacılık ve gümrük sistemi oturmuş pazarlarda tutunmak istiyoruz" dedi.

Hedeflerinin dünyadaki tüm ülkelere Türk halısı satmak olduğunu anlatan Kaplan, ancak ihracatta bankalar başta olmak üzere bazı sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi ve  ?Halıcılarımızın yatırımlarını sürdürebilmesi, yeni yatırımlara yönelmeleri ve dünya pazarlarının en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edebilmeleri için hükümetimizden yeni uygulamalar başlatmasını bekliyoruz. Türk halı sektörü 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi için üzerine düşenleri yapmaktadır.? diye konuştu.

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı